Jak postavit dům. Krok první, stavební pozemek.

Pokud jsme se rozhodli stavět dům, je nezbytné začít tímto prvním krokem. Můžeme mít vyhlédnutý dům našich snů, můžeme mít finance i řemeslníky, ale pokud nemáme kde stavět, dům nepostavíme. Potřebujeme stavební pozemek.

Pořízení pozemku může mít několik prvních kroků. Podíváme se na ty méně časté a dostaneme se k situaci, kterou řeší většina lidí, kteří chtějí dům. 

  • dědictví – pokud máte to štěstí, že jste zdědili stavební pozemek, máte napůl vyhráno. Je předpoklad, že znáte danou lokalitu, možná tam bydlí vaši rodiče nebo známí a skoro můžete začít kopat základy
  • dědictví II – můžete pozemek prodat a koupit jiný, ale to se dostáváme k tématu koupě pozemku a prodej stávajícího je pouze jiná forma získání financí
  • darování – podobná forma jako dědictví a pokud dar přijmete, asi chcete na daném místě stavět
  • prodej po „známosti“ – můj názor je takový, že se jedná o jednu z nejlepších variant, která vás může potkat. Když vás osloví rodina, známý nebo kamarád, který vlastní větší pozemek a část chce prodat, ale na druhé straně by si rád „vybral“ své sousedy, máte téměř vyhráno. Nekupujete zajíce v pytli. Četnost takových situací se pomalu blíží daru nebo dědictví a proto přejdeme k běžnějším variantám získání pozemku, respektive k jediné možné. Koupě pozemku. 

Kupujeme pozemek

Je to velmi důležitá část stavby domu, možná dokonce nejdůležitější a přesto ji mnoho lidí podceňuje. Pozemek, neboli stavební parcela,  je kus země a s ní moc nehneme. Jakmile máme metry a místo, nelze je natáhnout, smrštit, změnit tvar nebo přesunout do vedlejší vesnice. Dispozice domu měnit lze, i když je to finančně náročné, ale pozemek je dán. 

Rozhodnutí první, místo. 

Říká se, že pokud kupujete nemovitost, dům, byt nebo v našem případě stavební pozemek, jsou důležité jenom 3 věci. A jsou to tyto:

Místo, místo a místo. 

Líbí se vám klid na samotě u lesa, z okna vidíte hory a lišky tam dávají dobrou noc? Romantické bydlení na dosah, jen koupit a stavět. Znám několik lidí, jež si koupili drahé pozemky v podhůří Beskyd a vedly je tyto malebné myšlenky. Na začátku byli přesvědčeni, že není problém dojíždět do práce a každý den strávit na cestě 2 hodiny. Ano, když se byli na pozemek podívat, byl víkend, klid a nespěchali. Po pár měsících bydlení zjistili, že dopravní situace není v pracovní dny tak příznivá. Vozit děti do kroužků 30 kilometrů daleko také není výhra a autobusy tam jezdí „občas“. Když do malebné oblasti přijede o víkendu návštěva, nestačí závidět, jak krásné bydlení a klid pod horami je. Stačí si vzpomenout na film Na samotě u lesa. Romantika se někdy vytrácí velmi rychle. 

Nabízí se bydlení v dosahu velkoměsta. Výhodná cena pozemku, dopravní obslužnost, vše je jedna velká výhra. Než zjistíte, že předchozí majitel se vám zapomněl jaksi zmínit o té dálnici, která povede sice na dohled od vašeho domu, ale dost daleko na to, aby byl pozemek vykoupen. 

Když jsem kdysi byl na školení v čokoládovnách, byl jsem nadšen z všudypřítomné vůně čokolády. Třetí den jsem nevěděl, jestli ještě vydržím následující dva dny, které jsem tam měl strávit. Tak ještě jednou:

Místo, místo a místo.

Rozhodnutí druhé, velikost pozemku.

Nejste kutilové, zahrádkáři a trávu máte rádi pouze ve formě kouře? Půdorys domu 100 m2 ? Řeknete si, stačí mi 500 metrů čtverečních pozemku. Málo metrů málo práce. Po dokončení domu zjistíte, že je potřeba někam uklidit sekačku, kola a lyže. Ač nejste zahradník, objevily se i u vás hrábě a kolečko. A už stojí vedle domu zahradní domek. Před domem parkuje auto nebo v dnešní době možná dvě a když si sednete na terasu, můžete si přes plot podávat ruce se sousedy. Můžete, ale nechcete, jelikož nalepil svoji novostavbu těsně na váš plot a vy za celý den nevidíte slunce. A přitom když jste pozemek kupovali, bylo vidět do dáli a připlatit pár metrů bylo zbytečné, nechtěli jste se o ně starat. Vždy mějte na mysli to, pokud těsně za vašim plotem bude jiný dům, garáž nebo hlasitý soused, jak daleko od tohoto vzrušujícího kontaktu chcete být. 

Druhým extrémem je situace, kdy kupujeme lány pozemku o který se nebudeme starat. Lítání se sekačkou na 10.000 metrech brzy omrzí. A že ta koupě byla výhodná, jelikož jsme si koupili za domem kus pole? Ano, opět slovy klasika. Na podzim prodám kravku a na jaře už nezaseju. Chcete dům a nikoli kombajn, traktor, stádo ovcí a kolchoz. 

stavební pozemek
Stavba domu

Rozhodnutí třetí, cena pozemku

Každých 100 korun za metr navíc při rozloze 1.000 metrů sakra poznáte. Zkuste smlouvat, jednat o ceně a dejte si čas na rozmyšlenou. Pokud by pozemek byl lukrativní a za nižší než tržní cenu, byl by již pryč. Na trhu je spousta dravců, kteří se živí koupí a prodejem stavebních pozemků a o takové příležitosti by věděli. Na straně druhé, pokud je pozemek velký, cena za metr bude nižší. Je možnost jej později rozdělit na dva? Koupíte větší pozemek za 1.000 korun metr a za pár let půlku z něj prodáte za 1.500 korun. Čtvrtina domu může být zaplacena pozemkem.

V mém okolí mám obě situace, které mohou nastat a majitelé nejsou nadšeni. První koupil asi 5.000 metrů, jelikož byla výhodná cena. Rozhodl se pár let počkat a prodat jako celek nebo po částech za cenu násobně vyšší. Mezitím kolem vyrostla zástavba rodinných domů a na jeho pozemek zůstala jediná asi 200 metrů dlouhá příjezdová cesta mezi domy. Inzerát na prodej je stále na různých stránkách a cena vytrvale klesá. Opačným případem je situace, které téměř nelze uvěřit. Nákup pozemku – podle mého názoru malé velikosti – za 200 korun metr, před mnoha lety zpět. Když měli možnost dokoupit kus navazujícího pozemku, majitel jim ho nabídl za 400 korun. Řekli si, že přece nedají 100% navíc. Dnes metr stojí 1.000 a pozemek ani není k dispozici.

Krok čtvrtý, sousedé

Nebojte se zeptat sousedů, jak se v dané lokalitě žije. Ptejte se i v širším okolí, navštivte místní hospodu. Informace, které získáte, jsou k nezaplacení. Možná zjistíte, že nemá cenu v dané lokalitě nakupovat, možná získáte budoucí řemeslníky nebo vám Franta u piva řekne, že jste sympaťáci a prodá vám kus pozemku, jelikož těch 15.000 metrů je již nad jeho možnosti.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli