Chcete koupit byt? Pozor na emoce

Emoce jsou v životě důležité. A co když chceme koupit byt? V rámci investic nám však mohou nadělat pěknou paseku. Čím větší investice, tím větší emoce a tím větší riziko, že vyhodíme peníze oknem. Hodně peněz. Zažil jsem to osobně nejednou.


Byt za 2 milióny

Průměrná cena bytu se v Česku pohybuje kolem 2 miliónů korun. Pokud se průměrný příjem pohybuje na úrovni 31.000 korun, tak průměrný zaměstnanec si může pořídit průměrný byt za 6 let. To je pouhá teorie. Samozřejmě to má mnoho ALE. 

Zaměstnanec s průměrným platem má životní náklady, které ze své mzdy hradí a proto se část platu, kterou lze vydat za bydlení, výrazně snižuje. Tím se prodlužuje délka, za jakou je schopen byt splatit. Jsem zastáncem názoru, že investice do vlastního bydlení je jedna z nejlepších, kterou můžeme učinit. Je lepší 20 let splácet hypotéku + úroky, než třeba 15 let spořit a poté si koupit byt za své. 15 let vlastního bydlení za ten úrok rozhodně stojí. A jak do tohoto mojeho pohledu zapadají emoce? Jednoduše. Když se pro něco nadchneme, nebo naopak něco nemáme rádi, vidíme realitu skrz naše emoce jinak než jaká je ve skutečnosti. Pomalu začneme přizpůsobovat argumenty a fakta našim přáním, až nakonec můžeme udělat špatná rozhodnutí, jejichž následky s sebou neseme třeba 20 let. 

Při koupi bytu používejte kalkulačku
Kalkulačka při koupi bytu

Když jsme se kolem roku 2000 stěhovali do našeho bytu, zažíval jsem přesně tyto pocity. Jsem netrpělivý typ, chtěl jsem vše uspěchat. Byl jsem ochoten dělat kompromisy, jen abych se dočkal našeho bydlení co nejdříve. Procházeli jsme byty, které splňovaly naše základní kritéria a snažil jsem se omlouvat nedostatky, které jsem viděl. Chtěl jsem věřit, že to třeba je lepší než to vypadá. Stejně tak na mě působily triky realitek, které se jistě za ta léta ještě zdokonalily. Těmi triky myslím obchodní dovednosti.

Ani realitka ani prodávající vám neřekne, že byt na který se díváte nikdo nechce a jeho cena je vlastně vysoká.

Vždy má každý byt mnoho zájemců, je třeba se rozhodnout rychle, protože za týden bude již na 100% prodán apod. Tím nemám nic proti realitkám, funguje to vždy u každého prodeje podobně, ať prodáváme či kupujeme auto nebo oblečení. Nikdy prodejce nenapíše na ceduli nevýhodná a předražená nabídka. 

Sleva na koupi bytu

Mé emoce umocňovaly situace, kdy opravdu byl k dispozici hezký byt za příznivou cenu a byl rychle prodán. Jestli tam byly nějaké vady nebo ne, to jsem se již nikdy nedozvěděl, zůstával a rostl ve mě pouze pocit, když je něco dobrá nabídka, musím rychle koupit. 

Super nabídka 

Druhým faktorem, kde naše emoce působí proti nám, je cena. Chceme byt za milión korun, jelikož na víc naše příjmy nestačí a výrazně by to zasáhlo do našeho běžného života a koníčků, kdybychom se pohybovali v jiné cenové relaci. Poté najdeme byt, který splňuje naše představy lépe a je jen o 100.000 dražší. Milión nebo milión sto, je u hypotéky na 20 let skoro jedno. Po nějaké době se objeví ten super byt podle našich představ, který stojí jen o 200 tisíc více než předchozí. Během krátké doby se dostaneme do situace, kdy 1,3 miliónu je standard a 1,5 mega je ještě reálné, to bychom zvládli. Najednou se pohybujeme v rozmezí 1,5 až 1,7 miliónu a vůbec nechceme vidět, že to rozhodují naše emoce a ne rozum. 500, 600, 700 tisíc je na papíře pouze číslo a ten byt je tak lákavý. Přesně podle našich představ. Nemluvě o tom, že naše emoce nám nedovolí vrátit úvahy zpět k miliónu.

Jaké máme v takové situaci možnosti? Je to jednoduché.

  • první krok je bavit se o takové koupi a řešit to s lidmi z našeho okolí. Jistě nám přejí pořízení hezkého bytu, ale necloumají s nimi tolik emoce, protože se jich to osobně netýká. Jsou schopni vidět realitu jinýma očima a spíše objektivně. 
  • dejme tomu čas. Najdeme byt, který je super, ale cena je vysoká. Po několika dnech uvidíme i náš vysněný byt my sami reálněji. 
  • počítejme. Kalkulačka je v situacích, kdy chceme investovat statisíce nebo milióny, jednoduchý a velmi účinný nástroj.
  • pokládejme otázky sami sobě. Jsem ochoten snížit svůj životní standard kvůli hypotéce milión korun? Pokud ano, je to ok. Jsem ochoten, snížit svůj standard třeba o dalších 50%, jen abych měl byt, který je „lepší“? Jsem ochoten snížit svůj standard na dalších 20 let?  Jestli jste přesvědčeni, že ano, zkuste rok žít na zkoušku s výrazně nižšími výdaji.
  • moje oblíbená věta a vlastnost, kterou se učím celý život. Buďte trpěliví. Je lepší přijít o super investici a neušetřit 100.000, které bych možná získal, než si udělat závazek, který nejen možná, ale jistě bude stát statisíce. Ty statisíce, které nemám, půjčím si je, budu z nich platit úrok a o to klesne moje životní úroveň. Lehce se půjčuje, těžko se splácí.

Pokud jste dočetli až sem, mám pro vás dvě dobré zprávy. Obě jsem si sám zažil a věřím, že platí. 

1, chcete si koupit byt, dům, nemovitost? Jděte do toho, vyplatí se to. Je lepší začít s malým bytem a za pár let získat větší, než vůbec nezačít. 

2, trh s nemovitostmi je velmi velký. Slovem velký mám na mysli, že se byty a domy objevují na trhu, kupují a prodávají stále. I kvůli úspoře 100.000 se vyplatí pár měsíců hledat. Vyplatí se chodit na prohlídky, zjišťovat informace a porovnávat. A nakonec byt, který se nám líbí bude na trhu i za cenu, která je dobrá. A pokud bychom šlápli vedle s bytem, nikoli cenou, uplyne pár let a prodáme jej. To co nám zůstane budou zkušenosti a peníze na nový byt. A ve vašem prvním nebo druhém bytě si užijete emocí až až. Tak je můžete odložit na dobu, kdy budete bydlet ve svém a při koupi raději držet emoce na uzdě. Dalších 20 let si svoje rozhodnutí budete užívat.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli