1 velká starost a 100 malých radostí. Jaká je moje volba?

Nikdy není jediná možnost. Vždy jsou alespoň dvě, ale většinou jich je mnohem více. To platí i v investicích. Chceš koupit 1 byt a draze prodat nebo mít 100 drobných projektů? Každá strategie má svoje výhody i nevýhody. 1 velká starost nebo radost?

Nemám žádnou možnost

Slyšel jsem to nesčetněkrát. Tobě se to mluví, když máš dobrou práci, vyděláváš a máš tamto či ono. Proto jsem na úvod použil citát, který v seriálu Suits řekl Harvey Specter. Nemůžeš nic dělat, protože máš zbraň u hlavy? Vždy máš několik možností a k tomu jich existuje dalších 146. Je to jen tvoje volba, která cesta tě baví. Kolik chceš riskovat, investovat nebo zkusit něco nového. Hlavně udělej první krok. Ale zpět k 100 + 1 radostem a starostem. 

 

Jedna velká nebo 100 malých investic neznamená diverzifikace

Diverzifikaci nemám rád, jak jsem psal již v dřívějším článku. Pokud rozděluji investice, není to kvůli zmírnění rizika, ale kvůli různým možnostem, ať se jedná o čas nebo finanční možnosti. Podle čeho se rozhoduji mezi velkou nebo malou investicí? Záleží na volných financích, příležitosti, absolutním nebo procentuálním zisku. Je toho samozřejmě více, jako je riziko, návratnost, získávání zkušeností, ale zaměřím se na výše uvedené – finance, příležitost, absolutní nebo procentuální zisk. 

Finance

Nejsem typ, který by žil od výplaty k výplatě. Mám k dispozici provozní kapitál v řádu 100.000 korun. Umožňuje mi to jet na dovolenou, zaplatit nečekané výdaje, zajít si na večeři, poslat nějakou tisícovku na Zonky nebo do Bitcoinu. Na konci roku tradičně „nakrmím“ stavební spoření apod. Pokud by se objevila investiční příležitost – půjčka, garáž, levný pozemek – jsem schopen reagovat rychle a využít kouzlo hotovosti. 

Druhou stranou mince je, když si potřebuji rychle peníze půjčit já. Vyřizoval jsem si hypotéku na investiční nemovitost, kterou jsem nakonec nevyužil. V každém případě znám postup vyřizování hypotéky v bance. Vím na koho se obrátit, jaké potřebuji dokumenty, jaká kritéria musí splňovat zastavovaná nemovitost. Podobné to je i s nebankovními produkty. Mám rámcovou představu o tom, na koho z přátel bych se obrátil, pokud bych potřeboval rychlé peníze.

Finance – vím do čeho mohu investovat a z jakých zdrojů bych tyto investice financoval. 

 

Příležitost

Jedna starost nebo radost?

 

Nejtěžší část z trojice finance, příležitost a zisk. Banky tisknou peníze, ekonomika roste a mezi lidmi je dostatek hotovosti. Byty, pozemky a jiné investiční možnosti jsou buď drahé nebo krátce na trhu.  Finanční gramotnost roste i když to tak někdy nevypadá. Sociální sítě a vymoženosti internetu zvýšily dostupnost informací o investičních příležitostech na straně jedné, ale má k nim na druhé straně přístup mnohem více investorů. Proto je důležitý předchozí bod. Hotovost nebo rychlá platba je výborný pomocník při vyjednávání. Před dvěma týdny jsem našel na internetu zajímavý investiční byt. Při prohlídce tato investice nebyla pro mě příležitostíbyla to nemovitost za standardní cenu na trhu. Vzhledem k moji možnosti rychlého jednání bych určitě dosáhl na 5% snížení ceny, ale to stále nebylo zajímavé. Nabídl jsem částku o 15% nižší. Nedomluvili jsme se. Pokud bychom se domluvili, byla to pro mě příležitost. Tak čekám a hledám dále. 

 

Absolutní nebo procentuální zisk

Je lepší vydělat 1.000 korun nebo 10.000? Máš pocit, že je tato otázka zbytečná a odpověď jednoznačná? Tak pojďme dále. Třeba se odpověď změní.

Pojedu na služební cestu a budu potřebovat pohlídat psa, který je po operaci. Nabídnu ti 1.000 korun, když u tebe zůstane 24 hodin. Stačí dát žrádlo a 3 x denně hodinová procházka. 

Pojedu na měsíční dovolenou a budu potřebovat pohlídat psa, který je po operaci. Nabídnu ti 10.000 korun, když u tebe zůstane celý měsíc. Stačí dát žrádlo, 3 x denně hodinová procházka, každý týden návštěva u veterináře, kde se čeká „jen“ několik hodin. Sice to psa stresuje, ale to zvládneš. Veterinář ti řekne ať se pes zklidní a moc ho nebude zajímat, že to není tvůj pes. Den dva po kontrole je třeba vstávat několikrát během noci, protože dostane antibiotika …

Absolutní nebo procentuální zisk

Když jsem koupil první garáž, byly s tím starosti. Vyhledat garáž na webu nebo přes realitku, katastr, daň z nabytí, najít přes inzerát nájemníka, prohlídky se zájemci … Stejná práce jako bych kupoval a pronajímal byt, ale nájem řádově nižší. Pronájem garáže jsem nabídl na rok. Bylo třeba natřít vrata, vyměnit zámek, opravit střechu a opadanou omítku na stropě, vyměnit elektroměr …  Domluvil jsem se s nájemníkem, že tyto práce udělá ve svoji režii místo nájmu. On nemusel čekat, až já budu schopen tyto opravy provést a navíc je z branže, takže umí opravit střechu i omítku.

Já jsem koupil garáž, kterou mi nájemník zhodnotil a já jsem s tím neměl práci.

Můj absolutní zisk sice byl menší než s případným pronájmem bytu a prvotní administrativa srovnatelná. Ale během následujících 11 měsíců jsem neměl s touto investicí žádné výdaje. Finanční ani časové. Do budoucna budou moje časové i finanční investice ještě menší a zisk stejný nebo rostoucí. Moje hodinová mzda – procentuální zisk – výrazně vzroste. Vždy srovnávám absolutní a procentuální zisk. Co za své finanční a časové investice získám. Pokud budu moci koupit byt za milón, který obratem prodám o 10% dráže, bude velmi zajímavé mít 100.000 zisku i za cenu vyšších investic a budu tomu věnovat hodně času. 

Zaujal tě můj pohled na investice? Příští blog bude o investici do bytu. Já i moje kamarádka jsme koupili byt 2+1 téměř ve stejnou dobu a každý jsme zvolili jinou strategii. Pokud tě zajímá více o investicích, napiš mi na info@bohatytata.cz

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli