Cesta k úspěchu? Vždy začni přípravou.

Možná jsi již slyšel okřídlenou větu, příprava je 90% úspěchu. Může to vypadat jako klišé, ale já s tím souhlasím. Nejen v práci, životě nebo v investicích, ale ve všech oblastech života. Můj pohled na přípravu má 3 roviny. Zde jsou … Co Kdy Jak

3 úrovně přípravy

Nikdo z nás nepotřebuje žádné složité analýzy nebo mentory na to, co máme na dosah ruky. Stačí vzít selský rozum do hrsti a odpovědět si na 3 jednoduché otázky. A úspěch je již na cestě …

 

90 % úspěchu tkví v přípravě? 

Zní to moc divoce a moc jednoduše. Jak jsem uvedl, mě osobně fungují tyto 3 jednoduché otázky CO, KDY a JAK.

Vždy musíš udělat první krok

Než se dostanu k jejich vysvětlení, přidám vsuvku, proč je 90 % úspěchu v přípravě. Ať stavíš dům, začínáš investovat nebo je tvým cílem zhubnout, vždy musíš udělat první krok.  A proč zde uvádím něco tak samozřejmého? Když neuděláš první krok, přípravu, tak je jedno jaké by byly kroky následující. Nikdy na ně nedojde. Koupit střešní krytinu a střešní okna s výhleden do oblak je fajn, pokud je máme na co pokládat. Tak nejdříve potřebujeme zdi a pod nimi základy. A před stavbou základů potřebujeme mít projekt a před projektem vizi. Už to začínáš vnímat? Stavím-li dům, začínám CO, KDY a JAK.

Je důležitý pouze první krok nebo i ty další? 

Přípravu jsem nazval prvním krokem. A 90% úspěchu tkví v přípravě z jednoduchého důvodu. Příprava ti kupodivu nepomůže mít úspěch 90% na konci, ale naopak. Pokud udělám přípravu, první krok správně a udělám správně i ty další kroky, moje šance na úspěch je výrazně vyšší. Pokud to udělám naopak, přípravu spíchnu horkou jehlou a další kroky naplno, tak se mi to vrátí. Odfláknutá příprava mi zhatí 90% možného úspěchu a proto je důležitá!!

CO ?   KDY ?   JAK ? Na cestě k úspěchu

Opravdu je to takto jednoduché. Pochopitelně existuje mnoho podskupin a otázek, které tyto 3 otázky doplňují a vylepšují strategii investora, kuchaře nebo podnikání. Ale to jsme o kus dále. Když s něčím začínám v oblasti, která není mým denním chlebem, začínám takto. 

Často se setkávám s tím, že lidé něco chtějí. Koupit, podnikat, dokázat, naučit se … Není podstatné jakou z těchto oblastí, ale na začátku sami nemají odpověď na první otázku. CO?

 

 

Co? Znamená cíl

Představ si, že bydlíš na horách mimo civilizaci a potřebuješ se pravidelně nebo občas dostat na zastávku autobusu. Potřebuješ dopravní prostředek. Otázka zní CO? Můžeš si pořídit koně, kolo, auto, sáně nebo motocykl. Připadá ti můj výčet nesmyslný? Může být. Protože často máme odpověď na otázku CO? v hlavě, aniž bychom si to uvědomili. Na koni asi jezdit nebudu, jak bych ho uvázal do večera na nádraží? Autem by to bylo fajn, pokud vede k zastávce silnice a ne polní stezka atd. 

Kdy? Souvisí s účelem

Zůstanu u moji cesty do civilizace. Kupovat sáně v létě na sjezd z kopce může být výhodná investice, pokud jsou za 30% ceny. Ale dát je do stodoly, kde nemám místo a hrozí krádež? Proč bych je kupoval nyní? Na druhé straně, po první sněhové závěji se může zdát termín vhodný, ale také mohou být vyprodány a budou k dostání opět na konci února. 

 

 

Každý rok v TV vidím reportáž, lidé chtějí koupit ventilátory a klimatizace, protože je venku vedro, ale obchody jsou vyprodané … 

 

 

Jak ?  Forma moji cesty

Jak budu financovat svůj cíl? S kým budu spolupracovat? Jak budu inzerovat nebo propagovat produkt? Určitě tě napadne mnoho dalších JAK?  Když si půjdeš koupit auto nebo sáně, půjdeš sám, s kamarádem automechanikem nebo manželkou ať si vybere barvu? Jaký mám cíl, co s výrobkem, nápadem nebo strategií budu dělat? 

Moje zkušenost na závěr 

Shodou okolností jsem začal sledovat ceny bytů a pronájmů. Několik lidí v mém okolí se zajímá o bydlení – vlastní nebo v nájmu. Protože je to skoro 20 let od doby, kdy jsme kupovali byt, tak jsem se ponořil do hloubi této problematiky na internetu. Výsledek? Vyskočila mi otázka, vyplatí se investice do bytu? 

 

Budu mít úspěch? 

To nevím, ukáže čas, jestli s investičním bytem začnu a budu úspěšný. Nicméně jsem udělal důležitých 90% na této cestě. Vzal jsem svoje 3 otázky a dělal kroky podle nich. 

CO? chci …

To byla moje první otázka. Odpověď je jednoduchá. Na první pohled. Investiční byt. Vezmu to letem světem, jak se tato jednoduchá otázka a následně jednoduchá odpověď začala rozvíjet ve spletitou síť otázek a odpovědí. Jaký byt? 1+1 nebo větší? Osobní vlastnictví nebo družstvo? Menší město nebo krajské? Přízemí? Balkón? Původní stav nebo opravený? Každá další otázka a odpověď generovaly nové a další. Internet, články, blogy, komentáře a názory – do toho jsem se zcela ponořil. Investiční byt na pronájem nebo spekulaci – koupit a prodat? 

KDY? budu svůj záměr realizovat …

Během prázdnin, do konce roku nebo v horizontu 2 let? Takto lze vyjádřit kdy. Až budu mít 20% prostředků, polovinu nebo celou částku? Pokud bude byt podle mých parametrů za cenu pod milión, levnější než 800.000 nebo až bude cena bytu odpovídat X násobku mého příjmu? Aź bude byt podle mých představ v Ostravě nebo pokud bude byt v Havířově o třetinu levnější než průměr Ostravy? Otázek kdy také je mnoho a je důležité stanovit si svoje KDY a případně jeho alternativy.

JAK ? budu svůj záměr realizovat …

Finance – vlastní, hypotéka nebo jiná forma půjčky? Chci investiční byt sám, s někým napůl? Mám v plánu provádět rekonstrukci nebo pronajímat v původním stavu? Jaké vybavení bytu nabídnu? Budu spolupracovat s realitkou nebo pojedu na vlastní triko přes známé, fb nebo inzertní servery? Otázek JAK je také mnoho.

Výsledek mého CO, KDY, JAK

Vždy může přijít překvapení. Pokles cen nemovitostí, výpadek příjmů, nemoc nebo zkrátka nebudou nájemníci, které jsem si naplánoval. Věřím, že můj úspěch s investičním bytem má více než 90% šanci. Našel jsem mnoho otázek a odpovědí na následující:

CO budu dělat když se situace změní k horšímu?

KDY prodám byt, snížím nájem, změním strategii? 

JAK jsem připraven na změnu úroků, neplatícího nájemníka?

 

Na to vše a mnoho jiného jsem si našel odpovědi, než jsem udělal první kroky vedoucí ke koupi. Možná mi unikly některé výhodné nabídky, ale já chci eliminovat riziko, nechci koupit zajíce v pytli s vírou, třeba budu mít štěstí …

CO, KDY a JAK je mých 90% úspěchu 

 

 

Zaujal vás článek? Sdílejte ho s přáteli