2 předpoklady úspěšného investora. Máš je?

Moje investování začalo kolem 30 let a skutečně investovat jsem začal po 40. Vyzkoušel jsem různé druhy investic, u některých jsem zůstal, jiné rozšířil a některé ukončil. Jsou to ty nejznámější, které využívá většina investorů. Nemovitosti, finanční produkty, P2P půjčky, akcie /dlouhodoběji nebo short/ a taky kryptoměny. Přesto u každé z těchto investic jsem potřeboval 2 předpoklady. Finanční gramotnost a porazit lenost.

 

Jak jsem využíval debet na účtu

Ve 30 letech jsem měl za sebou zkušenost s bankovními produkty jako většina jiných lidí. Běžný účet, spořící účet a stavební spoření. O nějakém investování jsem toho moc nevěděl, ale bylo mi jasné co znamená dluh. Když jsem si dal peníze na spořící účet, úrok 4%, dovedl jsem si spočítat můj hrubý výnos a inflaci jsem vnímal tak, že existuje. Nedával jsem ji větší význam. Sčítání, procenta a další běžné matematické úkony mi nedělaly problém i bez kalkulačky, tak jsem žil s pocitem „Vím jak zacházet s penězi“. Zde byl první kámen úrazu – umět počítat neznamená být finančně gramotný. A druhým kamenem byl jeden ze 7 hříchů – lenost. Ani ne tak fyzická jako finanční. Internet nebyl to čím je dnes a na základní nebo střední škole jsem o financích neslyšel. A možná jsem neslyšel ani slovo investor.

Když jsme z úspor, stavebního spoření a půjčky od kamaráda koupili byt, začala nová životní etapa. Nejen osamostatnění od rodičů, ale ještě více vzrostlo moje finanční sebevědomí /byt rychle vzrostl na ceně/ a pocit „Vím jak zacházet s penězi“. K tomu koupě auta, první mobil, dovolená a využití debetu na běžném účtu. Povolený debet byl 30.000 a tak nějaká tisícovka do mínusu nebyla žádný problém, když výplata zase dostala účet do plusu. Po 6 měsících v debetu banka požadovala návrat do černých čísel. U stejné banky jsem si půjčil 50.000 / menší půjčku nenabízeli / a splatil jsem debet. Rozumím lidem, kteří skončí v dluhové pasti a mohou mít x titulů, umět počítat a mít dostatečné příjmy. Půjčku 50.000 jsem měl na 3 roky, ale během krátké doby spadl opět do debetu. Takže můj dluh narostl na skoro 30.000 + 40.000. Řešení 30.000 dluhu skončilo dluhem 70 táců.

Jak z toho ven?

1, finanční gramotnost – dokázal jsem si z hlavy spočítat během několika minut, kam tento vývoj směřuje. Do nekonečné dluhové pasti. A taky jsem si dokázal spočítat, jak dlouho mi bude trvat splatit 70 tisíc. Zde byly moje základy finanční gramotnosti dostačující. Zde problém nebyl.

2, porazit lenost – to byl ten pravý oříšek. Měsíční splátka tisíc nebo dva byla velmi nepříjemná a přesto světlo na koncitunelu bylo velmi vzdálené. Při 70.000 dluhu a splátce 2.000 / pro zjednodušení vynechám úroky, které nebyly malé/ bylo světlo na konci tunelu dlouhého 3 roky. Porazit lenost bylo těžké v prvních měsících. S každým dalším měsícem jsem mírně navyšoval splátku a tunel se každý měsíc zkracoval rychleji. Po doplacení poslední splátky jsem si řekl UŽ NIKDY. Už nikdy jsem si nepůjčil na svůj rozmar. Moje první následující půjčka byla hypotéka na dům a další půjčky na investice, které mi na úroky vydělaly. 

sunrise

Investiční horizont

Když jsem začal investovat do akcií, dostavil se stejný pocit, který jsem měl u splácení debetu a půjčky. Horizont v nedohlednu. Nakoupím akcie, musím se hodně učit, podstoupit riziko a benefit všeho úsilí je velmi vzdálený. Stojí mi to vůbec za to? Když jsem nezačal ve 20 nebo 30, teď už je pozdě …

Už v dřívějším článku jsem použil citát, který mám rád .

Nikdy není pozdě, dokud není pozdě.

Nebylo pozdě začít splácet debet a není pozdě ani teď investovat do toho, co mě čeká za 20 let. Možná aktivní důchod nebo koníček ve formě investování a kontaktu s jinými stejně zaměřenými lidmi. Nevím, ale rozhodně je to lepší, než žít jen dneškem a nedívat se co bude zítra.

Zkouším, hledám a učím se

Můj výnos nikdy nebyl pod 5%. Mám výnosy i kolem 10%, ale průměrně dosahuji 7%. Proč nemám vyšší výnosy? Jsem celkem konzervativní investor a se 7% se pohybuji 5% nad inflací. Pravidlo investora číslo jedna dle Buffetta zní Nikdy nepřijít o peníze. A pro mě je 5% reálného růstu lepší než riziko ztráty.

pencil

Proč jsem investor, který 3 týdny nepsal?

Psaní zde je investice. Jsem investor, investuji svůj čas a energii. Neprodávám žádný produkt ani nepropaguji žádnou společnost. A pokud byla jiná investice v daném okamžiku výhodnější, investoval jsem čas a energii tam. Aktuálně jsem využil poklesu na akciových trzích a vyzkoušel jsem si spekulaci s akciemi společnosti Hertz. Zisk 5% za 2 týdny byl sice zajímavý procentuálně, ale investoval jsem malou částku. A navíc jsem se něco naučil – spekulace není pro mě. Sice jsem vydělal, ale jsem jiný typ investora.

 

Pokud tě cokoli zajímá, napiš na info@bohatytata.cz

Mohu ti také pomoci s investováním do nemovitostí. Moje cena závisí na konkrétním požadavku, od 2.000 korun výše. Tato investice se ti vrátí během jednoho až několika měsíců.

Vyzkoušej třeba P2P půjčky, pár korun můžeš vložit do zlata nebo kryptoměn. S těmito investicemi ti nepomůžu, protože by to nebylo pro tebe ani pro mě finančně přínosné. S akciemi ti také nepomohu, ačkoli jsem během svoji krátké doby úspěšný, moje znalosti nejsou dostačující na to, abych ti cokoli doporučil. V mých článcích se dočteš, proč bych nekoupil akcie Tesly nebo bank, případně proč jsem volil Disney místo Netflixu. Jedná se však pouze o můj pohled a sbírání zkušeností. Výsledek mé strategie ukáže čas 🙂

Pavel

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli