Bezstarostný příjem. Akcie

Pokud hledáme, nejčastěji na internetu, investiční možnosti nebo to, jak zbohatnout, vyskočí na nás akcie. Jdeme do banky a poradce nám sdělí, nejlepší jsou podílové fondy, jinými slovy akcie.

Akcie jsou jsou cenné papíry, díky nimž jsme akcionáři. Máme podíl v dané společnosti. Stačí si vybrat společnost, nakoupit její akcie, těšit se na dividendy – podíly na zisku, za pár let akcie se ziskem prodat a začít znova. Proč tedy neběhají po světě miliardy boháčů, akcionářů a vidíme dělníky ve fabrikách a nikoli golfisty v přímořských letoviscích?

Odpověď je jednoduchá. Bez práce nejsou peníze.

V kupónové privatizaci 90. let jsem se stal akcionářem a následným prodejem jsem získal pár tisícovek. To byl můj poslední osobní kontakt s akciemi. Zde je můj pohled na rizika a výhody akcií.

Výhody

  • vstup na akciový trh je relativně snadný, prostřednictvím brokera. Broker je obchodník s cennými papíry, který umožní nákup nebo prodej akcií podle vašich představ. Měl by být schopen vám vysvětlit rizika i výhody a zprostředkuje vámi požadovaný obchod
  • nepotřebujete velké finanční prostředky. Pokud máte v plánu investovat do nemovitostí, potřebujete částky v řádu statisíců, u akcií stačí tisíce
  • likvidita – akcie lze v krátkém horizontu koupit nebo prodat (není to výhodné), ale v případě potřeby jsou finanční prostředky vložené do akcií rychle dostupné

Nevýhody

  • většina investorů akciovému trhu nerozumí. Drobný investor nakupuje obezřetně produkty denní spotřeby, čte složení potravin, má představu mezi dieselem a benzínem při koupi automobilu a dovolenou si kupuje u ověřeného prodejce proti náhodně objevenému výhodnému nákupu k moři za pár peněz. Přesto svěří často desetitisíce svých úspot obchodníkovi v obleku jen proto, že vypadá solidně a ukázal jim, jak zbohatnou.
  • akciové trhy jsou trhy. Trh je rovnováha mezi poptávkou a nabídkou. Pokud je něco kvalitního levné, rychle stoupá cena. Pokud je něco nekvalitního na prodej, hledá se kupec bez potřebných znalostí. Výsledkem bývá situace jako na bankovním trhu. Kvalitní akcie jsou drahé s menším výnosem, nekvalitní nabízeny s vysokým zhodnocením.
  • kombinace uvedených nevýhod má jediný výsledek. Broker má provizi z vašeho nákupu nebo prodeje. Není placen z podílu na zisku, proto se snaží prodat. Pokud chcete vysoký výnos, prodá /koupí/ pro vás akcie s vysokým výnosem bez ohledu na vaše riziko.

Ve výsledku platí opět selský rozum. Jestli někdo má znalosti a ví o výhodném zhodnocení, nebude to nabízet ostatním, ale výnos bude generovat pro sebe. Akciové trhy rostou v kolem 5-7% v dlouhodobém období. Velcí akcionáři mají informace a znalosti, proto generují zisky od 10% výše. Abychom se dostali na průměr 5-7% trhu, mnoho drobných akcionářů generuje zisk pod úrovni vkladů v bankách nebo ještě častěji ztrátu. Často ve chvíli kdy akcie držitele klesají, broker mu nabídne radu ať nakupuje, jelikož je cena výhodná. Spirála ztrát se roztáčí.

Přesto chcete investovat do akcií? 

Překvapivě zde nebude okřídlená věta, provázející většinu článků o akciích – kontaktujte mě, pomohu vám s nákupem a investicí do akcií. Nekontaktujte mě, akciím nerozumím a kdybych jim rozuměl, nakoupím je pro sebe a nenapíši to zde 🙂

Pokud chcete investovat do akcií, platí dvě pravidla.

Vyzkoušejte si obchodování s menšími vklady a buďte trpěliví. Akcie jsou dlouhodobý investiční produkt. Zjistěte si co nejvíce o společnosti, do které chcete investovat. hospodářské výsledky, obor podnikání, konkurenci, historii …

Kupujte akcie jedné společnosti. Nenakupujte podílové fondy. Často je výhoda podílových fondů prezentována diverzifikací. Více akcií v jednom balíku. Pokud některé akcie ve fondu klesají, jiné rostou a tím vyvažují riziko. Podílové fondy jsou ideální pro „skrytí“ toxických akcií. Je to jako když jdete koupit ovoce. Můžete nakupovat kus po kusu nebo koupit výhodné balení v igelitu. Až doma zjistíte, jestli ovoce vespod bylo stejně hezké jako nahoře nebo zda vespod je shnilé ovoce. U podílových fondů to zjistíte tehdy, až shnilé ovoce nakazí i to dobré a vaše investice přinese výnos jiným.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli