3 největší nesmysly o státních dluhopisech

Stát se rozhodl již pro druhou emisi dluhopisů pro občany. Je to výhodné nebo se jedná o šikovný marketingový tah ministerstva? A proč jsem si dluhopisy nekoupil i když jsou tak výhodné? Zde je několik odpovědí.

  • Jak jsem uvedl již v názvu článku, nesdílím optimismus mnoha občanů, kteří se rozhodli investovat nemalou část svých prostředků do Dluhopisů Republiky. První, pravdivý, ale přesto marketingový tah vidím ve slovním spojení bezpečná konzervativní investice. Samozřejmě, že státní dluhopis je relativně bezpečný a konzervativní, to je v České republice také každý běžný nebo spořící účet. Bankovní účty jsou pojištěny na 100.000 EUR / v přepočtu něco přes 2,5 miliónu korun / a jsou garantovány státem. Stejně jako dluhopisy. Dluhopisy si lze koupit maximálně za jeden milión korun na osobu a emisi. 100.000 EUR může občan mít v několika bankách. Asi běžný občan nemá na účtech milióny, ale spořící účty nabízejí stejné výhody. Úrok na dluhopis je 2,07% před zdaněním a je vázán na 6 let. Stačí se podívat na internet a naleznete např. termínovaný vklad v bance Creditas s úrokem 2,1% a trvá „pouze“ 3 roky.
  • Dluhopisy Republiky nejsou zatíženy žádným poplatkem se také můžeme dozvědět na stránkách https://www.sporicidluhopisycr.cz Ano, není zatížen poplatkem, ale 15% daní, což je sice dle zákona, nicméně to již tak hezky nezní. Většina běžných nebo spořících účtů není také zatížena jinou platbou nebo srážkou než zmíněnou 15% daní.
  • Na stránkách mfcr se také dočteme, že Ministerstvo financí chtělo svým občanům nabídnout výhody státních dluhopisů a proto jejich koupi umožnilo pouze občanům. Stát má hospodařit hlavně efektivně a to se týká také půjčování si prostředků na finančním trhu. Jsou dvě možnosti – buď stát nabídne občanům vyšší úrok než by dostal na trzích a vyšší úrok zaplatí všichni občané nebo – a to je případ Dluhopisů Republiky – si stát půjčí za stejných nebo výhodnějších podmínek, ale méně výhodné to je pro držitele dluhopisů. A k tomu stačí udělat marketingové lákadlo – bezpečná konzervativní investice, výhodný úrok … a peníze se jen hrnou.

PS: úrok druhé emise klesl na 1,99% před zdaněním. Třetí emise má úrok 1,91%. Budou občané nakupovat dluhopisy i za nižší % v rámci třetí emise, když se úroky v bankách budou pohybovat na výši dvojnásobné?

Mohu k tomu napsat jediné. Stát se zachoval jako řádný hospodář. Půjčil si levně a na 6 let v době, kdy roste inflace i úrokové sazby.

Ministerstvo financí gratuluji. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli