Krize přichází, neinvestuj. Nebo krize přichází, investuj?

Četl jsem to nesčetněkrát. Krize přichází. V krizi nakupuj a na vrcholu prodávej. Jednoduchá rada, kterou se řídí ekonomičtí a finanční dravci. Následně se jim peníze hrnou proudem a popíjejí svoje drinky v Karibiku. Vidím to jinak. Možná nejsem tak úspěšný jako několik málo miliardářů, ale …

… ale také se netopím v dluzích

Záleží jen na tobě a na každém z nás, jakou si zvolíme cestu. Já si vybral cestu investic, hledání informací a sbírání zkušeností. Snažím se poučit z chyb a učit od úspěšných. Pokud chceš za jeden rok vydělat svůj první milión, jistě to lze a na internetu najdeš spousty „jednoduchých“ návodů. Nejčastěji od těch, kteří milióny nevydělávají, ale rádi by ti prodali zaručené know how, jak by to možná mohlo být, kdyby ses nebál, ale hlavně koupil jejich „produkt“. 

Z dluhů až k investování

Když jsem před mnoha mnoha lety byl už dlouho v kontokorentu, banka měla v podmínkách, že musím být aspoň krátkodobě v plusu, jinak mi kontokorent zesplatní. Vyřešil jsem to jednoduše, jako mnoho lidí přede mnou i po mě. Zkrátka jsem si půjčil a kontokorent zaplatil. Netrvalo dlouho a byl jsem nejen s novým dluhem, ale také opět v debetu na účtu. Jednou nohou jsem byl v dluhové pasti. Stačilo tam strčit druhou nohu a následně hlavu do úvěrové oprátky. Tak jsem změnil zbytečné utrácení za tvrdé úspory. Postupně jsem se dostal z dluhů do plusu a mohl jsem začít s miniinvesticemi – stavební spoření, penzijní připojištění, následované koupí pozemku a hypotékou na dům. 

Krize přichází

Možná ano, možná ne. Rozhodně jsem tuto větu slyšel a četl mnohokrát. Slovo krize často bývá popisováno dramaticky, skoro jako konec světa. A to nemluvě o jejím strašidelnějším bratrovi, recesi. Když jsem si vesele sekal dluhy a utrácel, rozhodně jsem neřešil, zda je ekonomika ve fázi krize nebo konjunktury. Stejně tak jsem ekonomickou fázi neřešil v době, kdy jsem utáhl opasek a kupodivu ani poté, v době mých prvních investic. Vždy jsem nakupoval, spořil nebo prodával podle mé aktuální finanční situace, podle mých znalostí a dovedností a podle, světe div se, podle výhodných příležitostí. Tak jsem svoji první garáž koupil přes realitku za tržní cenu, abych následně koupil druhou ve stejné lokalitě za cenu o 20% nižší a to díky svým zkušenostem. 

Jsme na vrcholu, prodávej

Již jsem to zmínil. Moudré hlavy radí, na vrcholu prodávej. Když přijde krize, budeš mít finance na nákup. Něco podobného jsem si zkusil v řádu jednotek tisíců korun s Bitcoinem. Zkusil jsem nakoupit, a čekal na růst. Bitcoin rostl a ja čekal na větší růst. Poté jsem trochu prodal a Bitcoin rostl více a více. Následně přišel pád a já opět nakoupil. Poté nerostl a tak jsem se svezl na horské dráze. Místo získávání informací a zkušeností jsem se trefoval do růstů a propadů. Taková trochu ruleta, která v investování může vyjít, ale většinou nevychází. Vydělávají ti, kteří se netrefují do růstů a propadů, ale ti, kteří kupují a prodávají to, čemu rozumí. Třeba realitní magnát Radovan Vítek nakupoval v krizi a byl to jeho skok vzhůru. Od té doby nakupuje krize nekrize, protože již rozumí tomu co dělá a není odkázán jen na období poklesu.

Recese

Můj pohled čekání na krizi

Baví mě investování. Nejsem milionář, ale moje investice mi pomalu dokáží vydělat na „drobné“ radosti. Jsme na vrcholu ekonomického cyklu a přesto se nemovitosti prodávají jako na běžícím pásu a stále rostou. Možná v době krize spadnou, ale zda a o kolik neví nikdo. Možná se jen zpomalí nebo zastaví růst cen.

Jednoduchý příklad na závěr

Investor 1

Investiční byt v ceně milión korun. Pokud investor věnuje dostatek času vyhledání správné nemovitosti a následně dostatek času věnuje hledání nájemníka, dosahuje zhodnocení 5-7 %. To v řeči čísel znamená 50 – 70 tisíc ročně. Přijde krize a ceny nemovitostí přestanou růst nebo klesnou. Když bude pokles 15%, znamená to pro investora 3 roky nájmu. A vlastní nemovitost, která má v dalších letech ekonomického růstu také růstový potenciál. 

Investor 2

Za milión, který má na investice byt nekoupí. Buď nechá peníze pod polštářem nebo je „investuje“ na běžný účet a čeká na krizi. Z miliónu dostane ročně 10 tisíc. Tak když přijde krize, má možnost nakoupit levněji. Za předpokladu, že levněji bude, trefí se do správné doby a najde správnou nemovitost v danou chvíli. Tak jako během růstu krouží kolem nemovitostí a jiných investičních příležitostí spoustu drobných investorů s volným kapitálem, stejně tak během krize se najde dost těch, kteří mají volný kapitál. Nazval bych to slovy Hodně štěstí!

Investor 3

je pro mě typ Radovana Vítka. Pokud má volné miliardy na akvizice v době krize, určitě bude mít možnost dobře nakoupit. Ale to je vrchol pyramidy. Miliardářů je poněkud méně než nás stotisícových investorů. A také zvládne ztrátu v miliónech lépe než já nebo jiný drobný investor v řádu desetitisíců. 

Babiš projel milióny EUR …

Chceš milión a rychle?

Kup si los. Asi to nevyjde, ale budeš vědět na čem jsi během krátké doby. Také tě to nebude moc stát a hlavně k tomu nepotřebuješ žádné znalosti. A když to vyjde a budeš v Karibiku s těmi miliardáři, tak se můžeš smát všem pisálkům a investorům. A také těm co jsou v dluhové pasti.  Takže ještě jednou …

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli