Paretovo pravidlo – investice

Investuj 20% svého času, financí, zkušeností, znalostí, energie … cokoli tě napadne a získej 80% zisku, času, financí. Opravdu je to tak jednoduché? Ano je. A proč to většina lidí nedělá? Protože často neděláme to, co je logické a máme to na dosah ruky. Je totiž potřeba u toho myslet.

V životě jsem měl mnoho školení

Školení

Když se řekne školení, pro většinu z nás to znamená, nějak přežít to, co nás nezajímá. Neříkám, že každý školitel nám přinese nové poznatky. Ale podle mého názoru je každé opakování důležité. A může přinést jiný pohled na věc, kterou známe. Může nás nasměřovat ke 20% investice, která nám přinese 80% profit. Až budeš na nějakém školení, vykašli se na to, co se ti nelíbí. Nehrej piškvorky nebo lodě. Je to čas, který můžeš využít. A čas JSOU peníze. Když školení jen tak přežiješ, tak jsi právě promrhal 100% svého času. Pokud si z toho něco budeš chtít „odnést“, udělal jsi lepší investici. 

 

Peníze, čas, výnos – stoj na trojúhelníku

Trojnožka

Postavíš se na tuto trojnožku aniž by jsi spadl? Určitě není problém. A co když jedna noha bude kratší nebo delší? Je to přece tak jednoduché. Prodáváme svůj čas za peníze – v zaměstnání, podnikání nebo naopak si kupujeme za peníze čas. A chceme tento čas draze prodávat a levně nakupovat. Mít trojnožku vyváženou. 

 

Paretovo pravidlo v praxi

80 : 20

 

Stavebko

Již dříve jsem psal o stavebním spoření. Na začátku investuji čas na zjištění informací, sepsání smlouvy a odeslání peněz na účet. Výsledek? Za každých 20.000 získám 10% výnos. A následně jednou ročně během minuty odešlu platbu na příští rok. Sice výnos klesá, ale také investuji méně času. Nebo mohu běhat od Lidlu k Penny a shánět kde je levnější rohlík. Možná se na ty 2.000 ročně taky dostanu, ale za cenu spousty času a menšího výnosu. 

 

Garáž

Mám garáž na roční pronájem. Nebyl to můj nápad, ale na začátku byla moje investice času. Hledal jsem informace, jak ji pronajmout. Pronájem nabízím na období 1 roku s roční platbou. Ačkoli jsem nabídl cenu o 20% nižší než je běžné nájemné, 11 měsíců v roce si ušetřím starosti s nájemníkem. Oba máme více času, který můžeme investovat jinak. 

 

E-shop

Nemám internetový obchod, ale je to jeden z příkladů, který přesně vystihuje PARETOVO PRAVIDLO. V každém obchodě jsou výborně prodejné věci s dobrou marží a na opačné straně ležáky. Až půjdeš do Tesca nebo Globusu, všimni si, jak moc pod cenou se prodávají věci, které nejsou “ v kurzu“. A jak rychle jsou vyřazeny z prodeje. Ovoce, pečivo, základní potraviny dělají obrat a proto mají svoje místo. 20% zboží udělá 80% obratu.  Ze stejného důvodu se hyparmarkety mění na menší prodejny. Platit zaměstnance a prostory na 80% zboží, které generuje pouze 20% zisku není efektivní. 

 

Když to funguje ostatním, zkus to taky

10.000 rohlíků 🙂

Kupuješ auto, byt, renovuješ dům, jedeš na dovolenou? Investuješ desítky tisíc korun během krátké doby. Každé procento dolů znamená stokoruny nebo tisíce. Nebo můžeš stokoruny sbírat při každodenním sledování toho, kde je máslo o 3 koruny levnější. Když jsem kupoval garáž, chtěl jsem, aby prodávající zaplatil poplatek 1.000 korun na katastru. Trvalo asi půl minuty, než souhlasil. Kolik času ti zabere než vyděláš tisíc korun? A kolik času ti zabere než nakoupíš rohlíky abys nasbíral slevu 1.000 korun?

 

Paretovo pravidlo alias mapa

Mapa

Co uděláš když jedeš na dovolenou nebo ke známým do míst, kde to neznáš? Vezmeš si mapu. Najdeš cestu v navigaci, zeptáš se na cestu. Je to logické? Jasně. Přece nebudeš jen tak bloudit a hledat kudy jet. Investuješ pár minut svého času, aby sis ušetřil následně hodiny. Proč stejně nefungovat v životě nebo v investicích? 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli