Horská dráha jménem Bitcoin

Mám jednoduché pravidlo – neinvestovat do ničeho, čemu nerozumím nebo co nejsem schopen pochopit. A pravidla jsou od toho, aby se porušovala, proto jsem „investoval“ do bitcoinu. 

I když slovo investoval je příliš silné. Částka, kterou jsem byl ochoten vložit do virtuálního Bitcoinu byla na pomezí dvou večeří pro manželský pár v běžné restauraci. Přesto se mi tato horská dráha vyplatila – má investice měla kladnou hodnotu, ale k tomu později.

Moje investice se datuje do roku 2017. O Bitcoinu jsem slyšel nebo četl již o pár let dříve, ale měl jsem pocit, že je to projekt pro pár skalních IT fandů. Tak mě to míjelo až do doby, kdy éter byl zaplaven novou zlatou horečkou – virtuálními měnami. Několik měsíců jsem měl nutkání koupě, které bylo střídáno obdobím nezájmu. Samozřejmě čím více se člověk nějakému tématu věnuje, tím více má tendence ho vyhledávat a být k němu vnímavější. Horská dráha stoupala a přes varování různých analytiků se černý scénář nevyplňoval. Podobně velká skupina analytiků předpovídala Bitcoinu zářnou budoucnost a tak jsem si zřídil Bitcoinovou peněženku a pořídil si zlomek Bitcoinu (pro neznalé problematiky – cena 1 Bitcoinu BTC se pohybovala v řádu stovek tisíc korun, tak jsem získal nějaké drobné hodně daleko za desetinnou čárkou).

Asi každý investor chce věřit tomu, že jeho investice bude výrazně růst a čekají ho jen zázračné zisky. S rostoucí cenou BTC jsem sám sobě spílal, proč jsem někdy kolem roku 2014 neinvestoval 1.000 korun, když jsem mohl vybírat zisky v řádu desetitisíců. Bylo pozdě a tak jsem růst bral jako potěšující zprávu, i když se můj zisk pohyboval v desetikorunách.

Ve chvíli, kdy 1 BTC atakoval hranici 20.000 dolarů došlo k jevu, který byl předvídatelný. Předvídatelný pro všechny, kromě těch investorů, jež velké částky věnovali nákupu a nejen si přáli, ale potřebovali další vysoký růst. Došlo k propadu, jinými slovy k zreálnění ceny. Moje ztráta byla v řádu stokorun a moje radost veliká. Procenta růstu nebo propadu v korunách jsou sice stejná pro částku jakkoli vysokou, ale absolutní částky se liší. Kdo investoval desetitisíce nebo statisíce korun, nechtěl vidět realitu a na klesajícím trhu nakupoval a věřil v nové ještě vyšší zisky.

A jak se mi vyplatila horská dráha jménem Bitcoin? Za pár set korun jsem dostal lekci, která by mě v jakémkoli kurzu stála tisíce a přesto by pro mě nebyla tak přesvědčivá. Pojmenuji to ve dvou větách:

1, když všichni nakupují, prodávejte.

2, jestli i média vědí o výborné investiční příležitosti, tak to výborná investiční příležitost již byla.

Opět jsem se přesvědčil o tom, co se mi vyplatilo mnohokrát. Čerpám informace ze všech dostupných zdrojů, ale názor si tvořím sám. Moje investice do Bitcoinu mi dala další dovednost.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli