Všichni ho chtějí, ale nikdo ho neviděl. Pasivní příjem.

Pasivní příjem. Pojem, který v sobě skrývá jisté kouzlo pro mnoho lidí. Pasivní příjem by se dal popsat tak, že každé ráno vás vzbudí vůně čerstvé kávy, sáhnete pod polštář kde leží pět tisícovek a stačí si vychutnat kávu a přemýšlet, za co je dnes utratit. PASIVNÍ PŘÍJEM.

Cest k pasivnímu příjmu je popsáno mnoho. Uvedu jen několik z nich a v některém z příštích článků se dostaneme i k podrobnějšímu popisu jak tyto cesty fungují, nefungují a jaká jsou jejich úskalí a výhody.

Nemovitosti – jste majitelem několika bytů, domů, kancelářských prostor a technických staveb, máte nájemníky a můžete jen prodlužovat smlouvy nebo kontrolovat stavy na bankovním účtu. Pokud jste takto majetný, příjem z nemovitostí plyne, přesto je s tím spojena práce. O budovy je třeba se starat, stejně tak platit daně z nich a hledat nové nájemníky místo těch odcházejících. Takže příjem pasivní není.

Účet v bance – zde to vypadá již lépe. Vložíme do banky 50 miliónů a jen s platební kartou vybíráme úroky, které nám pokryjí naše náklady. Banka je podnikatelský subjekt, který chce generovat zisk a s majitelem účtu se chce dělit co nejméně. Úrok z 50 miliónů je sice pěkná částka, ale pokud je úročení pod úrovní inflace – což skoro vždy je – tak si svoji část z úroků ukousne nejen banka, ale i zmíněná inflace. Pokud tedy chceme svých „50“ udržovat v reálné, nejen nominální hodnotě, musíme se o ně starat. Měnit banky, hledat účty, přesouvat do rizikovějších vkladů. Hledat pro „50“ ziskové uplatnění dá pěkně zabrat. Takže také to není bez práce.

Akcie – na internetu a v bankách se dozvíte, že akcie jsou aktiva, která v dlouhodobém horizontu pouze rostou. Generují zisk a dividendy. Jen ty dividendy nejsou vždy jisté, výkonnost akciové společnosti je také proměnlivá a růst akcií v čase je sice reálný, nicméně i zde působí naše známá inflace. Takže nakoupit, prodat, zjistit výkonnost společnosti, pročíst účetní uzávěrky a jiné. Opět nám to nedá každou noc pod polštář několik bankovek bez práce.

Podle mého názoru Pasivní příjem neexistuje. Existuje finanční nezávislost a může ji dosáhnout téměř každý. Stačí chtít a začít dělat kroky k tomu směřující. Jen na začátku je – slovy klasika – krev, pot a slzy. Chcete být finančně nezávislí? Brzy se můžete těšit na téma finanční nezávislost.

Těším se na vaše komentáře.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli

1 komentář u „Všichni ho chtějí, ale nikdo ho neviděl. Pasivní příjem.

Komentáře nejsou povoleny.