Jak vydělat na akciích? Nekoupit akcie Tesly.

Teslu mám rád a proti akciím nic nemám. Přesto se těmto dvěma oblastem vyhýbám. Proč? Je to jednoduché. Na investice do akcií ještě nemám dostatečné znalosti a Tesla více než automobily prodává marketing a charisma. Mohu radit o výdělku na akciích, když se toho sám neúčastním? Jak vydělat na akciích?

Začnu stručně zeširoka. Akcie jsou podíly akciových společností. Akcionář je tedy majitel části podniku, ale většina drobných investorů to tak nevnímá. Je to pro ně podobné jako termínovaný vklad nebo obligace. Což je samozřejmě v pořádku. O správu akciové společnosti se stará vedení, management, představenstvo, dozorčí rada … Ani tento pohled by mi nebránil v investici do akcií. Když dám auto do servisu, chci ho mít opravené a je mi celkem jedno, zda je automechanik vyučený nebo jen zkušený fanda. Zda mu to bude trvat hodinu nebo pět. Zajímá mě výsledek. 

Akciový trh

Jak je patrno, akciový trh je trh jako každý jiný. A na trhu se prodává a kupuje. Je zde střet nabídky s poptávkou a výsledkem je cena. O ceně na základě nabídky a poptávky se zmíním později ve vztahu k Tesle. Už jednou jsem si ji vzal na mušku, když jsem vjádřil svůj názor Jak dlouho lze žít na dluh. Mám rád ekonomii a věřím, že trh dokáže stanovit reálnou cenu. Pokud. Pokud nedojde k tržnímu selhání, což znamená, že jedna strana má více nebo lepší informace než strana druhá. A to se na akciovém trhu děje dnes a denně. 

Jsme jen lidé. 

A tak si neseme každodenní starosti a radosti. Jsme rádi, pokud nám někdo pomůže vyřešit naše trable nebo problémy, případně z nás sejme část zodpovědnosti. Komu dáme přednost při opravě našeho auta. Mechanikovi, který řekne Zkusím to, třeba to zvládnu nebo profíkovi, který nám odpoví Jsem specialista přes váš typ auta. Rozhodnutí bude jasné. Je specialista lepší než méně sebevědomý mechanik? Těžko říci. Ale pokud se rozhodneme pouze na základě jejich sebeprezentace, je to 50 na 50. Možná se většina z nás zeptá, setkal jste se s tímto problémem, opravoval jste podobný typ vozu, máte zde kolegu, který vám poradí, když něco nebude jasné? V každodenním životě si zjišťujeme informace. U investování do akcií to velmi často neplatí. Proč? Protože dané oblasti moc nerozumíme a nechceme vypadat hloupě. Tak věříme odborníkovi, který se tak sám nazve. Jednoduché srovnání – lékař vystudoval medicínu a je zde nějaký předpoklad, že něco ví o našem těle a zdraví. Co víme o člověku, který má na vizitce Finanční specialista, analytik, investiční poradce a jiné?  

Akciový trh podruhé

Při investování do akcií nám obchody zprostředkovává broker. Máme možnost vybrat si vlastní akcie a tyto nakoupit. Kde začít? Nabízí se akcie Microsoftu, ČEZu, Apple, Coca-Coly nebo Tesly. Přece když rostou nyní, není důvod aby nerostly i v budoucnu. A tak lidé nakupují na základě informace – tuto firmu znám z televize, tato firma roste, kupují ostatní, tak koupím také. Nezajímá nás finanční zázemí společnosti, její zisky nebo ztráty za posledních x let, jaký má majetek a jak si stojí proti konkurentům ve svém oboru. Proto také většina zisků přerozdělených na trhu akcíí nekončí v rukou investorů tohoto typu. 

Řešení – podílový fond

Je jiná cesta? Nabízí se podílový fond. Specialista, již jsem o této funkci psal, který nakoupí ty správné akcie za nás. Také vybere správný mix tak, abychom v budoucnu měli jen vysoké zisky. Má to nějakou vadu? Podle mě ano. Fond nakoupí a když akcie vydělávají, je to důkaz správné strategie fondu. A tak investor platí vstupní poplatek, výstupní poplatek, poplatek za správu … A broker má svoje jisté. Pokud akcie prodělávají, je odpověď jednoduchá. Trhy kolísají, je to běžné, je třeba počkat, v budoucnu bude lépe. ALE vždyť jsme vložili naše peníze do rukou specialisty, abychom si nemuseli zjišťovat finanční výsledky a hospodaření firem sami. Proč by to nemělo fungovat? A prověřili jsme si našeho specialistu? Jestli opravdu tyto informace má a pracuje s nimi nebo funguje stylem Poplatek, nakoupím co frčí – Coca-Cola, Tesla – Poplatek, prodám co je nahoře nebo padá a nebudeme čekat na větší pád. Držíme bez ohledu na změnu, Poplatek. 

Konečně TESLA

A jsem u Tesly. Elon Musk je jistě vizionář a má charisma. Vydělal spoustu peněz a ještě mnoho vydělá. Ale nepřipustí si fakt, že některá kolej je slepá a měl by to říci investorům. Nemluví o kumulované ztrátě. Mluví o nárůstu obratu. O meziročním nárůstu prodejů místo o problémech s výrobou. O tom, jaký přijde za 2 roky nový model a nezmíní se o tom, jak konkurence dobývá trh elektromobilů. Z hlediska majitele, který potřebuje další a další finance, je to logické. Ale proč tolik lidí zavírá oči před finančními výsledky? Proč tolik fondů, stále sype peníze do této bezedné studny? 

Odpověď je jednoduchá. Individuální investor chce věřit a věří. Vidí rostoucí obrat a nechce si připustit ztrátu. A tak sype dále a dále. Fond investuje a říká. Je to běžný cyklus akciového trhu. Je třeba počkat. Nemůže říci, jsem specialista a můj odhad byl chybný. Měli jsme akcie prodat dávno. Neměli jsme kupovat nové. Vždyť fond je přece ten, který ví a nemýlí se. 

Co bude na konci cesty Tesly?

Věřím, že se někdy může dostat do černých čísel. A minulost bude zapomenuta. Nikdo nebude mít touhu vracet se k miliardám, které byly ztraceny ve vizi a charisma Muska. Očekávám silné řeči specialistů. Vidíte, meziroční růst je 20%. Firma roste a funguje. Jsem specialista, věděl jsem jak na to. Nebude touha vracet se k tomu, že za posledních 10-20 let je cena akcií nižší třeba o 90%. Bude jen věta letos vs. vloni. Růst. Procenta. Zisk. 

Medvědí a býčí trh

Budu někdy investovat do akcií?

Nevím. Na straně jedné mě to láká, na straně druhé potřebuji informace. Mohu se mýlit, ale pokud budu hledat informace, zjišťovat fakta a pracovat s nimi, mohu riziko eliminovat. A na to nemám v tuto chvíli ani čas ani chuť. Tak nechám trhy jiným. Individuálním investorům nebo fondům. A nebudu žít sen mnohých, jak zrovna já budu chytřejší než trh. 

Jak vydělat na akciích? Nekoupit akcie Tesly

Takový byl úvod a bude i závěr. Na akciích Tesly se dá vydělat. Pokud je někdo koupí a prodá třeba za pět let, bude mít – můj odhad – ztrátu 50%. Z každé tisícovky 500 dolů. Ten kdo je nekoupí nyní, ale až v době, kdy budou mít reálnou hodnotu, bude o oněch 500 bohatší než předchozí investor. Stále platí, že nula je více než mínus 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli

2 komentáře u „Jak vydělat na akciích? Nekoupit akcie Tesly.

  • 22. 1. 2020 (15:57)
    Permalink

    Už mě nebavilo sledovat, jak se akcie Tesly rozhoupou pokaždé, když Elon Musk někde něco okomentuje. A tak jsem asi po roce držení prodala, když se to konečně vyškrabalo na 400 USD/akcii. A po týdnu už byly na 500 USD/akcii :-/ No což.

    • 24. 1. 2020 (12:09)
      Permalink

      Podle mého názoru, nejsem znalec akcií, je Tesla zatím mega bublina. Trhy zažívají býčí období a bublina je o to větší. Když se podívám na hodnotu, nic tam nevidím. Pouze charisma Elona Muska. Myslím, že jste udělala dobře.

Komentáře nejsou povoleny.