17. týden – nemovitosti

Mnoho lidí má potřebu se vyjadřit k aktuálnímu dění. A ne vždy je to úplně vhodné. Tak jako krize přináší nové možnosti, tak hloupé názory přináší s sebou nové myšlenky lidí, kteří by třeba mlčeli. Jedním z nich pro mě je David Prachař. I ten mě zaujal minulý týden.

Klaus a Prachař se nechali slyšet

Václav Klaus řekl pro Novinky.cz, Je čas na vzpouru davů. V rozhovoru mě zaujala jedna pasáž. 

„Mám hrůzu z toho, že lidé se v karanténě uvelebují. Řada lidí zjistila, že má slušný příjem a nemusí chodit do práce. Může sedět doma, chodit na procházky, věnovat se dětem a požitky jim plynou stejné, jako by normálně pracovali. Pokud to zvítězí, vidím to černě“.

Nehodnotím kroky vlády, jelikož nejsem lékař a epidemiologii nerozumím. S čím souhlasím je riziko, pokud se šíří nebezpečí „pohodlnosti“ a představ o koláčích bez práce. Stejně jako jsem nesouhlasil s papežem, tak nyní vyjadřuji souhlas s VK za uvedený názor. Ekonomika zkrátka má své zákonitosti, které nelze obejít vymyšleným zákonem. 

David Prachař – pro mě velké překvapení. Když vystoupil v pořadu Události, Komentáře dne 20.4. 2020, byl jsem příjemně překvapen. Rozumný pohled na současnou situaci. Pohled ze 3 stran.

1, hraje v Národním divadle, kde je zaměstnanec.

2, hraje v  „komerčním“ divadle – kde je to ryze podnikání a herci jsou placeni ze vstupného. 

3, hraje v divadle pro „menšiny“ – zde jsou závislí na grantech. 

Herec, podnikatel, normální člověk, který není odtržen od reality a chápe, že zadarmo nebo „někdo to zaplatí“ neexistuje. SUPER

Příjem z prodeje bytu

Již v roce 1952 v Pyšné princezně byla krásná věta. Máš zaplacený daně uhlíři? V různých obměnách se daně opakují v pohádkách často. Jsou tam vykresleny jako zlo, které je na konci napraveno snížením. Pohádky vychází z reálného života, akorát v životě ne vždy v životě následuje Zákaz zpěvu se ruší, daně se snižují, kdo pracuje, ten se musí mít dobře. 

Daně jsou tak krásný nástroj, jak tahat z lidí peníze a připravovat je o motivaci, což vede k rovnostářství. 

Příjem z prodeje bytu se má danit 15 let. Žádná daň nepostaví ani jeden byt. Pouze může situaci zhoršovat. Mám investiční byt a pokud bych ho po 5 letech prodával a měl zaplatit ze zisku daň, samozřejmě o to navýším cenu. Bohužel z mé daně si velkou část sebere stát na zpracování podkladů atd. 

Když budu mít dva osly, jeden půjde rychle a druhý pomalu, tak je mohu svázat dohromady. To ale rychlost pomalého nezvýší. A už vůbec nepůjdou spolu 2x rychleji. V ekonomii se tomu říká Teorie úzkých míst. Někdy mám pocit, že „svázaných oslů“ vidím hodně. 

Klesnou ceny bytů?

Ve velkých městech se projevuje uzavření hranic a s tím spojené propady pronajímatelů přes Airbnb. Trh si najde svoji rovnováhu a nepotřebuje k tomu zásah zvenčí. Pokles Airbnb se projevuje na poklesu nájmů třeba v Praze. V krajských městech a menších, výrazný pokles cen bytů a nájmů neočekávám. Nabídka a poptávka je podobná, nové byty nepřibývají rychlým tempem a pokud je zisk z nájmu kolem 5%, nemůže klesat jako ropa do záporu. Stále vidím byt jako dobrou dlouhodobou investici. 

Netflix nebo Disney?

Netflix má větší tržní hodnotu než Disney. Je to super. Ne že bych více fandil Netflixu ani nejsem znalec filmového průmyslu. Super je, když funguje normální trh. A zde zafungoval. Možná bych měl být naštvaný. Když jsem se rozhodoval při mém vstupu na akciový trh mezi Disney a Netflixem, vybral jsem Disney. Proč? Moje rozhodnutí shrnu v samostatném blogu, kde se vrátím k mým prvotním zkušenostem z US burzy. 

Zajímají tě nemovitosti, akcie nebo jiné formy investování? Napiš mi nebo koukni na předchozí blogy. Případně mě můžeš podpořit zde.

Díky Pavel

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli