Last week Bohatý táta

Jsem zpět s mým pohledem na události minulého týdne. Hned ze startu použiji přísloví. Když něco vypadá moc dobře, na to aby to byla pravda, zřejmě to není pravda. Zažil jsem Bitcoin, Amway a jiné možnosti, jak lehce zbohatnout. Ale v době, kdy jsem měl prvotní informace, tak jiní už nesli ty první zúčastněné na vrchol pyramidy.

 

Nemovitostní fondy

Uznávám, že cokoli má v názvu slovo fond, nevzbuzuje moji důvěru. Je to jednoduché. Mám rád věci pod kontrolou, alespoň v rámci možností. Když jsem byl na operaci, zcela jsem se podřídil lékařům a sestrám. Protože medicíně houby rozumím a naštěstí to dopadlo dobře. Co se týče financí, existuje mnoho zaručených způsobů, kam investovat a vydělat. To mi proběhlo hlavou, když jsem četl článek o nemovitostních fondech. Ty běžné, porazily inflaci, což v roce 2019 zvládl snad každý investiční instrument mimo běžné účty. A následně jsou Fondy kvalifikovaných investorů a ty se pohybovaly s výnosem 5-9 %. Ano, v textu je zmíněno, že vyšší výnos je díky pákovému efektu. Ale pákový efekt znamená také násobně vyšší ztrátu v případě poklesu. Tak raději zůstanu u garáží nebo bytů.

Akcie rostly asi o 20 %, jen tak naokraj. 

Smích je kořením života

Nejbohatší Češi podle Forbesu

Kvůli současné krizi „zchudli“ nejen světoví dolaroví miliardáři, ale týká se to i českých miliardářů. Je zajímavé, kolik lidí má rádo drby ze světa celebrit nebo informace o miliardářích. Americký časopis Forbes pravidelně vydává žebříčky nejbohatších lidí. Někdo se možná raduje o kolik pracháči přišli, někdo jim závidí a lidem jako jsem já, je to jedno. Jediné co mě zajímá, není to, jestli má někdo 100 nebo 200 miliard. Zajímají mě příběhy těchto lidí. Co dokázali, jaký je jejich životní příběh. Ať je to Jeff Bezos, Warrenn Buffett, Bill Gates nebo Steve Jobs, vždy je jejich životní příběh zajímavý. Cíl, píle, odhodlání. Stačí začít

Zlato, pojistka v době krize? 

Zlato je považováno za bezpečný přístav v nejistých dobách. V době helicopter money jsou nabourávány základy ekonomie. Stejně tak zlato ne vždy reaguje stejně, jak je popsáno v literatuře a jak jsme zvyklí z minulosti. Sice nevlastním žádné zlaté slitky nebo cihly a už vůbec ne fond investující do zlata, přesto mám ve svém dlouhodobějším výhledu investovat aspoň 10% do zlata. Investičních příležitostí je spousty, ale finance nerostou na stromech. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli