Seriál o investování. Mikronemovitosti.

Mikronemovitosti jsou vhodným začátkem pro investory, kteří zvládli první kroky. Tyto kroky jsou zvýšení svého příjmu ze zaměstnání nebo podnikání a snížení výdajů, které jsou chvilkovými radostmi bez užitku. Máte 100 – 200 tisíc korun? Pojďte investovat.

Většinu věcí, které zde na blogu prezentuji, jsem si sám prošel. Většinou mě k tomu přivedla náhoda. Před 15 lety se mi podařil výhodný nákup bytu, ale to jsem v té době netušil. Zjistil jsem to až později a místo abych se z této situace ponaučil, bral jsem to jako štěstí, které jsem měl a nic jsem si z toho nevzal do budoucna. Žádnou zkušenost. Nákup bytu pro bydlení a následný prodej asi o 10 let později mi posloužil jako vylepšení finanční situace pro stavbu domu. Uvedený byt jsem prodal, což byl jeden z mých největších investičních omylů. Ale v době, kdy jsem byt prodával, netušil jsem, že se na koupi/prodej mohu dívat pohledem investora. Díval jsem se na to pouze pohledem plus/ mínus. Za kolik jsem koupil a za kolik dráže o mnoho let později prodal. Ke koupi bytu a následnému prodeji se někdy v budoucnu vrátím. 

 

Již jsem zde psal o mém prozření ohledně stavebního spoření, které přišlo o mnoho let později a jak jsem kvůli tomu nezískal velkou částku státních podpor. Poté, co jsem se začal více zajímat o stavební spoření, pravidelně jsem spořil, abych získal státní podporu a úrok, který v té době byl 2%. Podobný úrok byl na běžných účtech a následně začal klesat. Z tohoto pohledu bylo stavební spoření správnou volbou „investice“. Když úroky na běžných i spořicích účtech klesaly k nule, cítil jsem pocit vítězství nad bankovním systémem. V té době jsem měl na stavebním spoření částku kolem 100.000 korun, roční úrok mi generoval 2.000 a státní podpory další 2.000. V součtu jsem ze svých 100.000 generoval 4% úrok v době, kdy běžné účty nabízely 0,1% . Moje stavební spoření překročilo dobu 5 let a mohl jsem jej vybrat bez sankcí. Já ovšem pokračoval a každý rok vložil částku kolem 10.000. Zjednodušeně vyjádřeno, každých dalších 10.000 jsem měl úročeno 2% a stavební spoření jsem mohl kdykoli vypovědět a během 3 měsíců dostat celou částku zpět. Žádný termínovaný vklad s 3 měsíční výpovědní lhůtou a úrokem 2% /ani 1%, ani 0,5%/ nebyl k dispozici. Jednal jsem tedy investičně a racionálně. 

 

Finanční trh je připraven reagovat na změny. Pokud trh vydělává, podmínky platí. Pokud trh začne prodělávat /stavební spoření nabízí vyšší než tržní úrok/ podmínky se změní. Obdržel jsem tedy dopis ze stavební spořitelny s oznámením

Vážený pane, Vaše smlouva je vedena v tarifu, který již není v nabídce.Máte možnost zdarma uzavřít novou smlouvu. Pokud novou smlouvu neuzavřete a původní nevypovíte, budou vám změněny podmínky.

Ano, nabídka na novou smlouvu, pro mě nevýhodnou a pokud ji nevyužiji, úrok bude snížen dle všeobecných podmínek na 0,1%. A tenkrát jsem udělal jedno z mých mikroinvestičních rozhodnutí. Stavební spoření zrušil a peníze vybral. Měl jsem na běžném účtu s nulovým úrokem cca 100.000 korun, které mi každý rok ukousla inflace o 2%.

 

Spořil jsem, odkládal, pracoval … a čekalo mě to, že mi inflace začne likvidovat moje uspořené finance. To jsem raději mohl tyto peníze utratit za večeře, koníčky a jiné rozmary. Tak jsem hledal, hledal a hledal, jak zúročit 100.000, s vědomím, že pokud chci úrok 2% a více, musím postoupit jistou míru rizika nebo investovat čas a energii. Objevil jsem do té doby pro mě slovo neznámé. Mikronemovitosti.

 

MIKRONEMOVITOSTI

neboli nemovitosti, které jsou malé a finančně nenáročné. Jedná se o garáže, sklady, malé pozemky. Prohledával jsem internet, četl diskuze, rady jiných a vytvářel si vlastní pohled. Souběžně s tím jsem hledal vhodnou investiční mikronemovitost, která musela být v mé finanční relaci 100 tisíc. Podařilo se mi najít na inzerát garáž, která je ve středně velkém městě. Prodávali ji starší manželé přes realitní společnost. Cena 95.000. Se zaplacením daně z nabytí 4% by výsledná cena byla těsně pod 100 tisíc. Byl jsem rozhodnut udělat svůj realitní „byznys“. Mé okolí se divilo, přesto jsem byl rozhodnut nenechat své úspory napospas inflaci. Garáž byla ve velmi dobrém stavu, ale lokalita méně atraktivní. Tak jsem upřímně projevil svůj zájem a vyjádřil ochotu ke koupi, kterou kazí pouze cena. Po několika kompromisech jsme se dohodli na ceně 87.000. To byla moje první investice. Několik vět a snaha uzavřít obchod mi vydělala 8.000 proti původní ceně. 8.000 jsem za dva dny ještě nikdy nevydělal. Po vyřízení všech formalit jsem udělal pořádek v garáži, která nevyžadovala další investice. Podařilo se mi sehnat do 2 týdnů nájemce. Výnos kolem 7% ročně.  Aktuální cena garáže je mezi 110 – 120 tisíci. Pokud ji budu dále pronajímat nebo prodám, stále můj profit bude v rozmezí 7% /pronájem/ až 12% /pronájem a následný prodej/ ročně. Do garáží jsem investoval ještě několikrát a je to investice, která mi generuje úrok vysoko nad inflací i úroky v bankách. S každou další garáží jsem zlepšil svoje nákupy a fungování. Eliminuji riziko neplatičů a mám vyšší úrok než u pronájmu bytu  a to dokonce s menším úsilím a rizikem. A to vše díky tomu, že mi stavební spořitelna poslala dopis …

Zajímá vás více, jak lze nakupovat a pronajímat garáže? Napište mi. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli