Mall nebo Aliexpress? Moje zkušenosti.

Internet, sociální sítě, mobilní komunikace, virtuální realita. Ať se nám to líbí nebo ne, naše životy se z velké části přesouvají do virtuálního světa. Nejen náš sociální kontakt, ale ve velké míře také nakupování. E-shopy zkrátka frčí. Tak který máte raději vy?

Dnes snad každá kamenná prodejna má zároveň svůj e-shop, pokud se nejedná pouze o e-shop bez vlastní prodejny. Nakupujeme potraviny, zboží denní spotřeby, objemné předměty, elektroniku a mnoho dalších věcí, které nám skončí v poštovní schránce nebo nám je přiveze kurýr. Proč dnešní svět ovládá e-byznys? Jaké má výhody a nevýhody? Je lepší český nebo zahraniční? Jsou s tím spojena nějaká rizika? Pokusím se odpovědět na tyto otázky a přidat vlastní zkušenosti. Tak pojďme na to 🙂

Co to vlastně je e-shop? E-shop neboli internetový obchod je internetová aplikace. Není to žádná kamenná prodejna, je to prostředník, skrze něj nakupujeme určité zboží nebo služby. Podíváme-li se na Mall.cz, uvidíme zde tisíce produktů, které nejsou ve vlastnictví tohoto e-shopu. Zprostředkovává nám prodej od výrobců nebo dodavatelů těchto produktů. E-shop je vlastně novodobější obchodník. Potraviny na rohu ulice také většinou nabízejí a prodávají zboží, které nevyrobili. Pečivo, zeleninu a drogerii vyrobí a dodá výrobce a naše prodejna na rohu zprostředkuje „přesun“ zboží mezi výrobcem a námi – zákazníkem. 

Výhody e-shopu.

  • má otevřeno 24 hodin denně. Stačí nám počítač, tablet nebo mobilní telefon a můžeme nakupovat ve 3 ráno, když se vrátíme z flámu. Nestrkáme se u regálu s jinými zákazníky, nestojíme frontu u pokladny, můžeme si hodiny prohlížet televizi nebo triko, zda se nám líbí. 
  • můžeme srovnávat. Dáme vedle sebe triko se supermanem, autíčkem, princeznou a k tomu barevnou židličku a srovnáme si parametry nebo to, jak ladí uvedené zboží k sobě barevně. Neběháme z jednoho rohu prodejny do druhého nebo z obchodu s dětským oblečením do obchodu pro kutily. 
  • možnost vyzkoušení zboží. Objednáme si 3 různá trika, koloběžku nebo fotoaparát a máme možnost si vše v klidu domova vyzkoušet a následně v určené lhůtě vrátit, pokud nám zboží nevyhovuje.
  • dodání až „pod nos“. Potřebujete pneumatiky, několik balení minerálek nebo zahradní nábytek? Nevíte, jak to nasoukat do svého malého auta nebo se to pronese při jízdě MHD? Objednáte a kurýr vám to vyloží u dveří. 

Zkrátka nakupování na internetu má mnoho výhod, proto je každoroční nárůst obratu v desítkách %.

Nevýhody e-shopu

  • kupujete oblečení? Ano, rozměry jsou popsány, materiál také, ale vyzkoušení naživo nelze srovnávat s obrázkem na displeji. 
  • zahradní nábytek je hezký, ale jak se v něm sedí také nezjistíme přes internet.
  • platební podmínky. Platba většinou probíhá zadáním údajů platební karty do systému. Můžeme věřit, že data jsou v bezpečí, ale pokud v kamenné prodejně na pokladně vytáhneme z peněženky několik bankovek, žádný software minutu po zaplacení přístup do naší šrajtofle nemá. 
  • ztráta soukromí. Pokud nakupujeme přes e-shop, je nezbytné zadat informace o nás. Je to pochopitelné. Bez našeho jména a adresy bychom stěží měli u dveří kurýra s našim vytouženým dárkem. Cílené nabídky se poté jen hrnou. Pravidelně nakupujete psí krmivo? Jakou náhodou na internetu začnou vyskakovat různé pamlsky a potřeby pro psa 🙂
  • vracení zboží poštou. Pokud nemá e-shop výdejní místa a vy chcete zboží vrátit nebo reklamovat, musíte jej opět zabalit a odeslat poštou. Na kamenné prodejně vyzkoušíte a buď koupíte na místě nebo ne.

A nyní moje osobní zkušenosti. Nakupoval jsem zboží na internetu přes různé e-shopy, ale vybral jsem si dva moje nejoblíbenější. 

Mall – velice široký sortiment zboží, elektronika, domácí mazlíčci, zahrada, oblečení … Nebál bych se říci, téměř cokoli nás napadne zde najdeme. Jelikož Mall není e-shopem navázaným na kamennou prodejnu, zdálo by se, že jsme odkázáni na dodávku zboží na dodací adresu. Mall má mnoho tzv. výdejních míst, laicky řečeno poboček, kde si objednané zboží můžete vyzvednout. Také zde můžete zboží reklamovat nebo vrátit zboží, které nebylo podle vašich představ. Výdejní místa eliminují nevýhodu Vracení zboží poštou. Pokud jsem na Mall nakupoval, veškeré kroky byly jednoduché a nesetkal jsem se s tím, že bych chtěl zboží reklamovat. Ceny jsou někdy srovnatelné, občas lze najít i výhodnější nabídku jinde, ale to platí vždy u každého prodeje.

  • klady – široký sortiment, bezproblémové dodání a věřím, že zpracování údajů je pod přísnou kontrolou. Také velikost Mall je pro mě garancí, že za týden nezbankrotuje a přišel bych o provedenou platbu. 
  • zápory – klasický marketingový tah, některé zboží je levnější, aby byl zákazník vtažen „do procesu“. Občas jsou ceny na jiných e-shopech nižší. 

Moje Mall hodnocení 95%

Aliexpress – čínský e-shop. Najdete zde snad i to, o čem jste neměli ponětí, že existuje 🙂 Systém nákupu je podobný výše uvedenému. Slovo čínský v nás zřejmě vyvolá dvě slova. Levný a Riziko. S oběmi souhlasím a zůstává na každém z nás, nakolik se rozhodne jít do případného rizika a nakupovat levně. Proč tedy zmiňuji také Aliexpress, když moje hodnocení Mall je 95%? Na Aliexpressu nakoupíte „blbosti“. Neznám způsob reklamací a ani jsem nikdy nepotřeboval cokoli reklamovat. Důvod je jednoduchý. Poštovné a náklady spojené s reklamací by ve většině případů překročily náklady na můj nákup zboží. 

  • klady – pokud chcete nakoupit drobnosti, Aliexpress je rájem. Obaly na telefon, nabíječky, konektory, trička a další položky v řádu desetikorun nebo stokorun jsou zde z každé oblasti. Ve většině případů se neplatí poštovné, tak se připravte na to, že třeba do měsíce budete mít ve schránce balíček s obalem na telefon za 20 korun, který u nás ani neseženete nebo podobný, ale nudný motiv v Česku stojí od 300 korun výše. Doprava – v rámci aplikace Aliexpressu vidíte, jak je vaše objednávka vyřizována a jak cestuje. Vždy mi zboží přišlo nepoškozené a podle parametrů uvedených na e-shopu. Navíc funguje zpětná vazba – hodnocení dodavatele, který produkt odeslal. 
  • zápory – reklamace. Možná to lze, ale nevím jak bych posílal zboží zpět nebo jel osobně reklamovat 🙂 Je nezbytné zadat údaje platební karty. Riziko nakupovat dražší věci.

Moje Aliexpress hodnocení 100%  pokud budete nakupovat drobnosti 

Závěr: e-shopy vstoupily do našeho života a v mnoha směrech nám zjednodušily nakupování. Pokud nakupuji na internetu, vystačím si s uvedenými dvěmi e-shopy, které soukromě nazývám MALLý ALLI 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli