Diverzifikace. Proč ji nemám rád a přesto ji používám.

Slovo diverzifikace se stalo oblíbeným pojmem za posledních 20 let v souvislosti s investicemi. Kolikrát jsem četl o „vejcích v jednom košíku“. Nechci diverzifikovat, nemyslím si, že je to hlavní cesta a přesto to dělám. Důvod? Občas je to třeba. 

Diverzifikace

Nejdříve v krátkosti vysvětlení tohoto notoricky známého pojmu. Rozdělení rizik. Velmi často se používá na akciovém trhu, kdy podílové fondy mají být atraktivnější než akcie jednoho podniku. Zdůvodněním je, pokud se nedaří jedné akcii, jiná to kompenzuje. Již se neuvádí rub stejné mince, prodělečné akcie táhnou dolů zisk akcií, které ve fondu vydělávají.  Osobně akciím nerozumím a podílové fondy nemám rád.

Diverzifikují úspěšní?

Bez pochyby ano. Jen ne na začátku, ale až po delší době. A má to stejné 2 důvody, proč to dělám také. Finance a znalost oboru. Coca-cola, Apple, Microsoft, Amazon. Jedny z největších společností světa a jejich byznys je z velké části postaven na jednom produktu. Je to příliš jiný svět? Stačí zajít do krámku na rohu, pekárny, řeznictví nebo květinářství. Jsou to odborníci ve svém oboru. Řezník prodává maso a nenabízí květiny, kdyby náhodou … Kolik je lidí, kteří pracují na poloviční úvazek, aby druhou část dne mohli vykonávat odlišné zaměstnání?  Málo, protože to není efektivní. 

Jsem zaměstnanec a také mi trvalo několik let, než jsem pochopil základní a jednoduchá pravidla:

  • pracuj nebo podnikej a čas který tomu věnuješ, využij efektivně

 

  • dělej to, co tě baví. Pokud nás zaměstnání nebo podnikání neuspokojuje, naše pracovní nasazení může být vysoké, ale ne dlouhodobě

 

  • jako děti jsme používali frázi, Lenin říkal, učit se, učit se, učit se. Čím delší dobu pracuji v jedné firmě, tím bych měl být blíže k mé znalostní dokonalosti. Je tomu naopak. S přibývajícími vědomostmi poznávám, jak jsou témata široká. A kolik toho nevím. 

 

  • fixní náklady jsou drahé. Jedním z fixních nákladů je cesta do zaměstnání. Když mám zaplatit benzín a strávit hodinu jízdy do zaměstnání, je zbytečné mít 1/4 úvazek, který mi nemusí ani pokrýt čas a náklady na benzín. Raději pracovat na full-time.

 

  • dělej to pro sebe. Existuje rčení, které jistě platí v moha firmách. Zaměstnavatel platí minimálně takovou mzdu, aby zaměstnanec neodešel a zaměstnanec pracuje maximálně tak, aby nebyl propuštěn. Ve svém životě jsem slyšel nesčetněkrát – Pracuji do výše svého platu.

 

 

Moje rozdělení /diverzifikace/ času a investic

Čas mám rozdělený na dvě části

Pracovní čas je mým hlavním zdrojem příjmu. V současné době 95% mých příjmů tvoří mzda, kdybych započítal dlouhodobější investice, tak mzda tvoří 90% příjmů. Na první pohled je zřejmé, proč chci zaměstnání, které mě baví a proč v něm chci být úspěšný. Dělat 8 hodin cokoli s odporem, není dobrá cesta. Je pro mě ekonomicky nejvýhodnější investovat čas do zaměstnání. 8, 10, 12 hodin denně mi zajistí 90% příjmů.   Žádná velká diverzifikace. Ano, pokud přijdu o zaměstnání – příklad s jednou akcií vs. podílové fondy – ztratím 90% příjmu, ale moje zkušenosti a výsledky jsou předpokladem pro to, abych uspěl i v jiném zaměstnání. 

Soukromý čas, který věnuji investování je průměrně 2 hodiny denně. Za 2 hodiny jsem schopen vygenerovat 5% a během 8 hodin v zaměstnání zbývajících 95%. Proto je moje zaměstnání na prvním místě. Pokud „nemám čas“ vždy odsunu investování v soukromém čase. 

Proč neinvestuji i další 2 hodiny do zaměstnání?

Dva stručné a jednoduché důvody. První se nazývá odborně mezní užitek. Ani generální ředitel nedostane trojnásobek platu, když místo 8 hodin bude v kanceláři pracovat a přespávat 24 denně. Druhým důvodem je, že mě investice baví. Někdo hraje golf, sbírá pohlednice, chodí na ryby nebo sedí v hospodě. Já si hraju s čísly, texty a z vydělané tisícikoruny v investicích mám radost. 

 

Investice a moje dobrovolně nedobrovolná diverzifikace

Proč chci rozdělovat je úplně jednoduché. Mám rád řízek a dort, ale také je nebudu jíst každý den. Když jsem si založil stavební spoření, moc nového tam neobjevím. Stejně tak u penzijka nebo termínovaného vkladu. Baví mě hledat jiné cesty, zkoušet a mám radost, když uspěji jako někdo jiný přede mnou. Poté mám radost, když někoho překonám a největší úspěch je, když sám něco vymyslím nebo zlepším stávající aktivitu. Tyto dílčí kroky mi přinesly jiný pohled na svět financí, méně obav a hypotéku, která mi umožnila pořídit si vytoužený dům. 

Proč rozděluji i když nechci je opačná strana mince. Jedním důvodem jsou omezené zdroje. Mám rád investice do nemovitostí, ale i mikronemovitosti /sklady, garáže/ stojí desítky tisíc. Pozemky nebo byty stovky tisíc a domy jsou ještě o řád výše. Zlato a finanční produkty, akcie, fondy, termínované vklady, kryptoměny, je možné pořídit za jednotky tisíc korun i méně.   Druhým důvodem je opět mezní užitek. S rostoucím vkladem klesá výnosnost. Jednoduchý příklad je stavební spoření. Vynechám úročení vkladu a poplatky, zaměřím se na státní podporu, která činí 15%, maximálně z 20.000 ročně. V rozmezí 0 – 20.000 je „zisk“ 15%. Ze 30 tisíc ročně je již 10% a 100.000 ročně vydělá na stavebku 3%. 

Jak omezuji diverzifikaci? 

Jednu část jsem již popsal a tou je moje zaměstnání. Pokud 90-95% mého příjmu tvoří zaměstnání, znamená to, že moje investice – vydaný čas a finance – jsou téměř jednoho typu. Jako Apple má iPhone a Microsoft Windows. 

Druhá část je zbývajících 5-10% a ty také nemám moc rozdrobené. Stavební spoření a penzijní připojištění si žijí svým životem. Finančně největší část mých investic jsou mikronemovitosti. Bitcoin nebo web bych zařadil do kategorie hobby. Něco jsem si o tom přečetl a následně vyzkoušel. Jako když vyzkoušíte nový recept na pečení.

Moje zkušenost? Nechci diverzifikovat a pokud to lze, nedělám to. 99% mého příjmu je zaměstnání a nemovitosti. Zde se snažím investovat čas – zaměstnání nebo čas a volné finance – nemovitosti. Pro mě je to správná cesta. 1-2 věci pořádně a na plný úvazek, než od všeho trochu a zároveň nic. 

Za posledních 15 let jsem zkusil mnoho různých projektů a činností. I dnes mám různé aktivity. Ale zůstávám u svého přesvědčení. Pokud mi něco začne fungovat lépe, je potřeba odstřihnout cestu, která je dobrá, ale ne dost. Příkladem může být, kdy ukončím penzijní připojištění a finance nasměřuji jinam. 

Závěrem mám k tobě prosbu

Dočetl nebo dočetla jsi až sem. Psaním tohoto článku jsem strávil několik hodin. Následně jsem přepisoval, opravoval, četl a mazal. Když se mi to zdálo srozumitelné a fajn, něco jsem doplnil a následně mazal a přepisoval, až jsem měl pocit, že je to horší než předtím 🙂 Než jsem tento článek vypustil do světa, přečetl jsem mnoho blogů, článků a webů o tom, jak psát blog. A opět jsem zjistil, že vím málo. Pokud jsem měl dříve pocit, že tomu rozumím na 70%, tak po vylepšení a získání dalších znalostí vím, že toho vím a umím strašně málo. 

Zde je moje prosba

Pavel má prosbu
Pavel alias Bohatý táta

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli