Seriál o investování – termínované vklady a účty

V prvním díle o investicích jsme se zaměřili na základní pravidlo pro investora. Mít finance, které lze investovat. Nyní se podíváme na konzervativní, nejjednodušší a jeden z nejméně výnosných způsobů. Bankovní účty.

Pokud chceme začít investovat a získávat například dva dny dovolené navíc, potřebujeme finanční prostředky nejen spořit, ale také navyšovat investováním. A neméně důležité je, abychom svoje investice dokázali navyšovat o částku, která bude nad úrovní inflace. To nám většinou běžný bankovní účet nezajistí. V dnešní době „levných peněz“, kdy banky mají přebytek hotovosti se nám nemusí podařit zhodnotit naše úspory nad inflaci ani na termínovaných vkladech nebo spořících účtech, ale minimalizujeme ztrátu, kterou nám inflace v reálné hodnotě peněz přináší. Pojďme se podívat na to, jak v současné době může vypadat zhodnocení našich peněz v bankách.

Běžný účet – úrok na běžném účtu se pohybuje kolem nuly, na stránkách bank /pokud vynecháme podmíněné vklady/ je běžný úrok 0,1%. V řeči čísel, za každých 100.000 korun, které budeme mít kalendářní rok na účtu dostaneme 100 korun. Z toho zaplatíme 15% daň a když zbývající částku / 85 korun / vydělíme 12 měsíci, dostaneme se na úrok z našeho vkladu cca 7,10 korun. Zde jednoznačně vidíme, že na běžném účtu necháváme jen částku nezbytnou na naše výdaje v rámci 1-2 měsíců, jak bylo řečeno v 1. díle.

Proto se zaměříme na trochu výhodnější úročení a tím jsou termínované vklady nebo spořicí účty. Na výběr máme mnoho možností, buď v rámci banky, kde máme běžný účet nebo můžeme využít služeb konkurence – osobně konkurenci doporučuji více. Máme jeden běžný účet a když máme část našich prostředků u jiného bankovního domu, získáváme informace o konkurenčních nabídkách a o jejich úročení a možnostech pro naše finance. Spořicí účty nám nabídnou již zajímavější zhodnocení, které je přesto pod úrovní inflace. Reálně nám tedy hodnota úspor klesá a proto se budeme v některém z dalších dílů věnovat zhodnocení, které je nad úrovní inflace.  Spořicí účty jsou stejně jako běžné účty pojištěny a proto se jedná o bezpečné uložení financí. Úročení na spořicích účtech se pohybuje kolem 2%, najdeme si účet, kde je přesun financí  z běžného účtu a zpět bez poplatku a bez výpovědní lhůty. Měsíční čistý úrok za našich 100.000 korun bude cca 142 korun proti 7 korunám na běžném účtu. Mít ročně třeba 2.000 korun jen za to, že nenecháme finance ležet na běžném účtu se již vyplatí. Na internetu není problém najít nabídku na spořicí účet z různých bank nebo ING konto.

Oddělený spořicí účet má ještě dvě výhody v jedné. Pokud potřebujeme pro nenadálé výdaje peníze z tohoto účtu, je to otázkou 1-2 pracovních dnů. Rychle dostupné. Ale na druhé straně tyto prostředky nemáme dostupné, pokud nás v obchodě osloví věc, kterou „nutně potřebujeme“ 🙂

Na běžném účtu máme částku, kterou potřebujeme na 1 – 2 měsíční výdaje. Na spořicím účtu máme částku na cca další 4 měsíce. A pokud jsme udělali maximum pro navýšení našeho příjmu a snížení našich výdajů, zůstavá nám po nějaké době další finanční hotovost, kterou zhodnocujeme tak, abychom měli úročení / zisk nad úrovní inflace. 

To znamená, začínáme opravdu investovat – stane se z nás INVESTOR.

První kroky investora si ukážeme již příště. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli