Jak dlouho lze žít na dluh? Elon Musk to ví.

Odpověď je jednoduchá. Dokud jsou věřitelé ochotni půjčovat. Půjčka na straně jedné je klasická investice a dluh na straně druhé může být investicí také. Je tedy dluh špatný? Některý.

Půjčky v různých formách provází civilizaci od nepaměti. Zjednodušeně se da říci, že buď si půjčujeme na náš další rozvoj – studium, podnikání, koupě automobilu pro živnostníka, koupě nových rostlin na vinici nebo si půjčujeme na náš rozmar. Dovolená, vánoční dárky, zaplacení předchozích dluhů. Každý má svobodnou volbu půjčit si nebo půjčit. Jen v pojmenování hlavních aktérů je zahrnuta podstata této investice. Dlužník dluží a věřitel věří, že dostane své finance zpět. Není dlužník a dostalík 🙂

Jsem přesvědčen, že většina dlužníků chce své dluhy splatit. S tím, jak se lehce půjčuje a těžko vrací, má zkušenost mnoho z nás. A to je první krok k nekonečnému dluhu, bankrotu nebo přesvědčování sebe i okolí o splacení dluhu. Jako miniinvestor vynechám pohnutky dlužníků, zda nové auto, dovolenou, nemovitost nebo finanční injekci na rozjezd podnikání potřebují. Jsem hypoteční dlužník u banky a pokud mám být věřitel, nezajímají mě ani tak pohnutky, jako fakta. Riziko návratnosti moji investice.

Psal jsem zde o akciích, nemovitostech, chystám se na Zonky a jiné možnosti investic. A jsem často překvapen, kolik lidí se nechá unést tím, jestli dlužník má charisma, umí krásně hovořit a staví svoje argumenty na nesourodé historii. A zde se dostávám k obrázku na začátku a tím je logo společnosti Tesla.

Elon Musk

Zakladatel společnosti Tesla – výrobce elektromobilů. Umí prodávat vizi, krásně zabalené sliby a vidinu vysokého zisku. Když jsem psal o Bitcoinu, část čtenářů asi neznala kryptoměny a proto do nich neinvestovala a část v tom viděla jen virtuální produkt. Bitcoinu chyběl charismatický propagátor. Když se vrátím ke společnosti Tesla, již od začátku své výroby neslibovala investorům rychlý zisk. Založena byla v roce 2003, v roce 2004 se připojil Elon Musk a v roce 2010 vstoupila na burzu – získala další finanční prostředky. Od roku 2010 je společnost ve ztrátě. Jak může taková společnost fungovat? Investují další a další finance do Tesly majitelé? Nikoli. Již 9. rokem od vstupu na burzu dokáže Musk prodávat vizi. Dokáže každým rokem generovat ztrátu a tu hradit prostředky jiných investorů. 

Ztráta v milionech dolarů ročně je zobrazena oranžovou barvou. 

Ztráta společnosti Tesla v letech 2010 až 2018

Ano, kumulovaná ztráta je přes 5 miliard dolarů. Každý kdo umí počítat do sta a zná procenta si umí představit, jaký obrat, zisk a po jak dlouhou dobu by Tesla musela mít, aby tuto ztrátu investorům uhradila. Ale zde se vracím na začátek. Věřitel věří. Je to jako naházet mince do automatu. Hráč věří, že každá další mince bude již ta poslední a přijde kýžená výhra. 

 

Pro mě tyto informace znamenají jediné. Pokud někomu půjčím, chci za to odpovídající úrok. S rostoucí rizikovostí dlužníka – špatná práce, nezájem řešit předchozí dluhy, předluženost – by měl růst požadovaný úrok. A každý investor by si měl sám zhodnotit, jakou míru rizika a za jaký úrok je ochoten snést. Pokud někdo věří, že předlužený dlužník začne ze dne na den přemýšlet jinak a změní své chování a proto je ochoten půjčit za nízký úrok, tak tento investor pro mě již není věřitelem.

Stává se věřícím dárcem. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli