Kluci z Master Design – rozhovor

Poprvé jsme se setkali v roce 2010. Hledal jsem projektanty na dům. Na internetu jsem našel dva mladé kluky s velkými plány. V té době jsem netušil, zda se jim podaří splnit si jejich sen. Navrhovat krásné domy a být v tom úspěšní. Jejich sen byl Master Design. Píše se rok 2019 a mám možnost udělat s kluky rozhovor.

Michal a Honza, zakladatelé Master Design

Michal a Honza

Jste spolumajitelé Master Design a úspěšní architekti. Jaká je vaše aktuální pozice na trhu?

V našem oboru je těžké určit pozici na trhu. Neexistují žádné žebříčky, architektura je z poloviny umění. A v takovém případě rozhoduje, co se komu líbí. Pokud máme vyjádřit svůj názor, v rámci Moravskoslezského kraje je kolem pěti konkurentů, kteří navrhují domy, jež se nám líbí.

Michal: v Praze znám osobně kolem 20 takových společností, ale je jich určitě více. Mluvíme o těch, kteří dělají návrhy a projekty, které se líbí nám.

Chtěli jsme dělat architekturu podle svého

Cesta vzhůru nebyla jednoduchá. Kdy jste se rozhodli nebýt zaměstnanci a začít podnikat? A co byla vaše motivace?

Honza: rok po škole jsem byl zaměstnancem, ale chtěl jsem dělat architekturu podle svého. Proto jsme s Michalem založili vlastní firmu.

Michal: jsem o rok mladší a také jsem chtěl dělat věci podle svých představ. Sice jsem měl nastoupit jako zaměstnanec, nakonec jsme začali s Honzou podnikat hned po mém ukončení školy.

Master Design

Měli jste někdy pocit, že to vzdáte? Co vás opět posunulo vpřed?

Oba: smích 

Pocit, že to vzdáme jsme měli naposledy asi před rokem. Patří to k podnikání. Paradoxně nejčastějším důvodem nebylo to, že by se nám nedařilo, ale naopak moc práce. Začali jsme dělat nejen návrhy a projekty, ale také realizace. Celý proces trvá třeba 3 roky a postupně se to přidává. Začaly se sčítat končící realizace, problémy na stavbě, nové projekty a noví klienti. Přihnalo se to jako tsunami. Obrovským plusem je to, že máme šikovné projektanty a jsme jeden tým. To je velmi důležité v podnikání. Následně jsme pochopili, že je třeba ubrat na tempu. Půl roku jsme nebrali žádné zakázky a zmenšili náš tým.

Práce a dobře odvedená práce …

Co bylo faktorem, který vás na začátku posunul výše? Začínali jste jako neznámí na vysoce konkurenčním trhu.

Prvním faktorem je práce. Na začátku našeho podnikání jsme pracovali 12 hodin denně a také o víkendech. Dávali jsme do toho maximum. Vždy je na trhu někdo, kdo pracuje méně a to nás posunulo.

Druhým faktorem je dobře odvedená práce. Od začátku našeho podnikání jsme odváděli kvalitní práci. V dnešní době to stále není samozřejmost, že zákazník dostane kvalitně odvedenou práci. Kdybychom teď šli dělat cokoli jiného, třeba dláždit chodníky, budeme to dělat kvalitně.

Master Design

Co vám přinesl úspěch v oboru?

Úspěch nám přinesl jiný pohled na to, co je a není důležité v životě. Kdybychom byli zaměstnanci, možná bychom to nikdy neobjevili nebo jen v menší míře. Máme na starosti zakázky, jednání s klienty, fakturaci, zodpovědnost za náš tým. Vidíme co je a není v životě důležité. Člověk přestane řešit, zda je máslo o 5 korun dražší, bez ohledu na to, jestli vydělává 20.000 nebo 100.000. Zkrátka život je o něčem jiném. Navíc lidé přemýšlí o korunách za máslo, ale nepřemýšlí o statisících při velkých investicích.

Co vám úspěch vzal?

Jednohlasně  – ZDRAVÍProšli jsme si zdravotními problémy. Také nám úspěch vzal to, co bylo na začátku. Jsme architekti, ale jak firma rostla, řešíme provozní záležitosti. Neděláme práci, která byla na začátku našeho podnikání.

Jste spolumajitelé a nabízí se otázka, zda máte občas dva pohledy na strategii. Jak řešíte spory?

Pavel /bohatý táta/ – pamatuji si, jak jsem byl před deseti lety prorokem, že ve dvou vám to nemůže fungovat 🙂

Michal – na tuto tvou větu si pamatuji taky 🙂

Jsme úplně odlišní. Máme nejen občas, ale skoro vždy odlišné pohledy. A paradoxně právě kvůli tomu nemáme spory. Naučili jsme se vzájemné toleranci, respektu a naslouchat jeden druhému. Navíc dva pohledy na věc jsou výhodou, proti jednomu pohledu.

Master Design – dům slouží k bydlení

Nyní k architektuře. Konkurence je stále velká. Co jsou vaše současné kroky k úspěchu?

Naši projektanti a architekti. Je to skvělý tým a platí, že základ úspěchu je mít kolem sebe lidi, kteří jsou lepší než my. A to se nám daří.

Pavel /bohatý táta/ – nabízí se tedy otázka, jak řešíte situaci, pokud váš zaměstnanec navrhne nějaký dům a vám se nelíbí? Jak řešíte tuto situaci majitelé vs. zaměstnanec?

To se nám naštěstí nestává. Je to jako v manželství. Můžete mít rozdílné pohledy na věc, ale to hlavní vidíte podobně. Jak již bylo řečeno, jsme jeden tým a snažíme se navrhovat a realizovat kvalitní domy. Nakonec se dokážeme shodnout.

Která stavba je vaše srdeční záležitost?

Máme jich každý několik. Určitě kolem 10. Jako v životě, člověk se vyvíjí. V 15 letech se ti líbí jiné slečny než ve 30. Tak i náš pohled na domy se časem mění. Ale tvůj dům je pro nás samozřejmě srdeční záležitost – smích

Master Design

Jak velký vliv má na projektu pohled majitele a jak velký architekt? Jak řešíte, pokud má majitel „jasnou“ představu, která je podle vás špatná?

Je důležité, pokud klient ví, co chce. Vždy je naším cílem navrhnout dům, který bude splňovat to, k čemu je určen. K bydlení.  Je to o komunikaci. Vysvětlujeme, proč navrhujeme klientovi naši představu. Pokud se neshodneme, tak dům nenavrhujeme vůbec.

Michal: kritérium pro mě je, když si řeknu, v takovém domě bych chtěl bydlet já. 

Kdybyste měli stručně vyjádřit rozdíl mezi katalogovým domem a domem na míru. V čem je zásadní rozdíl?

Opět jednohlasně – CENA. Dům je jedna z největších investic v životě a proto si myslíme, že by k tomu lidé měli takto přistupovat. Katalogový dům je levnější, ale není schopen nabídnout to, co dům na míru. Vždy se jedná o umístění na pozemku, požadavky rodiny, přízemní nebo patrový dům. A to katalogový nikdy nemůže splnit. Ano, jsou lidé, kteří mají např. dvě priority – velkou kuchyň a velkou garáž. Otázkou je, zda jim to bude časem stačit. Slunce nebude svítit kam má nebo naopak bude svítit tam, kde to není vhodné. Špatné rozvržení interiéru, nedostatek prostoru a jiné. Dům není pro každého. Měli jsme i klienty, kteří chtěli dům, ale za co nejnižší cenu. Navrhli jsme jim, aby si pořídili větší byt. Někdy je i to naše řešení.

Rodina je základ 

Máte vzor v prvorepublikových vilách nebo v moderních domech ze zahraničí?

Vzorů máme nespočet. V době internetu si lze zadat třeba stavby roku 2018 v Mexicu a vyskočí na tebe mnoho krásných budov a každá má něco do sebe. Důležitá je inspirace a světové trendy, ale nikdy to není o kopírování. Architektura je krásná v tom, že vše co tvoříme je náš nápad, naše vize a originál.

Pavel /bohatý táta/ – co lze udělat, aby se vaše návrhy nepodobaly sobě navzájem?

O tom jsme mluvili před chvílí. Přistupujeme ke každému domu individuálně. Proto se ani nemohou sobě navzájem podobat. Každý pozemek je jiný, umístění vůči světovým stranám a hlavně každý klient má odlišnou představu. Výsledkem je vždy jedinečná stavba.

Jak relaxujete?

Honza – sport a rodina

Michal – rodina. A kytara. Bohužel nelze hrát jako dříve kdykoli.

Společně – rodina je základ. Díky rodině můžeme dělat tuto práci.

Master Design

Technické dotazy na závěr. Dřevostavba nebo zděný dům? A vyplatí se technologie? Rekuperace, tepelná čerpadla? Jak se díváte na plast na domě?

Již poněkolikáté jednohlasně – ZDĚNÝ. 

Michal: dokáži si představit chatu v horách, která bude dřevostavba. Přijedu na víkend a za 2 hodiny tam mám teplo. Lidé, kteří mají dřevostavbu, jsou na to již zvyklí – dřevostavba neakumuluje teplo. Zděnému domu trvá déle než se prohřeje, ale je v něm trvale lepší bydlení. V létě i v zimě.

Honza: a ještě hluk. Dřevostavba přenáší hluk více než zděný dům. Přízemní dům na tom ještě není tak zle, ale patrový dům jedině zděný.

Pavel /bohatý táta/ – a co moderní technologie, tepelná čerpadla? 

Každá technologie je drahá a není ekonomicky výhodná, jak si mnoho lidí myslí. Klienti nám říkají, chci technologie, ať se nemusím starat. Ale právě technologie jsou náročné. Tepelné čerpadlo má mnoho součástí, které se mohou porouchat. Je třeba provádět servis a návratnost investice je na mnoho let. Jako když ti zahradník udělá okrasnou zahradu. Taky se o ni musíš starat. Pokud tě to baví. Nebo musíš mít zahradníka. Samozřejmě jsou lidé, kteří mají rádi technologie nebo chtějí šetřit přírodu. S tím souhlasíme. Ale není to ekonomicky extra výhodné.

Pavel /bohatý táta/ –  co třeba plast místo dřeva? Plast má větší trvanlivost, je to lepší volba?

Kolik je dřevěných budov, které stojí stovky let s minimální údržbou? Vždy je to volba mezi cenou a užitkem. Benátský mramor je krásný a vydrží stovky let, ale pokud chce někdo v koupelně kachličky, udělají mu podobnou službu. Vždy je to o ceně a přání klienta.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli