Hotovost je sexy

V dnešní době virtuálních finančních transakcí si málo lidí užívá hotovost. Vzpomínám si na vůni peněz, které jsem vytahoval z výplatní obálky a jakou jsem měl radost, když na mě vypadla nějaká tisícikoruna, jiné papírové bankovky a mince. Podle mého názoru je hotovost stále sexy a má ještě jednu přidanou hodnotu. Hodnotu peněz.

Na začátku nápadu názvu o sexy hotovosti byl rozhovor s kamarádkou. Říkejme ji třeba Petra  /i když se jmenuje Martina/ dělám si legraci 🙂

Bohatý táto, rozumíš financím? 

Petra se mě zeptala: Bohatý táto, rozumíš financím nebo o tom jen píšeš? Rozvinula se debata na téma, že nejsem finanční expert, přesto jsem si v životě prošel marnotratným utrácením, spořením, odříkáním i investicemi v řádu set tisíc. Z tohoto pohledu mám nějaký přehled o tom, co se běžným lidem může přihodit a pokud jsem si prošel údolím chyb, je zbytečné aby tam šel někdo další. Strávili jsme debatou na téma nějaký čas a podařilo se nám dojít k cíli, kterým je PRVNÍ KROK. Můžete to vidět ve filmech, kde se muž nebo žena užívající alkohol postaví a před jinými lidmi vysloví tu těžkou větu, Jmenuji se XY a jsem alkoholik. První krok, kdy chce začít řešit problém, který existuje. Náš rozhovor zakončila slovy, musíš o tom napsat. Třeba je více lidí, kteří mají podobný problém, ale bojí se svěřit nebo zeptat. 

Mám dobrý příjem a přesto nevycházím s penězi

Petra mi řekla. Mám solidní příjem, mám vlastní bydlení a přesto mám problém vyjít s penězi. Vím, že je chyba na mé straně a že utrácím za věci, které nepotřebuji. Nedokáži si pomoci, když vidím výhodné nabídky a věci, které jsou barevné, hezké a tak užitečné. První věc, která mě napadla a na které jsme se shodli, že to může být psychologická kompenzace nějakého problému. Viděl jsem tam jen 2 cesty. První, která je rozhodně efektivní, odhalit ten problém a řešit příčinu. Nejsem psycholog a pokud to dodnes neobjevila Petra ani lidé v jejím okolí, já to rozhodně nevyřeším. Může hledat, bádat, zkoumat a ztrácet čas. Druhou cestou byl můj pohled, pojďme řešit důsledky a ty změnit. To jistě umíme. 

4 kroky k úspěchu

Krok číslo 1cíl

Dali jsme si cíl. Místo nakupování zbytečností se v budoucnu zaměří na nakupování věcí, které mají hodnotu. Může se jednat o drobné akcie, podílové listy, zlaté slitky. Potřeba nakupovat a utrácet bude uspokojena, jen zaměřena jiným směrem. To je dlouhodobý cíl, klíč k úspěchu.

Klíč k úspěchu

Krok číslo 2 – obálky

Petra mi řekla, nemám žádné úspory. Co vydělám, to utratím i když můj příjem je cca 35.000 měsíčně.

Můj návrh – každý měsíc odložíš 20% svého příjmu na účet, který nebude mít platební kartu ani žádný jednoduchý přístup. 7.000 měsíčně je dost vysoká částka na budoucí investice a zbývajících 28.000 bez problémů pokryje náklady na život, včetně splátky hypotéky a drobných radostí. V žádném případě nemá smysl jít na 30% a více. První kroky by byly rychlé, ale motivace by vydržela krátce. 20% ku 80% při uvedeném příjmu je ideální poměr.

Hotovost je sexy. 

Hotovost je důležitá

Hotovost má dvě výhody. Je to něco hmatatelného. Když si koupíte zlatý slitek je to jistě lepší pocit, než text na papíře o vlastnictví zlata v hodnotě x tisíc korun. A druhou výhodou hotovosti je, že proti platebním kartám a bankovním převodům je více lepkavá. Zkuste zaplatit kartou nebo vytáhnout hotovost. Kartou to lze velmi snadno. Vydávání hotovosti bolí. Koupit si čokoládu na kartu je snadnější než rozměnit kvůli čokoládě tisícikorunu. Poradil jsem ji, aby si zbývající 80% měsíční částku rozdělila do 31 obálek rovnoměrně. Každý den může utratit maximálně částku z jedné obálky. Pokud bude měsíc kratší než 31 dnů, má možnost udělat si radost a utratit obálku navíc. V žádném případě nelze brát obálky dopředu. Řekla mi, ale kolem 25. dne v měsíci mám platit bydlení a splátku hypotéky. Obálka mi stačit nebude.  Moje odpověď byla jednoduchá. Jsou pouze dvě možnosti. Následující dny budeš vydávat vše z dalších obálek a nebudeš ani jíst nebo je třeba každý den z obálky odložit. Souhlasila.

Jako z chlupaté deky 

Krok číslo 3 – už to z nás leze 

Utekla necelá hodina a zvonil mi telefon. Petra na opačném konci mi řekla. Je ještě něco. Mám kreditní kartu a kontokorent. Strategii jsme měli nastavenou a nebylo třeba ji moc měnit. Plán je jednoduchý. Místo měsíční odkládané částky 20% bude tato částka umořovat kreditní kartu. Dluh na kreditní kartě vychází na 3,5 měsíce. Po splacení dluhu ve 4. měsíci, kartu zruší a tím se zbaví jednoho dluhu. Za splacení karty může ve 4. měsíci utratit zbytek měsíční částky, polovinu měsíční splátky, jinými slovy 10% příjmu. Za cokoli. Vyhodit je za úplnou blbost, nesmysl, jen tak něco pro radost. Vždy je důležité získat i odměnu za to, že jsme si dokázali něco odříct. Od 5. měsíce půjdou splátky ve výši 20% na kontokorent.

Přestřižená kreditní karta

Krok číslo 4 – ještě jeden kostlivec ve skříni

Žijeme v reálném světě. Úspěchy rádi sdílíme s okolím a naše nedostatky si necháváme pro sebe. A přitom to jsou cesty do pekel, s kterými si neumíme sami pomoci a naše okolí vidí situaci objektivněji. Víme, že děláme chyby a nechceme to přiznat sami sobě, natož před jinými. Je těžké postavit se a říci, Jsem Pavel a jsem alkoholik, Jsem Pavel a jsem flákač, Jsem Pavel a jsem útratný. Vážím si každého, kdo najde sílu a dokáže to. Telefon zazvonil ještě jednou a ten den naposledy. Na druhém konci se ozvalo. Přišel mi balík. Dárek za 2.000, který jsem si objednala dříve. Můj pohled byl jednoduchý tak jako odpověď. Zboží zakoupené přes internet lze bez udání důvodu vrátit. Ale já jsem to už zaplatila … byla zbytečná věta tonoucího, který se stébla chytá. Má odpověď byla stejná, zboží zakoupené přes internet lze bez udání důvodu vrátit, ale pokud na to máš v dnešní obálce dost peněz, užij si dárek. Je to tvá volba. O hodinu později mi přišla zpráva. Vracení mi trhá srdce a já v tu chvíli věděl, že jsme na dobré cestě. 

Kostlivec ve skříni

Máte podobné zkušenosti?  Napište mi do komentářů nebo na info@bohatytata.cz

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli