Akcie, zlato nebo nemovitosti?

Koronakrize pomalu odeznívá, otevírají se prodejny, vracíme se do práce a trhy se hýbou různými směry. Analytici mají předpovědi o tom, které investice porostou, které nikoli a zda je pokles trhů za námi a bude již jen růst nebo se vrátíme k propadu, který se nazývá W, případně zda bude propad dlouhodobý ve tvaru písmene U. Osobně to vnímám jako příležitost, která se nemusí opakovat mnoho dalších let.

Mladej, pojď si hodit

Je to více než 20 let, jel jsem z pracovní cesty a zastavil se na oběd v restauraci. Týpek tam instaloval hrací automat na šipky a prováděl nastavení. Se zájmem jsem ho pozoroval, jak tu bednu zapojil a házel šipky do středu terče. Všiml si mojeho zájmu a zavolal na mě Mladej, pojď si hodit. Snažil jsem se mu vysvětlit, že to neumím, ale hlavní důvod byl jiný. Nechtěl jsem si udělat ostudu před štamgasty. Vysvětlil mi, jak se nastavuje automat a jak by mu moje pomoc – několik hodů – pomohla. Ztratil jsem zábrany před zvědavými pohledy a opakovaně trefil pole s vysokým ohodnocením. Překvapený montér mi řekl, Mladej, máš talent, pojď to hrát závodně. 

 

 

Zlato

Nemám v portfoliu ani fyzické zlato, žádné akcie zlatých dolů nebo ETF. Těším se, až si někdy koupím svoji první zlatou minci. Můj pohled na zlato je jednoduchý. Nevnímám zlato jako investici v pravém slova smyslu. Negeneruje úrok ani dividendu, spekulovat se zlatem se podle mého názoru moc nedá a není to ani nástroj, který v čase výrazně zvyšuje svoji hodnotu. Důvod, proč chci zahrnout zlaté mince do portfolia je dvojí. Zlato je všeobecně uznáváno. Zkus si třeba v Mexicu nebo na Filipínách koupit něco za české koruny. Má vysokou hustotu – myslím tím hodnota vs. velikost. Když to zjednoduším, za milión si mohu koupit kilo zlata a jsem schopen s ním cestovat přes půl světa. Za milión si mohu koupit garsonku, ale ta se blbě cpe do cestovní tašky a hlavně se hůře přenáší … A tak bych mohl pokračovat. To vše je první důvod. A ten druhý – zlaté mince jsou hezké. Zlatá mince za 30.000 kterou člověk drží v ruce má jinou emoční hodnotu než číslo 30.000 na displeji mobilu internet bankingu. Kdybych měl teď hotovost, koupil bych zlato – několik mincí. 

Nemovitosti

Korona zahýbala krátkodobými pronájmy v Praze a s tím souvisí pokles cen menších bytů v centru. Širší oblasti Prahy se to výrazně nedotklo – dnes jsem slyšel info o kolik za poslední 3 měsíce stouply ceny bytů v Praze. V procentuálním vyjádření ještě více skočily ceny v Ostravě. To zrovna nevypadá na pokles cen … Byty nejsou, málo se staví a problém trvá mnoho let. Nevěřím tomu, že by lidé chtěli změnit tak důležitou součást života, jako je bydlení, pokud se mají uskromnit. Spíše to vidím na koupi zánovního auta místo nového, omezení návštěv restaurace a výměnu trička s krokodýlem za tričko bez plaza či koně. Kdybych měl teď hotovost, nebál bych se koupit byt za dobrou cenu.  

 

 

Akcie

Virus zahýbal s akciovými trhy. Přišel propad, který někteří analytici předpovídali a jiní nikoli. Nyní se stejní analytici předhánějí v předpovědích, jestli nás čeká růst, opětovný pokles, stagnace nebo druhá horší vlna na podzim. Psal jsem o tom nejednou, pokud analytik nebo já budeme vědět s jistotou co nás čeká na trzích, rozhodně to nikdo nevytroubí na internet, ale využije příležitost. Zde se nabízí věta Kdybych měl teď hotovost, koupil bych několik akcií. Menší hotovost jsem měl, využil jsem poklesu akciových trhů a koupil pár akcií. Nikoli z důvodu, abych je po krátkém růstu prodal a generoval malý zisk. Mým cílem při nákupu nebylo ani zajistit si bezstarostný příjem do budoucna. Koupil jsem pár akcií a začal se učit. A když mi u toho učení akcie přinesou pár korun „na kafe“, bude to bonus. 

Mladej, pojď si hodit

A jsem zpět na začátku u šipek. Měl jsem talent? Samozřejmě nikoli. Zkrátka jsem měl štěstí na několik hodů a užíval jsem si pár minut slávy a pohledů štamgastů. Tato krátká zkušenost mi přinesla mnoho do života. 2 týdny jsem se nedostal na svůj blog. Skončil home office, začalo pracovní tempo, ponořil jsem se do informací o akciích, studoval, četl, koukal na videa. Pracoval, zkoušel akciové analytické nástroje a pročítal výroční zprávy společností – ještě před půlrokem jsem si byl 100% jist, že uvedené se mě nikdy týkat nebude. Můj vstup na akciový trh přinesl pár korun, ale v % zajímavý nárůst. A je to jako s automatem na šipky. Ať si vybereš zlato, nemovitosti nebo akcie, měj na paměti důležité pravidlo. Pokud ti první, druhý, třetí … obchod nevyjde dokonale, ber to jako příležitost. Uč se z chyb. Ale pokud ti vyjde, uč se ještě více. Nenech se unést pocitem, že jsi chytřejší než trh. Já na první pokus byl úspěšný v šipkách stejně jako v akciích. Přesto vím, že ani jednu disciplínu stále neovládám. Proto se učím a zkouším. A věřím, až přijde další krize, tak budu připraven. 

 

Díky za přečtení, sdílení a dotazy, které mi chodí. Snažím se poradit, když přijdou dotazy. Stále však pamatuj, máš svůj rozum. Já ti mohu ukázat svůj pohled, ale rozhodnout se musíš sám. A najít si vlastní cestu. 

Pavel

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli