Je lepší investice pozemek nebo byt?

Mnoho lidí se rozhoduje kam zainvestovat volné prostředky. Jedním z investičních nástrojů jsou nemovitosti. Pokud vynecháme tzv. mikronemovitosti nebo kancelářské budovy, zůstávají nám 2 hlavní typy nemovitostí. Pozemek a byt (dům).

Pozemek – jednou z hlavních výhod pozemků je jejich omezenost. Pozemek patří mezi vzácné zdroje, nelze vyrobit. Zkrátka místo na zemi je limitováno a fabrika na pozemky neexistuje. Populace celosvětově přibývá, ubývá úrodné půdy a stejně tak stavební pozemky jsou k dispozici méně než v minulosti. Jejich cena z tohoto důvodu roste a to téměř ve všech lokalitách. Obrovská panství v minulosti se smrskla na pozemky v rozmezí několika tisíc m2, až jsme se dostali na ceny tak vysoké, že mnohdy cena pozemku převyšuje cenu novostavby rodinného domu, který na něm stojí a to i při rozloze několika set m2 pozemku. Navíc pozemek nelze fyzicky zcizit, nejsou s ním spojeny téměř žádné náklady (kromě daní a základní údržby). Vypadá to jako jednoznačná investice. Koupím pozemek, za pár let prodám a mám svoji finanční nezávislost do konce života. Jenže najít pozemek, který je v zajímavé lokalitě, za dobrou cenu a jehož cena poroste o desítky procent ročně je výhra v loterii. Pozemek je investicí na dlouhá léta. Růst cen se pohybuje kolem 5% ročně, pozemky dokáží eliminovat inflaci a generovat dlouhodobě i zisk. Pozemek je investice na deset a více let.

Byt – vstupní investice může být srovnatelná s pozemkem. Pokud máme byt jako investici na pronájem, má to své výhody i nevýhody. Problém může být s nájemníky. Ať se jedná o platby, poničení bytu, časté střídání a hledání nových nájemníků. Byty jsou daleko více náchylné na výkyvy ekonomiky proti pozemkům. Pokud je byt prázdný, musíme hradit fond oprav a základní poplatky za teplo či elektřinu. Jinými slovy daleko více starostí. Proč tedy vůbec uvažovat nad bytem místo pozemku? Koupit pozemek chce daleko větší znalosti územního plánu, možností inženýrských sítí a také cenové relace. Byty jsou nabízeny ve větším počtu např. v rámci jednoho města. Můžeme si tak udělat představu o ceně, zda je přiměřená. Navíc byt již stojí, máme možnost prohlédnout si okolí a zeptat se sousedů na danou lokalitu. U pozemku nevíme, co bude v okolí za deset let. Z dlouhodobého horizontu je byt schopen udržovat svoji cenu nad úrovní inflace a hlavně generuje nájem. Proti pozemku, kdy výnos dostaneme až po prodeji, při pronájmu bytu máme pravidelný měsíční příjem.

Je tedy jen na vás, zda chcete investovat s většími starostmi a pravidelným ziskem nebo zda investujete na mnoho let a nechcete se o nemovitost téměř starat.

Zajímá mě i váš názor v komentářích.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli