Bohatý táta 19. týden

Život je super. Někdy mám pocit, že mi bude na konci mého života chybět asi 100 let, abych ještě stihl spoustu věcí. Cestovat, učit se, smát se a taky třeba lenošit. Před 10 lety mě nezajímaly nemovitosti, před 5 lety Youtube a před rokem akcie. Nyní v tom všem jedu a objevuji další a další možnosti života. Co mě taky zaujalo minulý week?

Levnější hypotéky

Hypotéky v Česku zlevní píše ve svém článku Lukáš Kovanda. Jestli to bude pravda nebo ne, to nevím. Možná klesne úroková sazba, možná budou banky opatrnější na to, komu dají hypotéku a možná klesne reálný příjem obyvatel. Ať už bude situace jakákoli, jedná se o nepodstatnou věc.

Výše úroků hypotéky není důležitá 

Proč je to podle mě nepodstatné i když všude čteme a slyšíme, jak důležité to je? Když jsem si před 10 lety bral hypotéku, úrokové sazby klesaly proti předchozímu období a já se cítil skvěle. Úrok jen kolem 3%. Po skončení moji fixace byly úroky nižší a poté ještě nižší. Taky se mohlo stát, že by úroky skočily nahoru o 2 procentní body a bylo by vše jinak. Důležité je to co chci. Kolik za to zaplatím, to je až na druhém místě. Nechci dům na Tahiti a tak mě nezajímají jejich ceny, i kdyby tam domy stály 500.000. Když jsem si bral hypotéku, můj pohled byl jednoduchý. Chci mít baráček se zahradou. A buď budu schopen jej splácet nebo se po několika letech vrátím do bytu. Ale těch několik let budu žít v domě podle svých představ. Úrok na hypotéku hrál druhé housle.

Arca koupila podíl v M&M realitách

Shodou okolností mám s MMkama několik zkušeností. Prodej bytu a chaty, koupě garáže a jiné. Nechci hodnotit jejich pozici na trhu nebo to, jestli jsou ostatní realitky lepší, horší či jiné. Arca Capital chce investovat do reálných hodnot, jak to nazval v článku na iDnes člen představenstva. Mám rád investice do nemovitostí, baví mě to a vidím v tom zajímavý potenciál. Také lidé, kteří se pohybují v této branži mi nejednou ukázali jiný pohled na svět. Tak uvidíme, nakolik se změní nebo nezmění strategie MM a co to udělá s trhem.

Aerolinky, aerolinky, aerolinky

Kapitola sama o sobě. Před koronou jsme byli schopni letět za tisícovku i méně napříč Evropou. Mám na aerolinky dva protichůdné pohledy.

Jeden je můj pohled zákazníka. Letenky za pár stovek po Evropě jsou super. Když mám možnost, jet 3 hodiny vlakem z Ostravy do Prahy a dát si tam oběd za 500 korun nebo za cenu jízdenky si zaletět do Paříže a zaplatit za ubytování nebo jídlo stejně jako v Praze, moje volba bude jasná.

 

Druhý pohled je ekonomický. Zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý si myslí, že brzy se může létat levněji a více než před krizí. Osobně takový optimista nejsem. Nejen kvůli tomu, že Warren Buffett se zbavil akcií v leteckých společnostech, přestože je dlouhodobý investor. Stejně tak Čínané nabízejí svůj podíl ve Smartwings za korunu. Nejen to vše vypovídá o tom, jaká panuje vůči aerolinkách aktuálně důvěra v jejich schopnost restartu. Můj pohled je jedoduchý. Stejný ať se jedná o aerolinky nebo večerku na rohu ulice. Svět – míněno aerolinky – by se měl vrátit k normálu. Éra levných peněz a úvěrů podporuje tzv. zombie firmy, které dávno měly být z trhu pryč. Pokud by se tak stalo, bylo by méně leteckých společností, ale také by mohly provozovat svůj byznys s přiměřenou marží. A poté by snad letenky stály tři, pět nebo 10 tisíc, ale také by tyto společnosti nemusel sanovat stát a netrápily by se tyto společnosti při každém kýchnutí ekonomiky. A upřímně. Možná bychom začali jezdit za 500 vlakem do Prahy nebo za 3.000 letadlem do Paříže. Svět by se vrátil k normálu.

Pavel Moric mě baví

Před chvílí jsem skouknul rozhovor Lucie Šilhánové se sportovci. Jeden z nich Pavel Moric mě vždy baví. Pokud máš čas, koukni na video.

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli