18. týden BT aneb i krávy se radují

Jak pravil král Pikola, Pořád se něco děje, jinak by nebyly dějiny. A tak uplynulý týden se také něco dělo a přinesl novinky ze světa financí, nebo pohled na zavřené restaurace a radující se krávy. Rostoucí ceny ropy nebo akciové trhy tento týden vynechám. 

Když se krávy radují

Občas zapomínáme na radosti světa a necháme se unést tím, jak je vše blbě, samá krize a starosti. Přitom žádné peníze světa radost nepřináší. Stačí se podívat kolem sebe a každý den je důvod k radosti. Člověk si myslí, že je nejchytřejší tvor a pro starosti, které si sám ordinuje do hlavy nevidí třeba slunečný den jako důvod k radosti. Naštěstí krávy neví nic o finančních trzích nebo koronaviru a když vyběhnou po zimě na pstavu, dokáží si to pořádně užít. Zde je odkaz na jejich radovánky – Skotačící skot 🙂

Nevyplacené dividendy

Slovo krize se skloňuje ve všech pádech a jsou firmy, které se rozhodly nevyplácet dividendu. Pro některé akcionáře to může vypadat jako další negativní zpráva. Opak je ovšem pravdou. Pokud ve vedení společnosti jsou lidé, kteří dovedou rozlišit mezi obdobím hojnosti a obdobím kdy se tolik nedaří, je to fajn. Rozdávat v časech dobrých, protože se daří a v časech horších rozdávat, aby byla lepší nálada je sice lákavé, ale přinese to jen špatné a horší časy. Období hojnosti poté nebude vůbec. Také jsem vstoupil na akciový trh a uvedené kritérium je pro mě důležitá informace do budoucna. Mnoho lidí neuhlídá svoje finance. O to je lákavější rozdávat z „cizího“.

Osobní finance – ponaučení z krize?

V článku Pětina Čechů má polštář na jeden měsíc je opět popsána smutná realita. Je mnoho těch, kteří nemají dostatečné příjmy a jsou odkázáni na pomoc státu nebo rodiny. Na druhé straně je hodně lidí, kteří žijí nad svoje poměry a půjčku zalepí další půjčkou. Starosti s tím spojené řeší tak, že si koupí něco pro radost a kruh se uzavírá. Přitom stačí málo. Odkládat 10% svých příjmů, investovat, rozmyslet si, jestli je lepší dovolená v Česku s čistou hlavou nebo v zahraničí na dluh, který splácí až do Vánoc.

Odkládat 10% příjmu nelze 

Občas slyším, nemohu si dovolit odložit 10%. A poté přijde krize, příjmy spadnou o 30% a jede se dál. Někdy je potřeba kousnout do kyselého jablka. Vystoupit z komfortní zóny. Sám jsem to zažil před 20 lety. Moc bych si přál, aby současná krize aspoň některým otevřela oči. 

Budou krachovat restaurace ?

Současné uzavření restaurací přineslo výhodu firmám, které dovážejí jídlo, jak se píše v článku Byznys s rozvozem jídla má zlaté časyNa druhé straně jsou restaurace, bojující o svoje živobytí. Každá krize odezní a poté, pokud je společnost zdravá a neoddaluje problém neřízeným tiskem peněz, lepší přežijí a horší najdou jiné uplatnění. Současná krize s uzavřenými restauracemi podle mě může přinést změny i pozitiva. 

1, rozvoz jídel se více rozšíří. Vznikne větší konkurence a s tím naroste kvalita. Dal jsem to na první místo, protože si myslím, že to nebude hlavní pokrizový benefit. 

2, restaurace zabojují o svoje pozice. Po znovuotevření budou restaurace potřebovat dohnat ztráty a využít letní sezónu. Je reálná možnost, že ne všechny přežijí a proto budou restaurace nabízet lepší služby, aby neskončily zavřením. 

3, vlastní rozvoz. Přidaná hodnota v každém byznysu je to, co odlišuje úspěšné od neúspěšných. Restaurace mohou oslovit i zákazníky ve větší oblasti, protože získaly zkušenosti prostřednictvím rozvážkových firem během krize.  Rozvážkové firmy „pouze“ vozí a restaurace vaří. Je jednodušší sehnat si řidiče na rozvoz dobrého jídla než k řidiči sehnat dobrého kuchaře. 

4, zvýšená návštěvnost restaurací. Možná 3x v životě jsem si nechal dovézt jídlo a možná 10 x jsem si ho dovezl domů sám. Není to levnější než jít do restaurace a hlavně, jíst skoro studené jídlo z plastu nebo se posadit do hezké restaurace a mít čerstvé jídlo na talíři s dobrým servisem je sakra rozdíl.

 

Přeji úspěšný návrat všem restauracím, kadeřnictvím a dalším oborům. Těším se na to, až si zajdeme do restaurace a k holiči. Zákazníci se vrátí k těm, kteří byli schopní a féroví. Tak jako se zotaví akciové trhy, zotaví se i cestovní ruch. Nevím jak ty, ale já beru koronu jako další zkušenost. A jdu se dívat na ceny nemovitostí …

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli