Prachy, prachy, prachy aneb mých 5 pohledů na peníze.

Co  mají společného Roman Šmucler a Aleš Michl? Pro tebe možná nic, pro mě mnoho. Dva známí týpci, kteří umí nazývat věci jasně a já mám podobný pohled na svět jako oni. Roman Šmucler má ve svém slovníku peníze, Aleš Michl prachy. A oba se nebojí vyjádřit svůj názor i když není v danou chvíli populární. Zde je mých 5. 

Pohled třetí – Bohatý táta

Trochu si zahraji na Tarantina. Bylo by fádní, začít pohledem číslo jedna. Tak začnu od trojky. Na dalších 4 místech mám jiná jména a vzhledem k tomu, že je to můj blog, tak se mohu mezi ně napasovat. Aspoň virtuálně si užít této VIP společnosti. Jak peníze alias prachy změnily můj život?

Mohu si koupit zmrzlinu kdy chci. Překvapuje tě to? Pokud jsi na tom s věkem podobně jako já, asi si budeš pamatovat točenou zmrzlinu do kornoutu za 1,40 Kčs. Bylo mi pod 10 let, bydleli jsme v paneláku a já stejně jako mnoho jiných dětí jsme měli rituál. Zvonek a hulákání pod oknem. Mamiiiiii, hoď mi korunu čtyřicet na zmrzlinu. Tenkrát jsem si říkal, až budu dospělý, budu si kupovat zmrzlinu, kdy budu chtít. Stalo se.

Tohle nejsem já  

„Dal“ jsem lidem práci. Nikoho nezaměstnávám, ale vzal jsem si hypotéku na dům a díky tomu jsem nepřímo dal práci jiným lidem. Ti mohli koupit něco svým dětem, manželkám nebo si udělat radost. A nemám na mysli pouze řemeslníky na stavbě. Na začátku jsem částečně pomohl rozjezdu klukům z Master designu. Stejně tak jsem podpořil restauratéry a hoteliéry v Česku nebo v zahraničí díky tomu, že mohu jet na dovolenou. Protože na to mám peníze. Jak příznačné v dnešní koronadobě, kdy trpí nejen hotely a restaurace.

Mohu být charitativní.  Stát není schopen zabezpečit vše co je potřeba, ať se jedná o zdravotnictví, sociální služby nebo pomoc seniorům. Tady všude pomáhají lidé, kteří chtějí. Charita není povinnost a moc se o tom nemluví. Znám ve svém okolí dost lidí, kteří jsou ochotni dát vlastní peníze na něco prospěšného. A mám radost, že znám kolem sebe i takové, kteří nemají milióny a přesto i tak dokáži finančně pomoci jiným.  Psal jsem o tom už před 2 lety na blogu idnes.

Pohled první – Roman Šmucler

Jestli někdo umí věci nazývat napřímo, nebojí se jít do kontroverzních témat a přesto zůstat slušný, je to určitě Roman Šmucler. Jsem rád, když na světě existuje selský rozum v kombinaci s intelektem. A pokud takový člověk v životě něco dokázal, je to super kombinace. Nejen v televizních vyjádřeních, ale hlavně v rozhovoru Řešíme jak léčit levněji ..

Když jsem viděl poslední zprávy z Itálie, tak se předpokládá, že teď na tu koronachřipku, když to řeknu, umře méně lidí, než umřelo v roce 2017 na obyčejnou chřipku. To umřelo 68 tisíc Italů, takže je to taková nějaká srovnatelná věc, akorát že tehdy, když umřely tisíce Italů, tak nám to bylo jedno, teď když umřelo 16 tisíc Italů, tak to velmi prožíváme.

Nechci tady posuzovat kroky k zabránění šíření epidemie. Jedná se mi o to, že je důležité, pokud nám někdo dokáže nastavit zrcadlo a pojmenovat věci pohledem odborníka. A samozřejmě se i zde v článku objevily peníze. A nejedná se o žádný mamon, ale o pohled lékaře.

Tak to znamená, že třeba rakovinu přestaneme léčit nebo ji budeme léčit tak jako kdysi, nějak jednoduše. Nebo když bude mít někdo z vašich blízkých srdeční vadu, tak nebude operovaný, ale budeme čekat, až umře. Lidé budou nezaměstnaní, budou mít hlad, možná bude válka.

Peníze, peníze, peníze – mohou zachraňovat životy. Článek stojí za přečtení. 

Pohled čtvrtý – Aleš Michl

S určitou mírou nostalgie si vzpomínám na politika 90. let, Miroslava Sládka, kterého bych ovšem nikdy nevolil. Podle mého názoru byl velice inteligentní a snad sám nemohl věřit tomu co hlásal. V dnešní době by se použilo slovo populista. Jestli mu chyběla jedna vlastnost, v politice čím více podstatná, byla to politická korektnost. Rád vybočoval z šedi. Třeba do diskuzních pořadů si nosil vlastní džus v krabičce, aby nebyl „otráven“. Zkrátka se snažil být jiný. Pro připomenutí zde v pořadu Sedmička.

Aleš Michl je samozřejmě úplně na jiné straně barikády. Ekonom se zkušenostmi, humorem a schopností popsat věci neekonomicky. Popisuje věci, kterým rozumí a nebojí se obhajovat svoje názory. Pokud dojde na témata mimo jeho profesi, stejně sebevědomě řekne tomu nerozumím, není to můj obor. Nesnaží se vystupovat jako odborník na vše, financemi počínaje a ekologií konče. Viděl jsem mnoho jeho přednášek a pochytil jsem od něho slovo Prachy. Ví proč to takto používá. Má to jiný zvuk než peníze nebo finance. A k čemu jsou prachy důležité třeba v ochraně ovzduší, dokázal obhájit v diskuzi Českého rozhlasu s klimatologem, šéfkou úřadu pro jadernou bezpečnost, knězem a zpěvákem /T. Klusem/. Aleš Michl popsal realitu. 

Pohled pátý – církev

Zde neřeším politiku, té jsem si dost užil na mém idnes blogu. Takže žádné církevní restituce a soudní spory. Jen jednoduchý pohled, spojující charitu a ekonomy. Lépe řečeno ekonomiku. Pokud církev chce opravovat svoje kostely, starat se o majetky a přinášet prospěšnou činnost nejen svým věřícím, potřebuje na to – použiji formálnější vyjádřenífinance. Stát podporuje církev, mají kasičky v kostelích a přispívají věřící i návštěvníci chrámů a katedrál. Jako u charity, nikde se o tom nemluví, kdo kolik přispěl a je to na dobrovolnosti. Přesto i církev potřebuje finance. A nikdo u toho nemaluje hrůzy světa. Zkrátka peníze jsou uchovatelem hodnoty. Tak to bylo, je a bude. Civilizace je vždy potřebovala, ať měly jakoukoli podobu.

Bylo tohle zadarmo?

Pohled druhý – Tomáš Sedláček

Známý ekonom. Můj pohled na typického ekonoma je poněkud jiný, než je Tomáš Sedláček. Představuje pro mě něco mezi ekonomem a knězem. Když jsem četl jeho knihu Ekonomie dobra a zla, bylo to pro mě náročnější čtení než třeba od Markéty Šichtařové, která je píšící spíše populárně. Tomáš Sedláček popisuje ekonomii skrz biblický pohled. Do přečtení jeho knihy mě nikdy nenapadlo, dívat se na biblické příběhy ekonomickým pohledem. A potom jsem se zamyslel, zda je Bible popsána ekonomem nebo naopak ekonomie vychází ze života běžných lidí, které Bible popisuje. Potřeba vypěstovat obilí, směnit za jiné výrobky, spořit – uložit do sýpky na příští sezónu, investovat … To vše je součástí civilizace.

Pro zasmání – Sedláček vs. Michl 

Ekonomie – finance, peníze, prachy.

A je jedno jestli mají formu obilí, papírových peněz, zlata nebo virtuálně skrz kreditku nebo mobil. Stále se jedná o totéž. A bez peněz nebude fungovat zdravotnictví, obchod a bohužel ani vztahy.

Zaujal tě článek? Budu rád za sdílení, mail nebo lajk na facebooku. 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli