Proč mám blog, který nevydělává

15. března tohoto roku jsem zprovoznil web bohatytata.cz. Předcházela tomu moje blogerská zkušenost na iDnes a představa, že zrovna na mě celý internet čeká. Co mi vzalo 6 měsíců Bohatého táty a co mi to dalo? A proč, když zde radím jak investovat a vydělat peníze, proč mi tento blog nevydělává? Lépe řečeno, proč mi peníze ubírá?

Blog a moje zkušenost s iDnes

V dnešní době internetu je velmi těžké, prosadit se mezi velkou konkurencí. Každý zná vyhledávače Google nebo Seznam, troufnu si říct, že na nějaký další jeden si vzpomene jen velmi málo uživatelů internetu a na další dva už jen opravdoví IT. Takže i zde platí Paretovo pravidlo a s malým úsilím dáme dohromady hlavní vyhledávače, ale na každý další bychom vynaložili jen více a více energie, abychom si vzpomněli. To jen na okraj.

A tak i zpravodajské servery na českém poli internetu, které jsou nejznámější, bychom spočítali na prstech jedné ruky. Opět Seznam, aktuálně.cz, iDnes a několik jiných. A právě na iDnesu je Blog, kde se může kdokoli ze čtenářů přihlásit a napsat vlastní pohled na svět nebo se případně vyjádřit do komentářů. A tak se stalo, že jsem se zapojil do této komunity blogerů, jelikož jsem měl pocit, že mám světu co říct.

Nejhorší je úspěch …

Jak jsem uvedl výše, na blogu se vyjadřuje mnoho autorů na mnoho témat. Asi vede politika, ale také často se lze dočíst o cestování, podívat se na hezké fotky fotoblogu nebo názor na jadernou energetiku či hudební skupinu. Bylo to pro mě jako mor. 

Na začátku jsem úplně nerozumněl tomu, proč někteří blogeři tráví tolik času psaním. Není výjimkou, že se jim podaří napsat blog ne každý týden, ale dokonce každý den nebo několikrát denně. Tím, že jsem si sám psaním prošel, vím, kolik času to zabere. Měl jsem pocit, že snad ani není tolik témat, kolik někteří blogeři dokázali chrlit článků. Tak jsem napsal svůj první blog a čekal, jestli bude mít aspoň pár přečtení. iDnes má vysokou návštěvnost a tak si troufnu říci, i když tam kdokoli napíše úplný blábol, bude mít své čtenáře. Bloger časem pochopí, co je více a méně čtené a tomu se začne přizpůsobovat. Čtenáři, chceš kontroverzní téma? Máš ho mít. Tomu ve větší a větší míře odpovídají i titulky, které jsou často více bulvární než sám obsah. Ano, patřil jsem do kategorie, kdy počet přečtení a tzv. karma mi dávaly pocit o mé novinářské dovednosti.

Můj první článek dosáhl téměř 1.000 přečtení a to byl můj první krok na cestě do pekel. Nepochyboval jsem o své dovednosti a postupně přidával více témat a někdy i kontroverzí. Čtenost a karma mě pohltily. Ztrátu soudnosti jsem dosáhl ve chvíli, kdy jsem byl nominován jako nováček na Blogera roku. V tu chvíli jsem o své „dokonalosti“ téměř nepochyboval. Poslední hřebík do rakve přišel poté, co jsem viděl první díl Kopta show a měl jsem potřebu se k tomu vypsat, bez ohledu na čtenost nebo karmu. Výsledek? Více než 18.000 přečtení. Máš to ČT zapotřebí? aneb Kopta show.

Někdy stačí otevřít oči

Na základě těchto zkušeností jsem byl lapen. Chtěl jsem psát a překonávat nejen vlastní čtenost a karmu, ale také u ostatních. Pokud měl můj blog „nízkou“ čtenost a karmu, měl jsem potřebu to napravit hned dalším počinem. Až jsem se jednou probudil a zjistil, že nedělám to co chci já. Tato věta bude ještě důležitá. Smazal jsem svůj účet na iDnes, přestože na mě vyskočil baner, že obnovení je možno nejdříve po 6-ti měsících. Moje „výhra“ nad systémem mi vydržela jen několik dnů, abych následně pokorně a s omluvou napsal adminům žádost o znovu zprovoznění, přestože uběhl týden. Pocit, že blog nepíšu já, ale on řídí můj život mě přepadl ještě jednou. Tak jsem se znovu zamyslel nad zrušením, ale podruhé jsem do stejné řeky nevstoupil. Jen jsem začal psát pro sebe. Ne pro čtenost nebo karmu, ale pro sebe. Svoje názory a vidění světa. Odkazy na to co se mi líbí nebo ne. Což je samozřejmě ve světě internetové reklamy nepřípustné a byl jsem na to upozorněn nejen v Kodexu blogera, ale následně i adminy. A tak vznikl Bohatytata.cz Blog je v moji režii a opustil jsem i politickou dimenzi.

iDnes vs Bohatytata.cz

Jaký je rozdíl mezi mým blogem a blogem na iDnes? Je jich mnoho, ale dva body jsou zásadní.

1, iDnes je „zdarma“. Slovo zdarma máme velmi rádi, přestože zdarma není nikdy nic. Ale je to hezké slovo. Vlastní web mě stojí každý měsíc nějaké peníze. Je třeba zaplatit doménu, hosting, šablonu apod.

2, iDnes má čtenost. Zde na blogu mají moje nejlepší články čtenost, která byla pro mě na iDnes nezajímavá. Pokud jsem se na iDnes pohyboval pod 1.000 přečtení, cítil jsem to jako velké zklamání. iDnes mi poskytl mediální prostor a podporu. „Zdarma“.

Počátky bohatytata.cz

Na začátku jsem se učil pracovat s WordPressem, zaplatit si doménu a napsat článek tak, aby byl použitelný i s obrázky na různých stránkách. A ještě předtím mě k tomu přivedla jedna kniha. Následně jsem pročetl mnoho článků o tom, že stačí vytvořit blog, začít psát a peníze se jen hrnou. Je to k smíchu, ale opravdu jsem tomu věřil. Protože jsem tomu chtěl věřit. Asi jako když investor nakoupí akcie krachující společnosti, které padají ke dnu a místo aby je prodal, tak nakupuje další a další. Chce věřit, že zrovna on našel tu jednoduchou cestu k cíli a bohatství.

Blog, který nevydělává

Můj začátek bohatytata.cz byl podobný jako na iDnes. Sekal jsem články, sledoval čtenost a myslel jsem si, jak mi celý internet padne k nohám. Web jsem zaplevelil reklamou a věřil, že více je lépe a něco se určitě vyplatí. Opět, jako již dříve, jsem ztratil soudnost. Začal jsem opakovat to, proč jsem odešel z blogu iDnes.

Nedělám to co chci já

Nepsal jsem pro sebe, ale pro čtenost, pro klikání na reklamy a pro to, aby to nějak vypadalo a fungovalo. Naštěstí jsem opět otevřel oči. Píšu články o tom, jak to vidím já. Píšu co chci a kdy chci. Vykašlal jsem se na to, že je důležité napsat každý týden něco, nejlépe ve stejný den, protože to je cesta ke správnému fungování webu. Reklamní odkazy mám jen takové, na které bych kliknul také. Jednou mi napsal čtenář komentář, jestli si myslím, jak jsem chytrý apod. Že takových keců je plný internet. Moje reakce byla klidná. Nenutil jsem ho číst můj blog nebo se zde vracet. Přečtení ho stálo čas a kdykoli mohl přestat. Nic jsem mu neprodával a o ničem nepřesvědčoval. Jen jsem napsal svoje názory a zkušenosti.

Přinesl mi zisk blog, který nevydělává?

Ano. Mám dvě možnosti.

První je, jak získat ročně pár tisíc korun. Zrušit tento blog a náklady s ním spojené ušetřit. Zrušit tento blog a čas, který věnuji psaní, věnovat výdělečné činnosti.

Druhou možností vydělávám s každým článkem. Pokud píšu na nějaké téma, dohledávám si informace. Čtu konkurenční weby a knihy. Mám širší rozhled a to mi pomáhá v mých investicích. Také si třídím myšlenky. Pokud jsem psal o investici do nemovitostí nebo akcií, dělám si vnitřní finanční rozvahu. Vyplatí se mi to nebo ne? Jaká jsou pro a proti? Mám předpoklady pro takovou investici nebo pro jinou? Také mi občas přijdou dotazy, na které odpovím. Proč koupit nebo nekoupit to či ono. Je to můj pohled na svět a každý si z něho může vzít kolik chce. Na začátku jsem byl rád za každý článek a podnět, který mě posunul dále. Ve financích nebo v tom, jak psát web. Postupem času se dostávám k jiným webům, které se zaměřují na to, co zrovna řeším já. Už nepotřebuji vědět, jak zaplatit doménu nebo ji najít. Chci vědět, jestli jsou nemovitosti na vrcholu a přijde pád, zda je lepší Zonky nebo Mintos a jestli je ještě stavební spoření OK.

Takže ANO. Mám blog, který mi nevydělává. Nevydělává mi přímo. Nemám v přepočtu za článek 100 korun. A kdybych měl, stejně by to bylo výrazně méně, než je v Česku průměrná mzda. Nestálo by to za vynaložené úsilí. Ale ne každý zisk musí být v penězích. A o tom píšu na svém blogu. Jsem bohatý, ne kvůli zisku z blogu. Jsem bohatý, protože mám více témat s přáteli. Mám více zkušeností. Mám širší rozhled. A peníze? Ty buď přijdou nebo ne.

Jak říkám, jsem bohatý, neřekl jsem, že mám hodně peněz 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli