100.000 korun. Myslíš, že to stačí na investici?

Pro někoho je sto tisíc běžná provozní částka, kterou má na účtu. Pro jiného je to „balík“, který nikdy nebude mít k dispozici a pro třetí skupinu je to obnos, který by rád nenechal ležet jen tak a zúročil ho. Jaké jsou možnosti?

Investice 100.000

Již dříve jsem se zaměřil na stavební spoření, penzijní připojištění nebo na to, proč nemám rád akcie. Jednou z investic, která je podle mého názoru zajímavá, jsou nemovitosti. A stačí na ně i 100.000 korun. Důvodů, proč mám rád investici do nemovitostí, je několik. Nemovitosti mají svou hodnotu. Akcie jsou papír, který může padnout k nule. Nemovitost je pro mě použitelná. Do bytu se mohu nastěhovat, to do akcií nebo dluhopisů jde dost blbě. Nemovitost je hmatatelná. Vyzkoušel jsem investici do Bitcoinu, ale vlastnictví je dosti virtuální. Nemovitosti mají také nevýhody. Jsou hůře dělitelné, nelze je stěhovat, jsou finančně náročné, nedám je do batohu jako kilovou cihlu zlata v hodnotě milión korun. Přesto je to investice, která mi dává smysl. 

 

Nemovitosti 

Nemám mnoho zkušeností s nemovitostmi, ale každý nějak začínal. Když jsem v dospělosti chtěl vlastní bydlení, bylo pro mě nedosažitelné, jako pro mnoho dnešních mladých lidí. Aspoň jsem si to myslel, jako si to myslí dnešní mladá generace. Mýlil jsem se. A přišel na to až mnoho let poté. Pamatuji si kolem roku 2000 moje první setkání s tímto tématem. Jeden zákazník, automechanik, si otevřel s kamarádem servis. Koupili společně starší dům, který opravili a udělali tam autodílnu. Když se rozešli v pohledu na podnikání, tento pán vyplatil společníka a zůstal mu dům, který sám neutáhl. Byl nucen ho prodat a zjistil, že mu prodej domu vydělal více než olej a montérky. Tenkrát jsem, bohužel, neviděl tuto informaci jako příležitost pro mě. Byla to pro mě jen historka. 

O pár let později koupil kamarád, který pracoval v bance na oddělení úvěrů nemovitostí, objekt bývalé samoobsluhy. Popisoval mi představu, jak tuto sámošku předělá na dům. Byl pro mě blázen a snílek. Pokaždé když dnes jedu kolem domu, který působí honosně, mě napadá, jestli neznalí vůbec tuší, že kdysi jsem tam jako dítě chodil pro mléko a rohlíky. Dodnes si pamatuji jeho slova. Předělám to na dům a budu v něm bydlet. A když přijde kupec, který mi dá dobrou cenu, prodám. Nejednou jsem si na tato slova vzpomněl, když jsem kolem domu projížděl a viděl před garáží červené Ferrari nového majitele. 

Moje zkušenost s nemovitostmi

Koupili jsem byt, bydleli v něm a prodali.  Koupili jsme pozemek a postavili dům. Koupil jsem garáž. Koupil jsem další garáž … Koupil jsme pozemek a záhy prodal. Koupil jsem byt … Možná to bylo štěstí začátečníka, možná dobrá fáze ekonomického cyklu, možná jsem byl opatrný a věnoval tomu čas nebo to byly všechny aspekty dohromady. Každopádně jsem nikdy na žádné nemovitosti neprodělal. Na Bitcoinu ano a na účtu v Moravia bance také …

Stotisícová nemovitost

Máš k dispozici 100.000 korun? Můžeš koupit byt. Malý, družstevní, škaredý v nelukrativní lokalitě. Můžeš koupit pozemek nebo kus orné půdy. Můžeš koupit rekreační nemovitost. Nebo můžeš koupit garáž

Proč mám a nemám rád garáže? 

Jinými slovy výhody a nevýhody takové investiční nemovitosti. Začnu nevýhodami, lépe řečeno dvěmi, které vidím jako hlavní. 

  • těžko se shání, nabídka je omezená
  • příjem, výnos, zisk je limitovaný

Těžko se shání. Mnoho lidí má garáž a neprodává ji i když ji nevyužívá. Je to jakýsi sklad na zbytečnosti nebo majitele nenapadlo, že by ji mohl prodat. Většinou jsou majiteli lidé střední generace a starší, kteří nepotřebují 100.000, které by akorát dali na běžný účet. 

Příjem je limitovaný. Pokud chci nájem z investičního bytu, mohu koupit garsonku v Mostě nebo mezonetový byt v Praze. Mohu podle finančních možností volit a tomu odpovídá i nájem. Garáž má 20 nebo 25 m2 a cena v Praze a Mostě se sice liší, ale ne jako u bytů. 

Na druhé straně jsou výhody neboli proč mám rád tuto investici. 

  • nízká pořizovací hodnota – 100.000
  • zajímavý procentuální výnos
  • nízké náklady a riziko
  • konexe

Pořizovací hodnota garáží se pohybuje mezi 50 – 200 tisíci. Takovou částku si může dovolit většina začínajících investorů. Je to cesta, jak se seznámit s tímto typem investic. Naučit se vyřizovat smlouvy, daně a vztahy s nájemníkem. 

Zisk z pronájmu. Absolutní výnos je sice nižší než u bytu, ale výnos u garáže se může pohybovat kolem 10%. Já jsem dlouhodobě na 7%, protože mi to přináší jiné benefity. 

Náklady. Můj oblíbený argument PRO investici do garáže. Neplatí se fond oprav, není platba za správce a riziko zničení je malé. Jednou mi nájemník vrátil garáž v horším stavu. Byly na stěně graffiti. Oprava mě stála trochu Primalexu a 10 minut času. Další rizika eliminuji smlouvou na rok a nájmem předem / profit 7% … /

Konexe. Nájemníka lze sehnat několika způsoby. Přes inzerát nebo oslovit ostatní týpky v okolních garážích. Nestalo se mi, že bych měl garáž neobsazenou delší dobu a když se člověk dostane do „garážnické“ komunity, lze sehnat automechanika, elektrikáře a jiné profese. Ti co se v garážích pohybují, bývají velice manuálně šikovní. 

Garáže jsou moje hobby. Je to příjemná investice, stačí jen začít hledat. 

Zajímá tě, kde jsem našel garáže já, kromě inzerátů? Jak jsem postavil smlouvu a jaké mám pozitivní a negativní zkušenosti?

Napiš mi na info@bohatytata.cz

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli