Je vhodný čas začít investovat do akcií?

Akcie byly dlouhou dobu mimo moji sféru zájmu. Důvodů bylo mnoho. Je to velmi náročná investice na znalosti. Minoritní akcionář, což je většina z nás, včetně fondů, má téměř nulový vliv na chod firmy. Akciové trhy jsou kolísavé. Neexistuje garance nebo pojištění proti ztrátě, narozdíl od vkladů u bank. Poměr výnos / riziko může být velmi nepříznivý. Je vhodné nyní nebo kdykoli jindy vstoupit na burzu?

Co jsou akcie

Akcie jsou cenné papíry. Držitel akcií – akcionář – je spoluvlastníkem společnosti, která akcie vydala. V Česku je tento typ investicí méně rozšířený než na západ od našich hranic. Vliv na to může mít porevoluční kupónová privatizace, kterou využili někteří dravci /asi nejznámější je Viktor Kožený/ ve svůj prospěch a podařilo se jim získat vliv v důležitých firmách. Většina obyvatel na kupónovou privatizaci vzpomíná spíše negativně. Společnost může akcie prodat na trhu, burze cenných papírů, kde si je můžeme prostřednictvím brokera koupit. 

Medvědí a býčí trh

Cena akcií je závislá na požadavcích trhu. Jako u jiných komodit, které nakupujeme každý den. Ve zjednodušeném pohledu je počet akcií neměnný a proto cena roste nebo klesá přímo úměrně požadavkům na nákup nebo prodej. V současné době podobnou situaci vidíme u cen ropy. Protože poptávka klesá a konkurenční boj dodává na trh stále věší množství ropy, cena klesá. 

Býčí trh

Pokud se ekonomice daří, poptávka po akciích roste. Rostou zisky společností a rostou očekávání investorů a akcionářů. Spirála očekávání zvyšuje nákup akcií. Stávající akcionáři odkládají prodej, protože věří ve vyšší prodejní cenu. Nabídka klesá a cena roste. Velice často se očekávání trhu a nákupy nabalují jako sněhová koule, což vede ke stále většímu a rychlejšímu růstu. Je to Býčí trh. Podle mého názoru je typickým příkladem Tesla. Zde jsem predikoval vývoj ceny Tesly a níže aktuální graf za uvedené období.

Zdroj : finex.cz

Medvědí trh

Opakem Býčího trhu je Medvědí trh. Může ho odstartovat ekonomický pokles, krize některého sektoru nebo „pouze“ panika. Investoři se začnou obávat ztrát a proto prodávají i pod cenou, za kterou akcie nakoupili. To přiměje další akcionáře k prodeji a spirála padajících cen se roztáčí. Aby nedošlo k totálnímu kolapsu, burzy mají nastaveny parametry, při jak velkém poklesu se obchodování zastaví. Důvodem je uklidnit rostoucí paniku na trzích a dát čas investorům na zhodnocení svých obchodů. 

Hodnota, cena, výhodný nákup

Cena akcií nevypovídá nic o budoucnosti společnosti, managementu, oboru podnikání ani výhodnosti nebo nevýhodnosti investice. Cena určuje pouze výsledek dvou parametrů = poptávka / nabídka. Když akcie společnosti AB stojí 100 dolarů a její cena klesne na 50 dolarů, nevypovídá to nic o výhodnosti investice pro nákup takové akcie.  Přesto je to podle mého názoru jedna z důležitých informací.

Hodnota společnosti je nejdůležitějším kritériem pro nákup nebo prodej. Také je nejtěžší správně hodnotu společnosti určit. Pro určení hodnoty společnosti je důležité znát hospodářské výsledky, výkonnost celého oboru a to, jaké jsou možnosti společnosti v rámci konkurence i oboru jako celku. Uvedu zde zmíněný trh s ropou. Společnost XY těžící ropu může být lídrem ve svém oboru, ale současný stav srazil celé odvětví na velmi nízké ceny. V tom případě ani dobrá volba těžební společnosti neudržela hodnotu. Naopak v době ekonomického růstu porostou zisky také outsidera v oboru a tato investice může být výhodnější než lídr v jiném oboru. 

Výhodný nákup spočívá v úspěšném nákupu hodnotné společnosti za nízkou cenu. Protože je to velmi obtížné, tak většina investorů nedosahuje ani průměru trhu jako celku. Trh si lze představit jako 100 jednotlivců. Každého požádám, aby si tipl sportovní výsledek v basketballu, fotbalu a baseballu. Výsledky zprůměruji a mám trh. Následně se zeptám jednotlivce na stejné tipy sportovních výsledků. S největší pravděpodobností bude skupinový průměrný tip lepší než tip jednotlivce. Proto, pokud nemáme dostatek informací o ceně a hodnotě, může být pro začátek lepší cestou kopírovat trh.

Je vhodný čas začít investovat do akcií?

Je to stejné jako s jinými investicemi. Ať se jedná o reality, finanční produkty nebo třeba veterány. Pokud nakoupíme hodnotu za nízkou cenu, nezáleží na tom, jestli je trh býčí nebo medvědí. 

Osobně jsem využil medvědí trh a vstoupil na burzu USA. Nevím jestli jsem nakoupil hodnotné společnosti za nízké ceny. Využil jsem pouze parametru nízkých cen, abych si vyzkoušel jak funguje obchodování. Jaká je volatilita akcií, jaké jsou poplatky, co je spojeno s výplatou dividend a následným daněním v CZ. Stejně jako když jsem koupil první garáž za 80.000 abych se učil, místo hypotéky na investiční byt za 3.000.000 s vírou, že jsem chytřejší než trh. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli