Problém nebo příležitost?

Jsou rostoucí ceny bytů problém? Je nízká mzda v zaměstnání problém? Jsou nízké úrokové sazby příležitost? A co internet, je to problém nebo příležitost? Máš na to jednoznačnou odpověď? Já ano. Problém nebo příležitost není ve výši mzdy nebo úroků. Je to v našem pohledu.

Nejde to, je to problém

Ano, tato věta i v mnoha jiných formách je moje oblíbená. Učím se anglicky. Protože jsem neměl na základce ani střední škole AJ, tak je to pro mě problém. Chybí mi základy, mozkové funkce nejsou to co bývaly před lety a samozřejmě čas. Chybějící čas, to je problém. Chodit do kurzu není ideální, protože je tam různá úroveň znalostí, které studenti mají. Takže to je problém. Sehnat soukromého učitele? To celkem lze, ale takového, který bude flexibilní časově, za dobrý peníz a aby mě něco naučil? To je problém. Zkrátka se musím smířit s tím, že zůstanu se základní znalostí AJ. 

Angličtinou to začíná … 

No a to nemluvě o všech dalších problémech. Najít čas na sport, být lepší v práci nebo sehnat byt na investici? Samozřejmě problém. Byty jsou drahé a vzít si hypotéku, sehnat dobrého nájemníka … Samé starosti. Tak je lepší nechat peníze na účtu, ale zde na mě čeká problém jménem inflace, který mi těžce vydělané peníze užírá. Tak je raději utratím, ale co když přijde krize a já budu bez práce? Jak zaplatím složenky? To bude problém. Mám to těžký život. 

Kam se podívám, samá příležitost, stačí si vybrat 

Na střední ani na základce jsem neměl AJ a tak mi chybí základy. Lépe řečeno, chybí mi špatné návyky. Měl jsem ruštinu a francouzštinu a v Paříži jsem komunikoval raději anglicky, protože znalosti franiny se vypařily. Ačkoli mi křížky na krku přibývají, mohu si vybrat, jaký jazyk zvolím. AJ, němčina nebo španělština? Lektorů na každý jazyk je mnoho a lze volit i podle úrovně nebo sympatií a ceny. Individuálně či v kurzu? Osobní kontakt nebo prostřednictvím mobilní aplikace? Možností je nespočet. Když jsem AJ viděl jako problém, učil jsem se proti své vůli. Nyní mám individuální výuku, používám aplikaci v telefonu a občas si pokecám s někým z opačného konce světa skrz italky /ajtolky/. Naposledy jsme probírali náboženství v Malaysii s lektorkou z Penangu. Fakt super. A dokonce v angličtině. 

Děláš to co tě baví? 

Když jsem začal sledovat videa o investicích, protože články na internetu jsem všechny přečetl 🙂 , objevil jsem zajímavé video. Stručně se jednalo o otázku – Děláš to co tě baví? A pokud ne, proč trávíš 8 a více hodin v práci, aby jsi mohl dělat to co tě baví až poté? Protože musím vydělat peníze – zaplatit složenky, jídlo, hypotéku a benzín … Samozřejmě je to nesmysl. Sami si můžeme vybrat mezi tím, zda kolem sebe vidíme problém nebo příležitost a stejně tak můžeme dělat to, co nás baví. Vystoupit z krysího závodu, který taky znám osobně. Kolikrát jsem se divil před lety v restauraci nad obsluhou, kterou hosté obtěžují, proč nedělá něco jiného. Platil jsem a chtěl dobré jídlo a milou obsluhu. Vždyť jsem chtěl vyvětrat hlavu. Sám jsem byl z práce naštvaný a unavený a ještě se dívat na kyselý ksicht v restauraci. Přitom jsem se choval stejně ve svém zaměstnání. Ale já musel zaplatit složenky, jídlo, benzín …

Ceny bytů? Hypotéky? Příležitost

A tak se vracím k investicím. Když jsem hledal investiční byt, viděl jsem všude samý problém. Ceny vysoké, každý kdo má pár korun chce investiční byt, nabídka malá a solidního nájemníka, aby člověk hledal jako jehlu v kupce sena. 

A potom mi to došlo. Je to přece moje volba, jak naložím s penězi. Zda si vezmu hypotéku nebo úvěr na investiční byt nebo pojedu na dovolenou. Jestli chci super značkové oblečení nebo se válet doma a opalovat. Vybral jsem si investiční byt a najednou jsem vše viděl v jiných barvách. Četl články a blogy o investicích – četl jsem to, co mě zajímalo. Hledal byty a možnosti. Dělal jsem to, co mě bavilo. V tu chvíli nebylo tak důležité, jestli najdu byt a kdy. Důležité bylo, že jsem se věnoval tématu, které mě zajímalo. Moje teoretické ekonomické vzdělaní získávalo praktické obrysy. Vysoké ceny bytů, byly pro mě příležitost, jelikož kvůli cenám byla nižší konkurence. Díky vysokým cenám bytů, je více zájemců o nájemní bydlení. Porostou ceny bytů? To je moje příležitost – moje investice bude růst. Klesnou ceny bytů? To je moje příležitost, mohu koupit další nájemní byt. Porostou úroky? Mohu nechat vydělávat peníze v bance a pokud neporostou, mám příležitost využít nízké sazby u hypotéky. 

Od té doby, kdy jsem začal dělat to co mě baví a ne to co musím, změnily se moje problémy na příležitosti. Přišel jsem na to před padesátkou. Brzy? Pozdě? Přesně mi na to sedí citát Yogi Berra

Nikdy není pozdě, dokud není pozdě 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli