Opět ten BITCOIN

Po válce je každý generál. Stejně tak i já vím, co jsem měl udělat v roce 2015, 2017 a 2019. A tak dělám něco v roce 2021 a za dva roky budu zase chytřejší, zda jsem udělal dobře nebo naopak. O co se jedná? Přece tolik opěvovaný a proklínaný BITCOIN. Jeho cena, fundament, pozice virtuálního zlata, nových peněz a jiné další informace, kterými je internet zahlcen. Je rozdíl mezi Bitcoinem 2019 a 2021? Asi ne. Je rozdíl mezi mým pohledem na Bitcoin v roce 2019 a v roce 2021? ZÁSADNÍ.

Nejsem trader a nikdy nebudu. I když moje kamarády by tato věta jistě rozesmála. Řekl jsem, že nikdy nebudu investovat do bytů. Když se tak stalo, řekl jsem sice investuji, ale jen na rekonstrukci a prodej. Žádný nájemník. Poté co jsem měl 2 nájemní byty, jsem přešel na jiné téma. Akcie? Nikdy. Jenže poté přišla koronakrize na jaře 2020 a já využil pád akciových trhů. A tak bych s mými NIKDY mohl pokračovat. Tak jako jsem v roce 2019 věděl, že nikdy se nevrátím k Bitcoinu. Vydrželo mi to do roku 2020.

Změnil se Bitcoin nebo já?

Kdokoli zná Bitcoin, tak ví, že se nezměnil. Od svého „vzniku“ nebo jak bych to laicky nazval, je to pořád stejný Bitcoin jako na začátku. Ale jako lidé nebo aktiva prochází vývojem a přizpůsobuje se měnícímu se prostředí. A změny bychom měli přijímat my všichni. Doba se zrychluje výrazným tempem proti generaci mých rodičů. Internet, umělá inteligence, růst výkonu počítačů, to vše hýbe světem.

Nejednou jsem řekl, že se těším, až se po koroně vše vrátí k normálu. A hned druhým dechem jsem sám sobě dodal – svět se mění a jsou pouze změny rychlejší a pomalejší. Svět PŘED a PO nikdy nebývá stejný. Ať vezmeme 17. listopad, internet, Havla vs. Zemana nebo Covid. Na akciovém trhu se řeší P/E, četl jsem o něm v knihách, poslouchal na YouTube i v podcastech. P/E vyšší než 20 je „špatné“. Platilo to dříve. Doba je jiná a to co platilo dříve nemusí být aktuální. Tak jako zlato mělo svoje místo v investicích a jistě stále má, rychle nebo rychleji může jeho místo vystřídat BTC – bitcoin. Když odpovím na otázku z nadpisu, Bitcoin se nezměnil, já ano. Lépe řečeno, můj pohled na něj. 

 

Jak hluboko vede králičí nora 

Kde začít hledat informace o BTC? Stačí zadat do Googlu Bitcoinovej kanál, Petr Mára, Čeněk Stýblo nebo Larry Čermák. Položit dotaz BTC v Nigérii nebo v Bělorusku. Otázku proč Tesla /Elon Musk aktuálně nejbohatší muž planety/ koupila BTC nebo kolik BTC má Micro Strategy. Morgan Stanley zpřístupní BTC fondy, nebo „Bitcoin je příliš velký na to, aby ho bylo možné ignorovat“ Deutsche bank. Ale když se do králičí nory podíváš, uvidíš, že je hluboká a BTC je nový svět.

Co mi přinesla korona?

Psal jsem o tom nejednou. Krize je příležitost. Psal jsem to před jarem 2020, psal jsem o černých labutích, psal jsem o příležitostech. Vše vypadá jednoduše, když trhy rostou, ekonomika je na vzestupu a mnoho investorů i obyčejných lidí ví, že až přijde krize, tak ji využijí.  Ve chvíli kdy krize přijde, trhy padají, Bitcoin se potácí ke dnu, protože „bublina praskla“ , vypadá to na konec světa a je velmi těžké naskočit do vlaku a nakupovat. A o to těžší je, když těžce vydělané peníze zainvestujete a trhy, ekonomika, zlato i BTC dále padá a vaše peníze se krátí o desítky procent. V takovou chvíli většina lidí raději prodává, roztáčí spirálu směrem dolů ještě více a jsou rádi za ztráty velké a nikoli ještě větší. V roce 2018 jsem zažil růst BTC k 20.000 dolarů a následný pád. Když jsem v roce 2018 litoval, že mi ujel vlak s cenou pod 10.000 dolarů a na jaře 2019 stál 4.000, tak jsem nenakupoval. 

Investování znamená mít koule 

Korona mě jako mnoho jiných přikovala doma a měl jsem na výběr. Zblbnout, zaplatit si Netflix, Disney+ a HBO, nakoupit tunu brambůrků a Coca Coly a nadávat na svět, Čínu, politiky a Covid. Nebo se hryznout do vlastní prdele a začít dělat to, o čem jsem tolikrát psal.

Přeměnit krizi na příležitost.

Bolavá záda napravit cvičením. Čas během „domácího vězení“ věnovat knížkám (těch jsem během korony koupil asi 30 a postupně mi ubývají nepřečtené a přibývají nově koupené).

Zjistit si jak fungují akciové trhy. A vrátit se k Bitcoinu. Ne z pohledu rychlého zisku, ale pochopit co to bitcoin vlastně je. Nekupovat si los a doufat ve výhru. „Koupit“ si vědomosti, abych věděl, proč BTC roste nebo klesá. Kdy nakoupím a proč a stejně tak kdy prodám a proč. První znovunákupy  jsem udělal při cenách kolem 12.000. Poté u 20.000. Když jsem s kamarádem přikupoval  při ceně kolem 20.000 a BTC se blížil k 30.000, řekl mi, teď už je to drahé. Abychom následně oba nakupovali při ceně kolem 35.000. Trochu jsem zainvestoval i při ceně 40.000 se slovy Podle mě je poslední šance nakupovat pod milión /korun/. To už se na mě díval opravdu jako na blázna.

 

A stejně tak jsme byli oba nadšeni, když jsme krátce poté stihli ještě přikoupit za cenu kolem 1,2 – 1,3 mega.  A podle mě čas na prodej ještě stále není. Stále věřím, že je čas na to vstoupit do této investice. Bitcoin jsou peníze. Investice. Filozofie. Svoboda. Nemám na sobě manšestráky a batikované triko. Nejsem ponořen do toho, že Bitcoin je lepší než dolary, internet nebo mezilidské vztahy. Ani jsem nezblbnul. Jen mu více rozumím. A chápu, proč může být hybatelem nejen ekonomiky, ale také společností během příštích let. Ale o tom někdy příště. Jdu se ponořit do knih a informací 🙂

bitcoin

V době psaní tohoto blogu bitcoin padá

Neříkám, zda máte nakoupit nebo raději do tohoto vlaku nenastupovat. Každý ať se rozhodne sám. Pokud někdo chce zainvestovat, možností na trhu je spousty. Stejně tak na Netflixu je mnoho super seriálů, a konkurenční boj pitím Coca-Coly lze vykompenzovat brambůrky Lays od Pepsi. Já osobně jsem poslední téměř rok věnoval sobě. Investicím do nemovitostí, akcií, sám do sebe a do krypta. Zaplatil jsem si kurz, viděl hodiny videí a přečetl virtuální stohy článků na netu. Dělám to, co mě baví. Otázka tedy nezní koupit nebo nekoupit BTC. Ale zní, chci nebo nechci mít více informací. Je to na každém z nás. Mě BTC zajímá. A nerozumím třeba Curlingu 🙂

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli