Jak postavit dům. Krok druhý, projekt.

Projekt není nejdražší částí stavby domu, ale přesto velmi důležitý. Jen málo věcí lze později změnit, pokud již jsou v projektu. A následně v domě bydlíme desítky let. Čím jsme si prošli při řešení projektu našeho domu? Proč bych nikdy nechtěl vzorový dům?

Pro stavbu domu jsme se rozhodli před 10 lety. Měli jsme nulovou zkušenost, jediné co jsme měli, byla představa kolik na to máme /budeme mít s hypotékou/ financí a jaký typ domu by se nám líbil. Zdálo se, že stačí koupit vzorový projekt, vyřídit hypotéku a přesunout se k dalšímu bodu – stavbě domu. Dnes už vím, že to tak jednoduché není a měl jsem štěstí, že jsem tyto kroky nezvládl tak rychle a „snadno“. 

Vzorový dům

Když jsme začali reálně řešit naše nové bydlení, měl jsem pocit, jak je to skvělé, když existují vzorové domy. Pomalu začala odeznívat doba porevoluční architektury a začaly se objevovat domy, které nebyly jeden jako druhý, ale byl v nich kus práce architekta. 10 km od našeho bydliště byl vzorový dům, bungalov, řešený v moderním stylu. Kámen, sklo, částečně dřevo.

Prodejte mi pouze projekt a budu spokojený s domem

Dispozice 4+1, parkovací stání a vzhled domu, který byl moderní. Vidět vzorový dům, projít se v něm, představit si rozmístění pokojů a nábytku, to vše na člověka dýchne a zapůsobí. Je snadné představit si, to je dům, který chci. Ve kterém bych chtěl bydlet do konce života. Ale cena domu byla nad naše možnosti. Domluvil jsem se se společností, která navrhla vzorový dům, na koupi projektu. Vše se zdálo na dobré cestě. O pár dnů později mi jednatel společnosti řekl, že samotný projekt mi neprodají, buď mi postaví celý dům nebo alespoň hrubou stavbu. Chtěl jsem takový dům, ale cena byla vysoká. Byl jsem schopen postavit ho s jinou stavební firmou levněji. Projekt s hrubou stavbou jsem nekoupil, neproběhla ani koupě samotného projektu. 

Nakreslete mi takový dům

V životě nic není tak jednoduché jak vypadá na první pohled. Hledal jsem na internetu architekta, který mi nakreslí projekt na takový dům. Není problém otevřít internet a oslovit mnoho projektantů nebo architektonických kanceláří. Horší je, jak vybrat a poznat kdo je kvalitní, kdo tomu rozumí a zároveň za přijatelnou cenu. Po nějaké době hledání jsem oslovil různé společnosti a vyměnili jsme si základní informace mailem. Nakonec jsem se setkal se dvěma mladými architekty, kteří byli na začátku svoji kariéry. Líbil se mi jejich zápal a vzájemná komunikace. Můj požadavek byl jednoduchý. Chci projekt na vzorový dům XY. Jejich odpověď mě překvapila. Uděláme vám náš vlastní návrh a pokud se vám nebude líbit, můžeme se vrátit k vašemu požadavku. Připadalo mi to jako zbytečná ztráta času, protože jsem měl svůj vysněný dům vybraný, ale nechal jsem je, aby něco navrhli.

Vizualizace domu

Překvapení – vlastní projekt

S přibývajícími léty vím, že jsou činnosti, které by měl dělat odborník. Mohu si myslet, že rozumím medicíně nebo stavařině, přesto bych se nenechal ošetřovat nikým jiným než doktorem a dům bych si nechal postavit pouze tím, kdo je stavař. Když mi architekti ukázali náčrt půdorysu domu, vypadal úplně jinak, než moje původní představa. V tu chvíli jsem věděl, že stále chci „svůj vzorový dům“.

Netrvalo to ani deset minut, než byl můj názor přesně opačný a já se ptal sám sebe, jak jsem to mohl nevidět? Stačilo pár vět. Původní vzorový dům se mi líbil, chtěl jsem koupit projekt a nějak ho umístit na pozemek. Architekti na to šli z opačné strany. Požadavky na velikost a typ domu, který navrhli na míru našich potřeb a následně pracovali s pozemkem, umístěním domu ke světovým stranám a celkové funkčnosti. Nebyl to jen hezký dům, byl to dům na míru, který reflektoval všechny důležité aspekty. Tohle typový dům nikdy nemůže splnit. 

Umístění na pozemku

Půdorys a vzhled byl začátek 

Měli jsme půdorys a návrh vzhledu domu. Projekt mohl začít.

Vypadalo to, že vybereme typ domu – zděný nebo dřevostavba, vytápění, materiál na vnější stranu domu a jaké budou podlahy nebo koupelna. Bylo ještě mnoho návrhů a dílčích úprav, než projekt dostal finální podobu. Místnosti se zvětšovaly a zmenšovaly, byly posuny a změny v umístění sanity v koupelně, sklonu střechy, umístění krbu. Nakonec jsme se stěhovali do domu, který splnil naše představy o 100% lépe než původní vzorový dům. 

Dům na míru získal cenu dům roku 2012
Výsledek architektů
Investice do projektu na míru se nám vyplatila. Nebyl výrazně dražší než projekt katalogového domu, ale radost a užitek z domu na míru je nesrovnatelně vyšší. 

 

Základní parametry domu

Obytná plocha 120 m2 , garáž 30 m2. Střecha rovná i šikmá, kombinace dřevěných trámů a betonu. Konstrukce domu zděná, cihly Porotherm. Vytápění plynem, okna plastová trojsklo. Vnitřní krb bez rozvodů. Na podlaze dlažba a plovoucí podlahy. 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli