Chceš vydělat milión? Nebo chceš … ?

Žádný příběh nezačíná slovy: “Nechtělo se mi, a tak jsem zůstala doma.” Když jsem četl u někoho na webu tento citát, velmi mě pobavil. A následně jsem zjistil, jaká je to velká pravda. Kdysi možná platilo i přísloví – Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě. Mám rád přísloví, ale tohle už má svoje nejlepší léta za sebou. Aktuální verze by měla znít takto: Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, budeš tam sedět stále. Milión si tam nevysedíš. Spíše si vysedíš hemoroidy. 

 

Chceš vydělat milión? Nebo chceš něco jiného?

Mám průměrný život, s průměrným autem a jezdím na průměrné dovolené. Aspoň takový mívám často pocit. Ten pocit vychází z toho, že každý žijeme svůj život a díváme se na něj svoji optikou.  To co mám každý den kolem sebe beru jako standard, laťku, kterou jsem již přeskočil a proto mi nepřipadá ani vysoká ani nízká. Zkrátka tak akorát. A co dál? Jsem spokojen nebo mám pocit, že mi něco chybí? Chybí mi ten pověstný „první“ milión? Připadá ti to povědomé? 

Vydělat milión nelze. Snad vyhrát v loterii.

Aspoň takto to vidí většina lidí kolem nás. A pravda to není. 

Samozřejmě, že vydělat milión je jednodušší, než ho vyhrát v loterii. Proč se tedy tak moc lidí snaží získat „balík peněz“ sázením a ne prací? Protože vydělat milión nelze přes noc a s minimálním úsilím. Zní to jako protimluv? Vydělat milión je jednodušší a přesto to nelze rychle a lehce. Pojďme se podívat na to, jak milión vydělat.

První možnost – choď do práce

Chodíš do práce a mega na účtu stále nemáš? Určitě jsi již uvedený milión vydělal, ale zatím jsi ho stihl průběžně utrácet nebo investovat do něčeho jiného. Již v roce 2017 překročila průměrná mzda 31.000 korun. Znamená to, že za necelé 3 roky lze vydělat milión v průměrně placeném zaměstnání. Tímto chci jen ukázat na první bod v cestě za miliónem. Tato částka je dosažitelná pro každého. 

Druhá možnost – podnikej

V 90. letech získalo slovo podnikatel poněkud negativní nádech. Při vyslovení podnikatel, se většině vybavil lump ve fialovém saku a bílých ponožkách, s telefonem velikosti cihly. Dnes naštěstí je pohled na podnikatele nebo živnostníky veskrze jiný. Stačí si vyřídit živnostenský list a rozjet svůj byznys. Každý má talent na něco, ať je to řemeslo, prodej nebo třeba účetnictví. Kdo má obavu, že se neprosadí na konkurenčním trhu, může zkusit franšízu nebo podnikat pod nějakou silnou značkou. Stačí se podívat, kolik je na trhu realitních makléřů. Vystupují pod silnější firmou nebo svým jménem. Výhody a nevýhody OSVČ a zaměstnanců asi zná každý. Druhý bod na cestě za miliónem – máš možnost volby, jak vydělat peníze. 

Možnost třetí – investuj

Pokud se průměrný výnos třeba na akciovém trhu pohybuje dlouhodobě kolem 8-10% , znamená to, že peníze vydělávají samy na sebe. Zjednoduším to pro názornost. Mám 500.000 a každoročně se mi částka zhodnotí o 10% . Za 7 let budu mít na účtu milión. Nejednou jsem zde psal o akciích a není to úplně můj šálek kávy, tak zmíním nemovitosti. V dlouhodobém horizontu je jejich zhodnocení kolem 5%. Tak i nemovitost mi svoji cenu zdvojnásobí, i když to bude trvat cca 14 let. Přesto to lze. Třetí bod na cestě za miliónem – investuj.

Tak vydělat milión lze, ale jak ho mít na účtu?

Zeptám se naopak. Chceš mít za jedničkou na účtu i oněch šest nul? A k čemu ti to bude? Budeš každý den koukat na inflaci, jak ti z účtu tento milión okusuje? Mnoho lidí to vidí naopak. Kdybych měl milión, nenechal bych ho na účtu, ale koupil bych si … auto, dovolenou, oblečení, nechodil do práce … Takto uvažují lidé, kteří vyhrávají v loteriích. Lehce získali a rychle ztratili. A zůstala slova kdybych. Proto kašlu na loterie a věnuji čas a energii výše uvedeným aktivitám.

Proč nemít peníze jen na účtu?

Protože tam si je znárodní systém. Ani já ani ty neovlivníme, jaké budou úrokové sazby. A pokud jsou pod úrovní inflace, což je téměř pravidlem, tak za 7 – 15 let bychom o tyto peníze, lépe řečeno jejich kupní sílu, přišli.

Chceš mít milión? Nebo byt v hodnotě milión či zlatou cihlu?

Pokud to opravdu chceš, máš za sebou první a nejtěžší krok. Je to jako s mým během, o kterém jsem už psal. Důležité je obout boty a rozběhnout se. Při hubnutí vynechat první sousto, při cestě za miliónem začít. Pokud něco OPRAVDU chceš, budeš na tom makat. Pokud nepůjdeš krok za krokem ke svému cíli, tak to nechceš. Zůstane ti jen KDYBY a pocit, že jiní mají štěstí, protože nevidíš jejich vytrvalost.

Jak začít?

Podívej se na internet – přečti si příběhy úspěšných. Otevři youtube a najdeš tisíce videí. Komunikuj s lidmi, kteří něco dokázali. Čti knihy. Začít můžeš knihami Inteligentní investor, Nejbohatší muž v Babylóně nebo Myšlením k bohatství. 90% lidí se nedonutí zvednout zadek a dělat něco navíc. Proto 10% populace ovládá svět. Proto většina zaměstnanců nedosahuje na průměrný plat.

Nezapomeň – milión je částka, která je dosažitelná pro každého. I pro tebe. Je jen na tobě, jakou cestou se vydáš. Jestli budeš úspěšný v zaměstnání nebo budeš péct nejlepší dorty na světě. Pamatuj, investice je nejlepší zbraní proti nepříteli jménem inflace.

Trvalo mi 5 let, než jsem tohle pochopil. 

Zajímá tě, jak začít? Jestli nemovitostmi, akciemi nebo dluhopisy? Zda vyzkoušet Peer to peer půjčky? Má větší smysl studovat nebo učit se cizí jazyk? Napiš mi na info@bohatytata.cz , podělím se o svoje zkušenosti. Proč? Protože před několika lety jsem udělal to samé. Psal jsem dotazy a dostával odpovědi. 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli

3 komentáře u „Chceš vydělat milión? Nebo chceš … ?

  • 24. 1. 2020 (10:56)
    Permalink

    Dobrý den,
    chtěl bych začít s investování, tak se chci s Vámi poradit co říkáte na Zoonky?
    Moje představa je odkládat 500kč/měs. Díval jsem se na „tržiště“ zoonky, ale moc se mi nezdá že si někdo chce půjčit např. na opravu kuchyně 140tis s úrokem 10,99%, dyť v bance mu peníze půjčí za podstatně nižší úrok?!

    Díky za Váš názor.

    Hellebrand

  • 24. 1. 2020 (10:56)
    Permalink

    Dobrý den,
    chtěl bych začít s investování, tak se chci s Vámi poradit co říkáte na Zoonky?
    Moje představa je odkládat 500kč/měs. Díval jsem se na „tržiště“ zoonky, ale moc se mi nezdá že si někdo chce půjčit např. na opravu kuchyně 140tis s úrokem 10,99%, dyť v bance mu peníze půjčí za podstatně nižší úrok?!

    Díky za Váš názor.

    • 24. 1. 2020 (11:59)
      Permalink

      Dobrý den, na Zonky mám nějaké peníze a funguje velice dobře. Samozřejmě tam je také riziko nesplácení, mám takové “dlužníky” na Zonky, ale s tím je třeba počítat. V bance to většinou vypadá dobře, ale reálné úroky bývají vyšší než v reklamě.

Komentáře nejsou povoleny.