Jak jsem běžel krysí závod

Před několika lety mi kamarád řekl zajímavou větu. Je jedno kolik vyděláváš, systém z tebe stejně ty peníze vytáhne. Nesouhlasil jsem s ním, jelikož jsem běžel krysí závod. A když běžíte krysí závod, nevidíte realitu. A když nevidíte realitu, běžíte dále a rychleji svůj krysí závod.

Krysí závod není žádný běh hlodavců ani dostihy pořádané veterináři. Je to zkrátka systém, který nás nutí pracovat více a utrácet více, abychom museli opět více pracovat.

Prvním příkladem je životnost různých spotřebních věcí. Cílem výrobce není prodat kvalitu, která vydrží několik generací, ale pokud možno snížit životní cyklus výrobků na co nejkratší a pro uživatele ještě přijatelnou dobu.Vžil se pro to název ku*vítka. Samozřejmě, že dnešní produkty žádné malé kazítko neobsahují, jen je jejich kvalita nastavena v důkladném poměru cena – výkon – životnost.

Druhým a neméně důležitým faktorem je marketing. Krásný příkladem jsou mobilní telefony. „Ty máš ještě x7, když už je na trhu x9?“ Sice již x7 splňuje veškeré námi potřebné parametry, 5-ti megapixelový fotoaparát na vyfocení jídla v restauraci nebo ratolestí zcela vyhovuje, ale novější model má již 10 mega a stejné jídlo bude ve vyšším rozlišení. Jak důležité. Ovšem větší rozlišení fotografií vyžaduje větší kapacitu telefonu a za to co je větší je třeba připlatit. 

A někde zde – doplňte si mobilní telefon, dovolenou, oblečení nebo auto – začíná krysí závod. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří mají pocit, že jsou jen krůček od štěstí. Zaplatím byt a jídlo, zajedu si na letní průměrnou dovolenou a občas na večeři s přáteli. Na více mi příjem nestačí. Kdybych měl o 5.000 korun měsíčně více nebo o 20% vyšší plat, to by můj život byl úplně dokonalý. 

Plat se zvýší a přijde ALE. Sice mám vyšší plat, ale stouply náklady. Sice mám vyšší plat, ALE platím vyšší daně. Sice mám vyšší plat, ALE chci si dopřát nějakou odměnu – koupím si tedy rifle nikoli na tržnici, nýbrž ty originál za 3.000, po kterých jsem toužil. Zaplatím byt, jídlo, trochu lepší dovolenou … kdybych měl o 3.000 korun více … No udělám nějaký přesčas. Sáhnu si na ty prémie, koupím si smoking a vyrazím na VIP párty, kde jistě získám důležité kontakty … Kdybych měl o pár tisíc více …

Mám ve svém okolí mnoho lidí, kteří mají vysoký příjem a přesto jim to vystačí přesně na měsíc. Vyšší příjem umožňuje vyšší hypotéku a ta nás přiměje více pracovat. Znám mnoho lidí, kteří mají průměrnou nebo nižší mzdu a přesto každý měsíc odloží svých 10%. Čím rychleji běžíme v krysím kolečku, tím rychleji se otáčí. Někdy stačí trochu zvolnit a krysí kolečko zvolní také. 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli

2 komentáře u „Jak jsem běžel krysí závod

  • 11. 3. 2019 (17:04)
    Permalink

    Wau … mas vo mne followera

  • 20. 12. 2019 (8:37)
    Permalink

    Je to blbý, když člověk žije jenom pro tento svět. Pak mu sebe více peněz nestačí 🙂

Komentáře nejsou povoleny.