Moje akcie. Komerční banky – ohrožený druh?

Když jsem vstupoval na akciový trh, vybíral jsem z různých firem a sektorů. Zainvestoval jsem pár korun, učím se a jsem přesvědčen, že o akciích vím opravdu málo. Přesto jsem jeden sektor v nákupu vynechal. Komerční banky.

Jak jsem zainvestoval do akcií

Dlouho jsem se vstupu na akciový trh vyhýbal. Je to pro mě velká neznámá, jsem konzervativní investor a volatilita není můj šálek čaje. Navíc s podílem několika akcií v nadnárodních firmách je můj vliv nulový a kdyby nebyl, nepojedu do USA na valnou hromadu. Mám raději nemovitosti, P2P nebo jiné investiční příležitosti, které jsou více v mých rukou. 

Přesto jsem dospěl do fáze, kdy jsem o akciích začal přemýšlet a zaměřil svoji pozornost tímto směrem. Stále akciím nerozumím a rozhodně nechci nikomu radit, jestli má investovat do té nebo oné společnosti, protože o tom vím fakt velký kulový.

Jiná situace je u nemovitostí. Na tomto poli se pohybuji několik let a moje zkušenosti jsou reálné a výsledky také. Pokud máš zájem, napiš mi na info@bohatytata.cz a zeptej se, co tě zajímá. Připravuji i možnost realizace investiční nemovitosti pro tebe na míru. 

Zpět k akciím

Když už ve mě dozrálo rozhodnutí, zkusit akcie, začal jsem od základních kroků. Četl jsem knihy, sledoval videa na youtube o akciích, semináře, odebíral newslettery. Přečetl jsem nespočet stránek o investování do akcií. Srovnával se zlatem nebo nemovitostmi, porovnával jednotlivé možnosti mezi sebou a využíval můj oblíbený nástroj Excel. Četl, počítal a počítal a četl. Sledoval a zapisoval. Mám popsáno půl sešitu různými poznámkami, které by se mi mohly v budoucnu hodit. Jinak bych těžko vzpomínal jak to bylo a kde jsem to četl nebo slyšel. 

Vím, že přečtení knihy od sebelepšího guru mi nezajistí úspěch. Pokud chci být úspěšný třeba v chemii, určitě je lepší cesta přečíst si knihy od nositele Nobelovy ceny za chemii než časopis o cestování. 

Tak jsem nasbíral základní teoretické znalosti, „vytunil“ svůj excel na základě historických dat a pročetl rezence na akciové brokery. Vybral jsem si FIO banku. Jejich reklamy mě nebaví, nikdy jsem u nich neměl účet a neznám nikoho kdo má. Recenze nevycházely nejlíp, přesto se FIO trefila do mého rozhodování. Nepotřebuji žádný extra nástroj. Hledal jsem jednoduchost, nakoupit, za hoooodně dlouho prodat a to mi FIO nabídlo. 

Níže se dozvíš, proč jsem minul banky

Zařídil jsem si účet u FIO, poslal pár korun a začal volit, které akcie budou mezi mými prvními a vyvolenými. Nechtěl jsem podílové fondy, ETF ani nic jiného. Jako svoji strategii jsem zvolil jednotlivé akcie. Vždy je důležité někde začít a tak moje kroky vedly klasickou cestou, kterou využívám také u investování do nemovitostí. Nazval bych ji trychtýř. Vyberu si široký záběr, který zužuji podle kritérií, jež postupně „ladím“. 

S&P 500

Můj první krok byl trh. V Česku mám svoje investice a proto jsem nákup akcií volil na opačné straně – USA. Druhým krokem byl trychtýř – prvotní volba skupiny akcií. Zvolil jsem S&P 500.

S&P 500 je 500 největších firem obchodovaných na burze USA. Následně jsem mohl volit mezi obory nebo jednotlivými společnostmi. Mohl jsem u každé z nich procházet hospodářské výsledky a k mému prvotnímu investování bych se dostal asi tak za 5.000 let. Udělal jsem další krok v trychtýři a z 500 vybral pouze společnosti, které znám. Výběr se opět zúžil a zbývající jsem rozdělil podle sektorů. V každém sektoru jsem si je seřadil podle důležitosti – můj hrubý odhad. Tak jsem dostal cca 40 akciových titulů a mým cílem bylo vybrat kolem 10 z nich. 

Sektory – obory působnosti 

Měl jsem následující obory, které mi zůstaly. Farmacie, automobilky /kromě Tesly, která je pro mě někde mezi automobilkou a technologickou firmou viz můj blog Nekoupit akcie Tesly/ , spotřební zboží, potravinářské společnosti, technologické firmy, zábavní průmysl, průmysl, aerolinky a BANKY. 

Dva obory jsem ze svého výběru zrušil – banky a technologické firmy. 

Technologické firmy jako Amazon, Apple, Facebook jsou rychle rostoucí, úspěšné a generují velké zisky. Roste jejich vliv a mnoho investorů má v takových firmách velký podíl investic. Sám jsem fanouškem Apple – vlastním iPhone, hodinky, sluchátka, macbook, apple router … Přesto jsou pro mě tyto společnosti aktuálně nadhodnocené nebo na úrovni, kdy cena akcií odpovídá hodnotě. A já chci koupit levněji. 

Banky. Trochu můj vlastní teoretický pohled. Banky zhodnocují vklady klientů a půjčují věřitelům na jejich investice a potřeby. Malé intermezzo z mého života.

Banky poněkud ztratily svoji funkci. V době, kdy není problém tisknout peníze a na trhu je nadbytek likvidity, rozuměj peněz, nejsou banky nuceny hledat rovnováhu mezi získáním prostředků a úročením a jejich půjčováním. V takové situaci se na trh dostaly i záporné úrokové sazby – střadatel platí za to, že půjčí bance peníze. Na opačné straně jsou věřitelé, kteří si půjčují. Úvěry běžných občanů, hypotéky a úvěry firmám. V dnešní době jsou pro banky z hlediska obratu zajímavé zejména hypotéky a firemní úvěry. Peněz je na trhu nadbytek a tak banky mohou žít svůj pohodlný život. Úročené úvěry firmám a hypotéky – dostupné levné peníze = slušný zisk.  Na bankovním trhu sice existuje konkurence Moje zkušenost s bankami, ale podle mě není dostatečná. Tak banky mohou být čím dál více nepružné. 

Akcie bank – pro mě velké riziko

Velké množství likvidity na trhu se přerozděluje mezi velkými firmami, na které banky ztrácí. Z pohledu drobného klienta, ať se jedná o vklady nebo půjčky je situace následující. Pokud mi banka nabízí téměř nulový úrok, investuji jiným způsobem nebo mám možnost koupit dluhopisy případně investovat do P2P půjček. Když potřebuji úvěr, mohu opět využít P2P. Hypotéky jsou ještě většinou vázány na bankovní domy, ale existují už také jiné cesty. Jaká bude z tohoto pohledu výše mých financí, kterou nechám na účtu? Nazval bych ji provozní. Na složenky. Platební karty jsou nahrazovány platbou mobilem apod. i když stále navázány na banky. 

Svět se vyvíjí velmi rychlým tempem a technologické společnosti mají velké množství likvidity, hotovosti. Může se stát, že Amazon, Apple, Facebook nebo jiná společnost vtrhne na finanční trhy a zamotá bankám hlavy. Nebo dnes snad start-upy jsou financovány bankami? Jsou to soukromí investoři nebo společnosti s velkým množstvím financí. 

Akciím nerozumím, ale …

Nerozumím akciovému trhu. Rozkoukávám se a učím se. Přesto, mi do mého konceptu do kterých akcií zainvestovat, banky nesedí. Tak jako se vyhýbám Tesle nebo mému oblíbenému Applu, vyhýbám se i bankám. I když důvod je jiný. Apple je pro mě aktuálně drahý, Tesla černá díra na peníze a banky málo pružné. Pokud budu chtít „investovat“ s velkým ziskem a budu ochoten riskovat ztrátu, zajdu si na ruletu. 

Patnáct, černá, lichá …




Pod čarou

Moje aktuální investice mám úročeny kolem 7% p.a. V bance držím minimální nezbytnou hotovost. Dokázal bych se dostat na 10% p.a., ale neúměrně by narostlo riziko nebo časová náročnost. Důležité jsou pro mě 2 věci. Roční výnos s přehledem poráží inflaci a podíl mých vlastních a cizích zdrojů držím v konzervativním poměru. Proto ani koronakrize neohrozila moje investice. Před rokem jsem měl myšlenky, využít cizí zdroje, úvěr u banky na další růst mých investic, ale naštěstí jsem tomuto lákadlu odolal. Nyní bych se dostával na nulový nebo záporný výnos. 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli