Morální hazard

Morální hazard je název pro situaci, kdy kdokoli z nás má větší nebo menší zodpovědnost. Takto to nazývám já, odbornou definici si můžeš najít kdekoli na netu. Morální hazard se často týká řízení podniků, zastupování na akciovém trhu a také v drobných investicích.

Morální hazard

Naše chování je odlišné, pokud se jedná o naše investice, naše peníze nebo naše blízké. A jinak se chováme, pokud je nám svěřena zodpovědnost za osudy nebo finance jiných. Neříkám, že to platí ze 100%, ale většinou ano. Lidové rčení praví, Košile je bližší než kabát. Naše ztráta 100 korun nás bude bolet více než ztráta x tisíc někoho jiného. 

Morální hazard v podnikání

Podnikáš? Máš zaměstnance? Jistě ses nejednou s tímto problémem setkal. Není třeba chodit daleko, stačí si vzpomenout na dobu, kdy se v restauracích začal objevovat v jídelníčku text asi takového znění: Pokud nedostanete účet, nemusíte platit a jste našimi hosty. Jeden ze způsobů, jak zabránit nepoctivým číšníkům či servírkám v obohacování sebe samotných na úkor majitele. Mnoho restaurací přešlo na registrační pokladny, aby zabránili okrádání majitelů zaměstnanci. I tuto situaci dokázali někteří mazaní číšníci obejít, ale bylo to již obtížnější a rizikovější. 

Morální hazard na akciovém trhu

Znáš to sám. Máš volné finance, hledáš zhodnocení a jedna z možností, která vyskakuje téměř na každém rohu internetu jsou akcie nebo podílové fondy. Můj pohled na akcie jsem vyjádřil již dříve, proto se zaměřím pouze na jeden aspekt. Stačí si položit jednoduchou otázku. Kdo nese větší riziko a kdo má větší zájem na tom, aby akcie přinášely zisk? Majitel akcií nebo zprostředkovatel? 

Morální hazard ve vlastních investicích – pronájem

Rozhodl ses investovat do bytu, který budeš pronajímat? Stačí najít nájemníka a peníze se hrnou? V ideálním případě jistě ano, ale ideálních je na světě málo situací. Nájemník bude mít ve většině případů pocit, že nájem je vysoký a má „právo“ se podle toho chovat. Užívat a „využívat“ zařízení bytu na 200%, v překladu Přece na to nemusím dávat extra pozor, když to není moje. 

 

Existuje cesta ven z morálního hazardu? 

Myslím si, že ano. Každá investice má svoje rizika a výnosy. Každý investor se snaží o maximalizaci výnosů a minimalizaci rizika.

Existují zaměstnavatelé, kteří minimalizují riziko tím, jaký je jeich vztah k zaměstnancům. Nepohlíží na ně pouze jako na zdroj vyšších příjmů, ale jako na spolupracovníky. Když zaměstnavatel nabízí zaměstnancům příjemné pracovní podmínky a prostředí, loajalita zaměstnanců je vysoká ze dvou důvodů. Ocení to a proto se chovají slušně ke svému chlebodárci a nechtějí přijít o tento CUKR. 

Akciové trhy jsou nepředvídatelné a sebelepší obchodník s akciemi nemůže vědět, jestli je lepší koupit akcie Google nebo neznámé společnosti, která za pár let bude na výsluní. Ať koná v dobrém úmyslu nebo jen s ohledem na vlastní prospěch, zajímej se o akcie, důvody proč chce koupit nebo prodat právě tento titul a jakou má za sebou historii. Tvoje znalosti snižují riziko, které leží hlavně na tvém finančním účtu. 

Pronájem je také investice se svou mírou rizika. Prověřuj si, komu chceš svěřit svůj majetek v řádu statisíců nebo miliónů. Pokud je nájemník seriózní, nabídni mu lepší podmínky. Nižší nájem nebo vyšší přidanou hodnotu. Tato důvěra bude přetavena v dobrou investici. Dlouhodobý slušný nájemník je lepší investicí, než krátkodobý, problémový, byť s vyšším nájmem ve smlouvě. 

 

Jak píše Dale Carnegie ve své knize:

Dejte druhým najevo, že ho pokládáte za čestného a poctivého, a on se takovým bude snažit skutečně být. Když mu ukážete, že je to mizera, tak se taky jako mizera bude chovat.

 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli