Svět po koronaviru nebude už stejný

Původně jsem chtěl napsat, že mě překvapuje jak je internet zaplaven předpověďmi, co bude po koronaviru. Nepřekvapuje. Ekonomika se téměř zastavila, v televizi běží koronavirus 24 hodin denně a „nic se neděje“. Taková předsezónní okurková sezóna. Ideální čas, na prognózy.

Svět už nebude stejný

Zítra bude na 90% svítit slunce. To je moje předpověď. Když zítra vyjde slunce a bude svítit a hřát, mohu se pyšnit, jaký jsem prognostik. A co když bude zataženo, slunce zhasne nebo bude pršet? Budu hrdě chodit a hlásat – já to říkal, že na 10% to může být jinak a je to tady. Podobné to je se zaručenými informacemi – akcie, nemovitosti, zlato, ropa, růst HDP u nás i ve světě. Jedna prognóza lepší než druhá. Buď se někdo trefí a když ne, budou se mýlit všichni a nebudou si závidět. Zkrátka nic nemůže být špatně …

Jediné, co mě neustále překvapuje, je předpověď světa po koronaviru. Svět už nebude stejný. S touto prognózou beze zbytku souhlasím, ale nevím , proč by mě tato informace měla překvapit. Již Hérakleitos z Efesu vyslovil větu, Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Již před více než 2.000 léty vyjádřil jednou větou to, co dnes můžeme vidět na internetu a všude kolem. Svět se mění. A kdyby nepřišel koronavirus, svět by byl také jiný. Mohu proti tomu protestovat, těšit se nebo být v depresi. Ale to běh světa nezmění. Tak to beru jako fakt. Zítřek bude jiný než dnešek a jiný než kterýkoli den předtím i potom. 

 

Jak žít v jiném světě?

Jednoduše, stejně jako předtím. Když přišel parní stroj, průmyslová revoluce nebo internet, svět se změnil. Svět změnily války i náboženství. Objev penicilínu nebo kontaktních čoček. Nějak jsem nezaregistroval úvahy o tom, že svět před AIDS nebo iPhonem byl jiný a už se nikdy nevrátí časy předtím. Je to přirozený vývoj. 

Jak žít v jiném světě? Dívat se do minulosti. Pokud jsem si dvakrát půjčil a utratil za věci, které byly zbytné, ale splácení bylo obtížné, proč to opakovat? Pokud jsem nekoupil Bitcoin před 10 lety, ale 2 roky zpět, nemusím udělat stejný krok s jinou kryptoměnou. V roce 2008 jsem nepřemýšlel o akcicích a nevydělal ani v roce 2019 na trhu s 20% růstem. 

Na druhé straně se díky koronaviru změnil můj pohled na krátkodobé pronájmy – nikdy jsem o něm nepřemýšlel a nenapadlo by mě, co hrozí. Zkouším akcie, nemovitosti, Zonky a jiné investice. Přemýšlím nad zlatem. Dívám se na to, jestli je lepší mít úvěry a investovat v době výhodných nákupů nebo mít raději hotovost pro případ další černé labutě

Mám štěstí, nejsem senior 70+ ani zdravotník v první linii. Mohu pomáhat podle toho jak chci já a aktuální krize pro mě může být – jako pro každého z nás – příležitost nebo problém

Můj život, moje volba

Dnes jsem četl článek ekonoma Pikory na téma Nemovitosti po koronakrizi. Mám od ekonomů Šichtařová & Pikora několik knih. Čtu blogy, články, sleduji jejich youtube kanál. Ale dnešní článek mě přiměl k tomuto blogu. Svět bude jiný, souhlas a jaké překvapení, ale na závěr se autor vyjadřuje k budoucnosti – jaká bude a co nechce. 

„V takové zemi ale já žít nechci. Nechci další zbytečné regulace ať už v zájmu boje s koronavirem či s něčím jiným. Majetek je zkrátka nedotknutelný a zdaněn už byl, pokud byl zaplacen ze zdaněných peněz. Já nechci další regulace a zákony, já nechci vyšší daně. Já nechci lidi demotivovat státní buzerací od podnikání. Já nechci, aby mi někdo říkal, že v zájmu udržitelného růstu mohu vlastnit jen jeden byt. Já chci malý stát, který slouží mně, a ne kterému sloužím já“.

Každý má právo chtít nebo nechtít to či ono. Máme svobodné volby, možnost vybrat si zaměstnání a jíst zdravě nebo se stravovat ve fastfoodu. 

Já nechci, aby byla zima, když jedu na lyže. Nechci aby bylo málo sněhu a aby to bylo drahé. Také nechci moc lidí na sjezdovce. Zároveň nechci 20 stupňů nad nulou a mokrý sníh. Nechci aby umírali lidé na koronavirus a nechci aby umírali na infarkt. Samotné nechci mě nikdy nikam neposunulo

 

Chci, udělám, vidím příležitost

Chci být finančně nezávislý. Nejsem, ale chci a proto investuji. Investuji nyní, protože vidím příležitost. Až půjdu k volbám, hodím hlas tomu, kdo chce výše uvedený malý stát a minimum regulací. Nechci dělat špatná rozhodnutí, ale dělám je. Tak jako moje investice do Bitcoinu. Stalo se, něco mi tato zkušenost dala a příště snad budu investovat i s tímto novým pohledem. Svět před „mým“ Bitcoinem byl jiný než po něm. Svět před mojí první garáží byl jiný než poté. Včera byl pro mě úplně jiný den než bude zítra. 

Můj první investiční krok, mimo spoření nebo koupi bytu, bylo zrušení stavebního spoření a investice 100.000 korun jiným způsobem. Svět před dopisem od stavební spořitelny a po něm byl jiný. Svět když jsem psal na iDnes a dnes je jiný. Můj článek, který mě posunul Smlouvy se musí dodržovat … . Jsem starší, možná zkušenější a s pohledem na svět, že 95% mého života je v mých rukou. A když přijde krize, nemoc nebo černá labuť, budu sklízet pouze to, co jsem zasel. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli