Paretovo pravidlo investice… pokračování příště

Znáš Paretovo pravidlo? Zjednodušeně řečeno znamená 80:20. Mám to vyzkoušeno na vlastní kůži, nejen v investicích, ale i v práci nebo životě. Paretovo pravidlo pojednává o tom, že 20% času, investic, práce nám přináší 80% užitku, peněz, volna a jiných požitků. Je tedy důležité, zaměřit se efektivně na 20%, které nám přinesou 80% protihodnoty.

Trávník

Trávník

Napadlo mě, napsat zde pár příkladů pro začátek, které sice na první pohled nesouvisí s investicemi, ale na ten druhý je tam lze najít. V zaměstnání nepracuji manuálně jako dělník v automobilce nebo zedník a proto si rád vyvětrám hlavu u nějaké fyzické aktivity. Třeba sekání trávníku. Kromě robotické sekačky, která je po krádeži zpět, mám i benzínovou sekačku. Dnešní technika je super a tak jen nastartuji a pohodlně chodím za sekačkou s pojezdem po trávníku, užívám si slunce a zeleně. Vyvětrám hlavu. Tam a zpět, trávník získává sestřih a práce mi jde od ruky. Většinou za hodinu nebo hodinu a půl mám hotovo 95%. Zbývajících 5% by tak mělo být otázkou jen několika minut. ALE NENÍ. Jedná se o zakoutí mezi angreštem a rybízem, místa kolem plotu a jiná zákoutí. Musím na to vzít vyžínač, opatrně kolem plotu a stromků, jde to pomaleji a blbě. Málo metrů a spoustu času. Někdy těch 5% / Paretových 20% / nechám na příště. 

 

Hubnutí

Osobní váha

Asi nejsem sám, kdo někdy zjistil, že ručička osobní váhy ukazuje jiné číslo, než vidíme v zrcadle. Tak jsem se párkrát zapojil do akce pár kilo dolů. První den není problém s motivací. První týden taky ještě jde a následně motivace klesá přímo úměrně tomu, jak klesá i výsledek. Méně jíst, více pohybu a po krátké době se dostavují první výsledky. Následně se na každé deko dolů více a více nadřeme a přitom naše motivace je čím dál menší. Makám daleko více než na začátku a výsledek je horší, kašlu na to … 

Taky se v tom poznáváš? 

 

Hudba

Mám rád pořad Hitstory Honzy Dědka. Zaprvé mám na krku již několik křížků a tak si většinu písniček na tomto webu pamatuji z dob, kdy dobývaly hudební scénu a za druhé se mi líbí jeho styl. O tom Paretovo pravidlo tak úplně není, ale když si projedeš pár epizod, tak ve většině je podobný scénář. Buď má kapela hit, který ji proslavil a poté z něho žila mnoho let nebo upadla v zapomnění. Na druhé starně jsou kapely, které se drží na hudební scéně dlouhá léta a přestože mají skladeb stovky, jejich byznys a popularita stojí na několika málo z nich. Kolik názvů skladeb jsou schopni vyjmenovat fanoušci Rolling Stones, Madonny, U2 nebo Michaela Jacksona? 

Rolling Stones

 

Původně jsem chtěl psát o investicích …

ale nakonec jsem se rozepsal o Paretově pravidlu mimo investice. A abych to moc nemíchal, investice si nechám do druhé části. Aspoň se máš na co těšit. Pokud máš rád moje články, přidej si mě na facebooku a budeš mít vždy info o tom, když nasypu nějaké nové řádky tady na blogu 🙂

https://www.facebook.com/www.bohatytata.cz/

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli