Můj pohled na 20. týden

Byl jsem přesvědčen, že každé pondělí ráno bude zde na blogu minimálně shrnutí za uplynulý týden. Ale život přináší různé situace a tak jsem se snažil dotáhnout články o pohledu na investiční byt a včera jsem celý den byl ponořen do manuální práce. Tak místo rána je zde večerní pohled na to co se událo. Aspoň mohu hned na začátek přidat něco aktuálního.

 

Warren Buffet

Asi před hodinou jsem shlédl na youtube video o aktuálních prodejích Warrena Buffetta.

Před týdnem na akciovém trhu rezonovala zpráva, když Buffett prodal svoje podíly v aerolinkách. Investor, který zastává strategii držet dlouhodobě, budu-li prafrázovat jeho slova, dlouhodobě se rovná navždy. Přesto opustil pozice v aerolinkách. Akcie Delta jsou v hlubokém propadu a možná je to dobrá investiční příležitost. Mě nechává chladným. Pohled na aerolinky jsem vyjádřil v článku Voda, letecké společnosti a Tesla. Takže nic pro mě. 

Dnešní video popisuje překvapení, že Buffett opouští částečně i bankovní sektor. Ani banky nejsou investice, která je pro mě zajímavá. Věnoval jsem tomu samostatný článek Komerční banky – ohrožený druh? Buffetta nekopíruji, ani se nesnažím tvářit tak, jako bych byl investor s jeho rozhledem. Jen tím chci ukázat, každý investor by měl dělat svoje rozhodnutí. Tak jako když Buffett vnímá investici do KHC jako ne úplně šťastnou a pro mě to je jedna z atraktivních společností. 

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Minulý týden mě zaplavilo množství článků o tom, jak byty zlevní, zdrahnou, bude to rychlé nebo pomalé. Také jak se trh zastavil a naposledy jak zrušení daně z nabytí rozhýbe opět trh. Daň z nabytí je podle mě špatná, přesto si nemyslím, že má nebo bude mít její zrušení extra vliv na realitní trh. Když jsem kupoval investiční byt, počítal jsem s daní 4 % a tuto částku jsem připočetl ke kupní ceně pro můj výpočet návratnosti. Myslím si, že naopak po zrušení, mohou nemovitosti být dražší o 4 %. Jaký má zrušení vliv se nedozvíme, protože větší vliv má koronakrize, uvolňování podmínek pro hypotéky a v Praze třeba zastavení Airbnb. 

FED nakoupil první firemní dluhopisy

Zjednodušeně řečeno, centrální banka USA pumpuje peníze do ekonomiky. Jaké to bude mít následky – pozitivní, proto FED nakupuje, nebo negativní, nepředvídatelná reakce trhu? Nejednou jsem zde zmínil, jak akcie nejsou moje oblíbená investice, dokud jsem se do nich neponořil. Jaké budou mít nákupy FEDu podle mě důsledky? Zvyšování cen akcií. Když dám každému 200.000 příspěvek na koupi nového auta, rozhýbe to prodej aut. A rostoucí prodej bude zvyšovat ceny. Podobně to vidím u akcií. Proto koukám na společnosti, které jsou mým pohledem podhodnocené a dívám se na to, jako na možnou dlouhodobou investici, která se nemusí opakovat mnoho let. Korona srazila ceny, trhy a FED je mohou rychle nebo v dlouhodobějším horizontu hodně zvýšit.

Je to ještě kapitalismus?

Taková je řečnická otázka autora článku na téma, když rakouský svaz obchodu žádá po vládě darování lidem kupónů na 500 eur, které budou směnitelné v rakouských obchodech. Psal jsem o tom v článku Koupím tiskárnu peněz. Souhlasil jsem s tím, jak je důležité v současné krizi na straně poptávky i nabídky podpořit ekonomiku. Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. A poukázky mohou vést tímto směrem, stejně jako nákupy FEDu, záporné úrokové míry a jiné. Ekonomie opravdu funguje a každá akce přinese reakci. Je jen otázkou, na které straně budeme, až se pomyslné kyvadlo přehoupne na druhou stranu. 

Na závěr moje zkušenost ze života

Investovat do pojištění nebo ne? V rizikových investicích vždy platí, že investor by měl počítat s rizikem ztráty své investice. Proto existuje pojištění. Každý rok platím a výsledek je jiný než běžná investice. Když se mi „nic nestane“, přijdu o peníze. Pokud nastane negativní událost, měl bych získat protihodnotu – plnění. Asi to neplatí vždy. Moji aktuální zkušenost jsem popsal na blogu idnes s názvem Zbytečné pojištění domu.

Jaké jsou tvoje investiční zkušenosti? Akcie, reality nebo jiné? Dej mi vědět a přeji ti hodně úspěšných investic …. 

Pavel

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli