Je levnější výlet do Gruzie nebo Lednice?

Cestování souvisí s financemi. Věty jako nemohu nikam jet, protože je to drahé nebo můžeme si dovolit pouze víkend v Česku, zahraničí je výrazně dražší, jsou pochopitelné. Někdy se stačí podívat na věci jiným úhlem pohledu. Jako pokaždé, když se jedná o finance.

 

Před rokem jsme se rozhodli strávit Velikonoce mimo domov. Vyvětrat hlavu a užít si prodloužený víkend. Na cestu do zahraničí byl prodloužený víkend krátký a také finančně bychom se dostali možná o řád výše. Strávit několik hodin cestou není úplně nejlepší varianta a tak rozhodnutí padlo na naši oblíbenou destinaci – Lednice.

Počasí na jaře zde bývá příjemné, procházky zámeckým parkem a také restaurace a okolní památky byly argumenty, které rozhodly. Cesta autem nám zabrala něco mezi 2-3 hodinami, počasí vyšlo a s předstihem objednané ubytování  bylo finančně přijatelné. Náklady na cestu a ubytování doplnila útrata na místě za jídlo, které bylo cenově přijatelné, i když samozřejmě restaurace v této turistické destinaci mají ceny trochu výše než běžné denní menu v našem bydlišti. Víkend se vydařil a dostali jsme se i do finančně přijatelné částky – viz. níže.

 

 

 

Stejný nápad jak využít prodloužený víkend má samozřejmě mnoho jiných lidí a tak naši známí zvolili stejný způsob, jak zrelaxovat mimo domov. Prodloužený víkend, Velikonoce. Jen destinace byla odlišná. Zvolili Gruzii. Cesta autem na letiště + let zabrala něco mezi 3-4 hodinami, tak jsme na tom byli podobně.

Cílová destinace město Kutaisi – druhé největší město v Gruzii s cca 200.000 obyvatel, se spoustou památek, chrámů a mešit. Pro milovníky vína také nelze opomenout výborné gruzínské červené. Doprava po městě byla možná pěšky, ale také měli 3 dny k dispozici auto a využili služeb místních restaurací.

Počasí jim také vyšlo, tak jsme po návratu měli možnost srovnávat. Shodu jsme měli v mnoha směrech – 3 noci, cesta do cílové destinace 3-4 hodiny, ubytování v penzionu, stravování v místních restauracích. Tak nám zůstalo pouze cenové srovnání.

Cesta do Lednice a zpět – 1.000 korun, objednávka ubytování přes internet – 3 noci 2.100 korun, jídlo v restauraci a drobná útrata 2.200 korun. Celkem 5.300 korun za prodloužený víkend pro dvě osoby, což je cenově přijatelné.

Cesta do Kutaisi a zpět – letenky včetně ubytování na 3 noci, objednáno přes internet, pro dvě osoby – 3.200 korun. Zapůjčení auta – 500 korun, jídlo v restauraci a drobná útrata 1.800 korun. Celkem 5.500 korun za prodloužený víkend pro dvě osoby.

Ne vše co vypadá na první pohled násobně dražší, také musí být. Stačí jen přemýšlet a počítat.

Jako pokaždé, když se jedná o finance. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli