Proč mám rád investice

Je to jako spojit příjemné s užitečným. Pokud člověk může dělat to, co ho baví a k tomu je to zdroj příjmu, jedná se o ideální spojení. A proč mě baví investice? Protože mohu dělat pouze to, co mě v investování baví a většinou je tento můj koníček finančně odměněn. A díky tomu si mohu dovolit to, co mě baví a s investicemi nesouvisí.

Každý koníček stojí peníze. Například golf a běhání. Na golf potřebuješ hole, míčky, oblečení, poplatky a nějak se dopravit na hřiště. Běhat můžeš s teniskama za pár korun kolem domu, ale stojí to také finance. Vynechám jména jako Tiger Woods nebo Usain Bolt, kteří z toho mají i nějaký profit 🙂

Pokud je koníčkem investice, tak nasypeš nějaké peníze na začátku do svého koníčku a později ti to koníček začne vracet. To je jeden důvod, proč mě baví investování. Rozšiřuje mi to obzory a přináší nejen nové možnosti jak fungovat, ale často také nové přátele. Druhým důvodem proč mě to baví, je profit, který z investic mohu dále investovat. Nejen udělat z malých peněz trochu větší, ale zároveň ty peníze je možnost si užít. 

Inevestování mě baví
Investice

Tady je koloběh, který mě osobně funguje

Zaměstnání – můj hlavní zdroj příjmů. Moje zaměstnání mě baví a umožňuje mi zaplatit životní náklady a investovat.

Investice – finanční „přebytky“ ze zaměstnání investuji. Buď v menších částkách, stavební spoření, Bitcoin apod. nebo o něco více, vlastní bydlení, mikronemovitosti. 

Koníčky – zisk z investování mi poskytuje možnost investovat do svého volného času nebo mých koníčků. Mám rád auta, hudbu a cestování. Vypadá to následovně. Když jsem si chtěl pořídit US car, pořizovací cena byla pouze první krok.

Frod mustang - US car
Mustang

 

Cestování, hudba a auta
Moje radosti

Na to jsem naspořil ze zaměstnání. Na provoz si dokáži vydělat investicemi. Když jsem chtěl jet na koncert, mohl jsem to hradit z výplaty. Díky investování si mohu dovolit koupit lepší vstupenku a k tomu třeba dva dny v místě koncertu. Užít si památky, zaplatit ubytování i jídlo v restauraci.

To vše mi přináší relax, když se vrátím s čistou hlavou, mohu se naplno věnovat svoji práci a investicím.

To je ten můj koloběh

 

Trvalo mi dost dlouho, než jsem si našel svůj vlastní „zlatý trojúhelník“.

Zaměstnání – Investice – Užít si vydělané peníze

Každý z bodů tohoto trojúhelníku mi něco dává a vzájemně se doplňují. 

Ve 20 jsem měl pocit, že nemá velký smysl myslet na to co bude za 20 let. V 35 jsem litoval 15-ti promarněných investičních let. A ve 40 pochopil, že nestačí jen pracovat, vydělávat a investovat, pokud ty peníze nepošlu zpět do oběhu. Podařilo se mi otočit moje krysí kolečko. A podařilo se mi o tom přesvědčit i mého spořivého kamaráda. 

 

Jednou si koupím Haryka

Známe se od mládí a jezdili jsme na motorkách. Mě to opustilo, abych se k tomu ve 40 letech na krátkou dobu vrátil. Můj kamarád byl motorkám věrný celý život a již v 18 měl jeden sen. Koupit si nového Harleye. 20 let pracoval, konzervativně investoval a čekal na tu správnou chvíli, aby si koupil svojeho Harleye. Já jsem emoční typ, pokud něco vidím, musím si to koupit hned. Kamarád je přesný opak. Trpělivě vybírá, srovnává parametry a koupí až poté, kdy je přesvědčen o své volbě. A tak nadešel den D. Čtyřicítka pryč a rozhodl se koupit si svoje HáDéčko /Harley Davidson/. Model měl vybraný a volba barvy byla jasná. Matná černá. Částečně jsem ho nalomil, když bych raději volil „vojenskou“ šedou, jak jsem ji nazval. Ta nebyla na prodejně a proto se domluvil, že objednají šedou a kamarád si vybere jednu ze dvou barev. Stačilo počkat pár dnů a odjet na HD, na které čekal více než 20 let. 

„Čau kámo, dnes nepřijedu. Měl jsem infarkt a nedělám si srandu“, ozvalo se v telefonu. Trvalo mi několik vteřin, než jsem pochopil, že se nejedná o vtip. Kamarád skončil s komplikovaným infarktem v nemocnici dva dny před  volbou, které HáDéčko si koupí. Když jsem ho navštívil v nemocnici, moje rozhodnutí bylo jasné. Musíš si ho koupit a k tomu v šedé barvě. Kamarád mi odpověděl, že teď si přece nekoupí motorku. „Čeká mě dlouhá nemocenská, kdoví jak to bude s prací, koupím si ji až budu zdravý …“ 

Ford Mustang a Harley Davidson - americké klasiky
Mustang a HD

Nenechal jsem se odbýt a opakoval AŽ, AŽ, AŽ? AŽ CO? Až ti bude 50, tak bude třeba pozdě a řekneš, kdybych si ji koupil tenkrát… Jeho vysněnou motorku jsem viděl na prodejně jen já. Domluvil jsem, že ji chce a vyzvedne si ji, když ho propustí z nemocnice. Nejednou mi od té doby řekl, měl jsi pravdu. Kdybych si ji nekoupil tenkrát, dodnes bych litoval.

Jsem přesvědčený, že investování má smysl. Pokud mám další 2 body trojúhelníku. Příjem a radost z „utrácení“. 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli